Cum prepari ceaiul de piper. Trei reţete  pentru ameliorarea simptomelor răcelii şi gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: condimenteweb.ro
Sursă foto: condimenteweb.ro

Piperul, unul dintre cele mai populare condimente ale bucătăriei internaţionale şi cel mai bine vândut în lume, este un excelent remediu naturist pentru o serie de probleme de sănătate. Între ele, răcelile de sezon.

Conţinutul de potasiu, mangan, vitamina K, vitamina C, calciu, cupru, fier, fibre, calciu, crom, efectele sale antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene şi capacitatea sa de a maximiza eficienţa altor plante medicinale fac din piper o plantă tot mai apreciată în fitoterapie. 

Ceaiul de piper măcinat - efect instantaneu

Piperul are, datorită substanţelor sale active, efecte terapeutice demonstrate contra bronşitei, laringitei şi atenuează vizibil simptomele răcelilor. „În cazul durerile de gât este recomandat ceaiul din piper măcinat, un preparat care descongestionează instantaneu gâtul şi desfundă nasul. Avem nevoie de 20 de boabe de piper măcinate, pe care le punem în 250 ml apă fiartă şi lasăm la infuzat. Când temperatura este suportabilă, îndulcim cu miere şi bem de trei ori pe zi”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

Pentru tusea uscată şi iritativă, specialistul recomandă un amestec din două vârfuri de cuţit de piper, patru linguriţe cu miere şi câteva picături de zeamă de lămâie. Preparatul se administrează cu înghiţituri mici, pe parcursul a două ore. 

Reţeta franţuzească

Specialistul recomandă şi o reţetă de ceai foarte populară în Franţa, cu efecte vizibile în faza incipientă a gripelor. „Avem nevoie de două vârfuri de cuţit de piper negru, unul de cuişoare şi două de scorţişoară. Peste acest amestec, turnăm  o cană de apă fierbinte şi lasăm la infuzat zece minute. Filtrăm şi putem consuma cât mai fierbinte”, recomandă Elena Badea.

Ceaiul detoxifiant

Este bine de ştiut că piperul este un bun detoxifiant, deoarece măreşte producţia de urină şi accelerează transpiraţia prin dilatarea vaselor capilare de la suprafaţă pielii. "Două vârfuri de cuţit de piper negru adăugate într-o cană cu ceai fierbinte de busuioc, mentă sau cimbrişor facilitează transpiraţia. Este recomandat ca lichidul să fie consumat cu înghiţituri mici", precizează specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite