Cum se prepară uleiul de usturoi cu plante aromatice. Este ideal pentru supe şi paste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: healthylivingmarket.com
Foto: healthylivingmarket.com

Usturoiul, denumit ştiinţific „allium sativum“, se cultivă de mii de ani şi este apreciat atât ca remediu terapeutic, dar mai ales în bucătărie, fiind unul dintre cele mai populare condimente. Reţetele care-l includ au ajuns la cifre impresionante, iar lista e completată continuu.

Romanii şi vechii grecii îl introduseseră în raţia zilnică a soldaţilor pornind de la convingerea că usturoiul întăreşte forţa fizică şi măreşte capacitatea de performanţă în lupte.

Dincolo de calităţile antiseptie si antibacteriene şi capacităţii sale demonstrate de înrărire a sistemului imunitar,  ustutoiul e renumit pentru savoarea pe care o aduce în gastronomie. Cea mai veche reţetă cu usturoi care încă mai există, a fost consemnată prin 3000 i.e.n., în scrierea cuneiformă. De atunci s-au  elaborat zeci de mii de reţete din care usturoiul e nelipsit.

Specialistul în fitoterapie Elena Badea arată care este unul dintre cele mai savuroase moduri în care poate fi folosit usturoiul.

"În combinaţie cu uleiul, usturoiul devine mai puţin iritant pentru cei cu o digestive sensibilă. Că să obţii ulei cu usturoi şi plante aromatice, ai nevoie de câţiva căţei de usturoi tocaţi, frunze de rozmarin, cimbru şi oregano (sau alt amestec de plante aromatice, după gustul fiecăruia). Se combină usturoiul cu câteva linguriţe din amestecul de plante într-o crăticioară şi se adaugă ulei de măslină, cât să depăşească plantele cu maximum cinci cm. Se încălzeşte la foc foarte mic, timp de o jumătate de oră, sau până când uleiul capătă gust puternic de plante. Se pune amestecul într-un borcan cu capac, ca atare, sau strecurat,în funcţie de preferinţe. Dacă-l depozitezi în frigider, uleiul va rezistă câteva luni", explică Elena Badea.

Uleiul astfel preparat poate fi folosit în felurite moduri: adăugat în supe sau picurat peste paste sau orez, ori pur şi simplu întins pe pâine ori pe biscuiţi săraţi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite