Cum se prepară ceaiul de anghinare şi când este bine să fie consumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosită în gastronomie, mai ales în Italia şi Spania, dar şi ca plantă ornamentală, anghinarea este utilizată şi în scop medicinal, peparatele din această plantă fiind considerate remedii naturale excelente în tratarea şi vindecarea afecţiunilor hepatice, afecţiunilor circulaţiei sangvine sau renale.

Anghinarea conţine cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri şi este o importantă sursă de fibre şi de inulină, o substanţă care stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal, ajută la asimilarea magneziului şi a calciului în organism.

Sucul natural din aghinare ajută la vindecarea constipaţiei, iar ceaiurile preparate din această plantă ameliorează afecţiunile ficatului şi pancreasului, dar şi pe cele reumatice şi poate fi de ajutor bolnavilor de diabet.

"Preparatul faaciliteaza digestia prin reglarea secretiei biliare şi favorizarea eliminării sucurilor biliare în duoden. Stimulează ficatul să secrete suc bilă şi totodată favorizează eliminarea lichidului biliar acumulat în vezica biliară în timpul digestiei, fiind utilă în dispepsii. De asemenea, anghinarea stimulează regenerarea celulelor hepatice. Ceaiul de anghinare se prepară astfel: se fierb 15 frunze de anghinare în două căni cu apă, timp de 5 – 10 minute. Se strecoară lichidul într-o cană şi, după răcire, se poate bea. Este indicat să consumi două căni de ceai zilnic”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Specialistul recomandă ceaiul de anghinare şi în cazul tulburării pancreasului endocrin (când sunt utile plante cu efect de reglare a nivelului de zahar din sange).

„Ceaiul de anghinare scade glicemia, probabil datorita unei oxidaze. Se beau două-trei cani pe zi, în cure de 20-30 zile, urmate de pauze egale cu durata curei”, mai spune specialistul care, infiferent pentru care din afecţiuni e utilizat ceaiul, recomandă consultarea unui medic înainte de începerea oricărei cure.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite