Cum se prepară maceratul din petale de trandafir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:stiriagricole.ro
Foto:stiriagricole.ro

Trandafirul, planta apreciată mai ales datorită calităţilor sale estetice şi olfactive şi folosită inclusiv în bucătărie, la prepararea dulceţurilor, siropurilor şi şerbeturilor, are şi multiple calităţi terapeutice când este folosit la prepararea ceaiurilor medicinale. Virtuţile vindecătoare ale trandafirului depăşesc însă sfera ceaiurilor.

Datorită conţinutului de antioxidanţi, flavonoide, vitamina C şi acizi citrici benefici pentru organism pe care-l au petalele de trandafir, ceaiul din aceste părţi ale plantei are efect de detoxifiere a organismului, dar şi de îmbunătăţire a digestiei şi de înlăturare a senzaţiei de vomă, fiind util, potrivit fitoterapeuţilor, chiar în tratamenul dischineziei biliare.

Acelaşi banal ceai ajută la refacerea florei intestinale, are efect diuretic şi antidepresiv, de ameliorare a inflamaţiei şi durerii cauzate de osteoartrită şi poate fi util în tratarea infecţiei urinare. 

Folosirea ceaiurilor din petale de trandafir pentru toate aceste afecţiuni se face însă doar la recomandarea medicului.

Proprietăţile vindecătoare ale petalelor de trandafir pot fi valorificate nu doar prin amintita licoare. Iată o reţetă de macerat din petale de trandafir recomandată de specialistul în fitoterapie Elena Badea în tratarea aftelor bucale.

„Ai nevoie 100 de grame de petale, care se fierb în 400 ml de apă, până când lichidul scade la jumătate. Se strecoară, iar la final se adaugă 400 ml de miere de albine. Maceratul în miere este indicat mai ales în cazul aftelor şi micozelor bucale ale sugarilor, prin tamponare repetată a zonei pe parcursul zilei”, precizează specialistul, care recomandă şi consultarea unui medic înainte de aplicarea tratamentului naturist. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite