Cum poţi primi în străinătate pensie de stat pentru limită de vârstă. Regulile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care aţi lucrat în mai multe ţări din UE (cele 28 de state membre ale UE + Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Iată cum puteţi beneficia de ele.

Mai întâi, trebuie să formulaţi o cererea de pensionare, pe care să o depuneţi la casa de pensii din ţara în care locuiţi sau din ultima ţară în care aţi lucrat.

Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, aceasta va înainta cererea dvs. către ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna dovezile care atestă contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.

Sunt ţări în care casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiţi formularul, contactaţi casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat.

"Vă recomandăm să solicitaţi informaţii cu cel puţin 6 luni înainte de pensionare, întrucât procedura de acordare a pensiei poate dura mai mult dacă sunt implicate mai multe ţări", recomandă site-ul oficial al UE, europa.eu.

De ce documentele aveţi nevoie şi la ce vârstă vă puteţi pensiona

Documentele necesare diferă de la o ţară la alta. În general, trebuie să furnizaţi coordonatele dvs. bancare, precum şi un document de identificare. Pentru detalii, trebuie să contactaţi casa de pensii care vă va trata cererea.

Vârsta legală de pensionare diferă de la o ţară a UE (cele 28 de state membre ale UE + Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) la alta.

Nu veţi putea primi pensia de stat din ţara în care locuiţi/ţara în care aţi lucrat ultima dată decât din momentul în care aţi împlinit vârsta legală de pensionare din acea ţară. De asemenea, dacă aţi dobândit drepturi de pensie şi în alte ţări, veţi putea primi părţile corespunzătoare doar în momentul în care aţi împlinit vârsta legală de pensionare din ţările respective.

"De aceea, vă recomandăm să aflaţi din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare ţară în care aţi lucrat, dacă schimbaţi data de la care doriţi să vă pensionaţi. Dacă nu vă pensionaţi simultan, valoarea pe care o veţi primi s-ar putea modifica.Pentru detalii şi consiliere, adresaţi-vă casei de pensii din ţara în care locuiţi şi/sau din ţările în care aţi lucrat", recomandă europa.eu.

Aşteptaţi-vă şi ca vârsta de pensionare să fie mai mare în unele ţări! Iată un caz concret  exemplificat pe site-ul UE: Caroline, din Franţa, a lucrat în Danemarca timp de 15 ani. Spre sfârşitul carierei, a revenit în Franţa. La împlinirea vârstei de 60 de ani (care este vârsta legală de pensionare în Franţa), a solicitat să iasă la pensie. A avut însă neplăcuta surpriză să constate că avea o pensie foarte mică.Este adevărat că, la 60 de ani, Caroline are dreptul la partea franceză a pensiei. Însă partea daneză i se va cuveni doar când va împlini 67 de ani, pentru că aceasta este vârsta legală de pensionare în Danemarca (pentru grupa de vârstă în care se încadrează Caroline).

Cum se evaluează eligibilitatea

Sunt  ţăr în care  este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare.

În astfel de situaţii, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele în care aţi lucrat în alte ţări din UE, ca şi cum aţi fi lucrat pe teritoriul ţării în cauză.Dacă refuză, solicitaţi sprijinul serviciilor de asistenţă ale UE.

Întrucât unele ţări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru, s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în ţările în care aţi lucrat mai mult timp.

Dacă vă confruntaţi cu probleme în a obţine sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luaţi legătura cu serviciile noastre de asistenţă. 

Calcularea pensiei

Casele de pensii din fiecare ţară din UE în care aţi lucrat vor analiza contribuţiile pe care le-aţi plătit la fondul de pensii din ţara respectivă, dar şi durata şi valoarea contribuţiilor plătite în alte ţări.

Cuantumul la nivel european

Fiecare ţară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ţinând cont de toate perioadele în care aţi lucrat în orice ţară din UE.

Pentru aceasta, cumulează perioadele în care aţi lucrat în toate ţările  şi stabileşte pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă („ prestaţie pro-rata").

Cuantumul la nivel naţional

Dacă îndepliniţi criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită ţară, indiferent de perioadele în care aţi cotizat la fondurile de pensii din alte ţări, casa de pensie calculează şi pensia naţională, cunoscută drept „ prestaţie autonomă".

Ulterior, autoritatea naţională compară apoi prestaţia pro-rata şi prestaţia autonomă şi vă oferă prestaţia care are valoarea mai mare în ţara respectivă.

La final, veţi primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei ţări cu privire la cererea dumneavoastră. 

Exemplu real

Rosa a lucrat timp de 20 ani în Franţa şi timp de 10 de ani în Spania. În ambele ţări, o persoană dobândeşte dreptul la pensie doar dacă a lucrat cel puţin 15 de ani pe teritoriul său. Fiecare ţară va calcula pensia Rosei:

Casa de pensii din Franţa va face un calcul dublu:

- va calcula valoarea pensiei naţionale pentru cei 20 de ani de lucru în Franţa - să spunem 800 de euro.

- va calcula şi valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa dacă ar fi lucrat în Franţa în tot acest timp (30 de ani) - să spunem 1 500 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata - adică ce sumă i s-ar cuveni proporţional cu perioada de lucru din Franţa: 1 500 EUR x 20 ani în Franţa / 30 de ani în total = 1 000 euro.  

Prin urmare, Rosa trebuie să primească din Franţa prestaţia cu valoarea mai mare: 1 000 de euro pe lună.

Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia naţională, pentru că Rosa nu a lucrat acolo timp de cel puţin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa dacă ar fi lucrat în Spania în tot acest timp (30 de ani) - să spunem 1 200 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata - adică ce sumă i se cuvine proporţional cu perioada de lucru din Spania: 1 200 EUR x 10 ani în Spania / 30 de ani în total = 400 euro. În total, Rosa vor primi o pensie de 1 400 de euro.

Cum se face plata pensiei

În general, ţările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din ţara dumneavoastră de reşedinţă - dacă locuiţi într-una din ţările UE (în acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia). Dacă locuiţi în afara UE, aţi putea fi nevoit să vă deschideţi câte un cont bancar în fiecare dintre ţările care vă plătesc pensii.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite