Cum se prepară tinctura de nuci verzi şi  tinctura de frunze de nuc. Ce beneficii au pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: craftlog.com
Sursă foto: craftlog.com

Virtuţile terapeutice ale nucului şi fructelor sale sunt multiple: antiseptice, astringente, cicatrizante, depurative, hipoglicemiante, tonifiante. Variantele în care sunt valorificate aceste calităţi sunt infuiziile, decocturile, siropurile şi chiar dulceţurile, dar şi tincturile, pentru care timpul de preparare este ceva mai lung, însă efectele sunt uimitoare.

Graţie elementelor sale active, nucul este indicat în afecţiuni ale cavităţii bucale, în probleme ale sistemului limfatic şi în cele dermatologice, în afecţiuni gastrice, hepatice, intestinale, renale, precum şi în afecţiuni oculare, pulmonare şi uterine. 

"Miezul de nucă conţine foarte puţînă apă, protide, grăsimi, hidraţi de carbon 14%, săruri de sodiu, calciu, magneziu, fosfor,  vitaminele A , C, B1,  riboflavină şi niacin. Cojile verzi conţin juglonă  (substanţa care formează o combinaţie cu proteinele din piele şi dă o coloratie brună), taninuri, ulei eteric, clorofile, amidon, pectine şi acizi organici", explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Înlătura hipotonia stomacala şi colita de putrefacţie

Unul dintre remediile naturiste cele mai apreciate care au la bază nucile verzi este tinctura, benefică, în special, pentru buna funcţionare a ficatului, 

"Aproximativ 20 nuci verzi sunt tăiate în sferturi şi introduse într-o sticlă cu gât larg; se toarnă deasupra un litru de rachiu, în aşa fel încât să acopere nucile cu un strat gros de două-trei degete. Sticla, bine astupată, se lasă între una şi patru săptămâni la soare sau la căldură, apoi conţinutul se strecoară şi se introduce în sticle. Se ia câte o linguriţă plină, în funcţie de necesitate. Curaţă stomacul, ficatul şi sângele şi înlătura hipotonia (lenevia) stomacala şi colita de putrefacţie. Este, de asemenea, un remediu excelent contra sângelui îngroşat", explică Elena Badea.

Un preparat eficient în tratamentul diabetului

Specialistul mai recomandă un tip de tinctură,  cel de  frunze de nuc,  care conţin substanţe active de asemenea importante: taninuri elagice, inositol, juglona şi cantităţi mici de ulei volatil.

"Tinctura de frunze de nuci este foarte eficientă în tratamentul diabetului. În astfel de cazuri se recomandă consumul a 30 – 50 de picături de tinctură de frunze de nuc, de două sau de trei ori pe zi, diluate în apă", mai spune Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite