Cum se prepară vinul tonic de rozmarin. „Trezeşte spiritele inimii şi alungă lipsa de curaj şi grijile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Rozmarinul, supranumit „planta oamenilor puternici”, una dintre cele mai apreciate ierburi aromatice folosite în bucătărie şi în medicina naturistă, este ingredientul esenţial al unui vin tonic deosebit de aromat care poate fi preparat, simplu, acasă.

Trebuie precizat că de la plantă se folosesc frunzele de rozmarin, Rosmarini folium, recoltându-se doar treimea superioară a ramurilor.

Frunzele conţin flavonoide, acid rozmarinic, ulei esential, taninuri, principii amare, acid rezinic, camphor, betacaroten, vitamin C, calciu, fier, magneziu, triterpene.

„Substanţele active din compoziţia sa îi conferă rozmarinului proprietăţi antiseptice, antispastice, digestive, antidolorifice, tonifiante”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Calităţile sale tonice sunt valorificare inclusiv într-un preparat considerat chiar afrodisiac: vinul de rozmarin.

„Se obţine astfel: pune într-o sticlă cu gâtul larg un pumn de ace de rozmarin, o jumătate de baton (pisat) de scorţoşoară şi o felie de ghimbir proaspăt, toarnă peste ele un litru de vin alb sec şi lasă-le o săptămâna la macerat. Apoi strecoară şi bea câte un păhărel, de două ori pe zi. Este un tonic general, care trezeşte spiritele inimii şi ale întregului organism şi alungă lipsa de curaj şi grijile”, mai spune Elena Badea.

  

Un excelent tonic se poate obţine însă şi în combinaţie cu vin roşu (50 de grame de frunze verzi de rozmarin la un litru de vin, lăsate la macerat între cinci şi şapte zile).  Pentru a intensifica aroma se pot adăuga şi câteva picături de ulei senţial de rozmarin pentru uz intern, dar numai după ce consultaţi un specialist).

Atenţie!

Preparatele obţinute din Rosmarini folium sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează. O atenţie deosebită trebuie acordată uleiului esenţial, ce poate fi administrat doar la indicaţiile unui medic. 

"Administrat în doze mari sau timp îndelungat, uleiul esential de rozmarin determină gastroenterite, nefrite şi convulsii epileptiforme", explică Elena Badea.

Trebuie, de asemenea, precizat că uleiul de rozmarin este contraindicat persoanelor diagnosticate cu hipertensiune.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite