Cum se prepară sucul de coada-şoricelului şi pentru ce este indicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Elena Badea - infuziedesanatate.ro
Foto: Elena Badea - infuziedesanatate.ro

Cunoscută mai ales pentru acţiunea sa antiinflamatoare, bactericidă, antipruriginoasă, antispastică, hemostatică şi antialergică, coada şoricelului are beneficii pentru sănătate nu doar sub forma clasicelor ceaiuri. Din plantă se poate prepara un suc excelente calităţi hepato-biliare.

„Valoarea terapeutică a plantei este dată de conţinutul de ulei volatil de culoare albastră, chamazulena, proazulene, cineol, borneol, pinen, limonen, cariofilen, thion-camfen, azulen, achileina, acid achileic, acizi organici, formic, acetic, probionic, valerianic, alcooli: etilic, metilic, taninuri, colină. vitamine E, K; acizi graşi, saponine hemolizante, substanţe cu acţiune antibiotica; minerale, săruri minerale (fosfaţi, nitraţi, cloruri, K, Fe, Mg, Cu, Mn, Ni, Zn, Şi)”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

Licorile preparate din această plantă (ceaiurile, în special) sunt indicate în anorexie, enterocolită, gastrită, colici hepatice, bronşite, hipermenoree, dismenoree, hemoroizi, afecţiuni renale, hematemeza, melenă, arsuri la stomac, în stările alergice, afecţiuni ale aparatului genital feminin, în ameţeli, greaţă, dureri oculare, lăcrimare, cefalee, migrene, inflamaţii ale tractului gastro-intestinal afecţiuni ale aparatului respirator, dar şi în afecţiuni ale ficatului.

Pentu bolile ficatului şi afecţiunile intestinale, specialistul în fitoterapie recomandă însă şi prepararea plantei şi sub forma sucului.

„Sucul  de coada-şoricelului se obţine din planta proaspăt culeasă, cu ajutorul blenderului: în vasul mixerului se pun 50 de grame de plantă foarte bine spălată şi 50 ml de apă de izvor, după care se omogenizează prin mixare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon. Se iau 50 ml pe zi din acest suc, pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, (pentru hepatită, de exemplu, se  iau câte 50-60 ml, în doză unică, zilnică. Se fac astfel cure de câte 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză), a celor intestinale şi a inapetenţei”, explică Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a începe o astfel de cură.

Sucul de coada şoricelului are şi indicaţii în uz extern: poate fi folosit sub formă de comprese aplicate pe locul afectat, pentru tratarea bătăturilor, a arsurilor uşoare, precum şi pentru a favoriza cicatrizarea rapidă a rănilor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite