Cum prevenim şi tratăm surmenajul şi epuizarea: efectele uriaşe ale fierului şi magneziului asupra organismului obosit. Când trebuie să mergem la psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe stări de surmenaj şi epuizare sunt cauzate de un nivel ridicat de stres       FOTO: Shutterstock
Multe stări de surmenaj şi epuizare sunt cauzate de un nivel ridicat de stres       FOTO: Shutterstock

Oboseala este un fenomen fiziologic firesc în perioade aglomerate, ce ar trebui să dispară după ce ne alocăm un timp anume pentru odihnă. Când efortul fizic sau psihic este excesiv şi prelungit, iar odihna este insuficientă sau prost organizată, putem intra în surmenaj, o stare de oboseală extremă caracterizată prin somnolenţă, dureri de cap, nervozitate, scădere a posibilităţii de concentrare. De la surmanaj la epuizare nu e decât un pas.

Multe stări de surmenaj şi epuizare sunt cauzate de un nivel ridicat de stres. În situaţii de supra-solicitare sau situaţii intense emoţional, organismul activează mecanisme de protecţie şi apărare pentru a depăşi situaţia limită. “Stresul poate fi cauzat de orice element din mediul înconjurător cu care interacţionăm, căruia nu reuşim să-i facem faţă sau care pune presiune constant în viaţa noastră. Pentru perioade lungi de timp, stresul determină oboseală accetuată, scade semnificativ capacitatea de adaptare a persoanei şi motivaţia de implicare şi orientare în alte activităţi”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Surmenajul apare când efortul nu este dozat după un program echilibrat. Munca nechibzuită ne împinge într-un cerc vicios. Permanenta excitare psihică, teama şi neliniştea care vin la pachet duc la tulburări de somn, tulburări de ritm cardiac şi sensibilitate exagerată. Lipsa de dinamism ne lasă şi fără chef de muncă şi fără chef de distracţie. Surmenajul slăbeşte rezistenţa organismului şi predispune la apariţia unor boli. 

Cum prevenim surmenajul

Oboseala cronică poate fi însă prevenită prin organizarea echilibrată a activităţii, alternând timpul de lucru cu cel de repaos, munca intelectuală cu cea fizică, repartizând activităţile mai grele dimineaţa şi alegând pentru desfăşurarea celor mai intense eforturi zilele de la mijlocul săptămânii – cea de-a treia sau a patra zi de după zilele libere. O dietă potrivită ajută şi ea la prevenirea surmenajului. Alimentele bogate în crom, fier, magneziu, potasiu şi în vitaminele B, C şi E, precum şi cele bogate în fibre ajută la susţinerea efortului fizic şi intelectual. În schimb trebuie limitate cofeina şi alcoolul.

Când şi cui trebuie să cerem ajutor
 

Chiar dacă nu trece la fel de uşor ca oboseală, surmenajul cauzat de munca excesivă, de supra-solicitare are nevoie tot de odihnă. De multe ori însă, aceasta nu este un remediu suficient. Când de vină sunt şi situaţiile intense emoţional, sau de altă natură, trebuie să cerem ajutor de specialitate. 

“Pentru a depăşi astfel de situaţii este important să identificăm corect sursa problemei şi comportamentul care o menţine. Dacă este o cauză de natură somatică, persoana trebuie să apeleze la medic. În situaţia în care sunt prezenţi factori psiho-emoţionali, persoana are nevoie de îndrumarea unui psiholog specializat în consiliere psihologică şi psihoterapie. Indiferent de sursa acestor stări, persoana nu trebuie să adopte un comportament pasiv sau de evitare, ci este necesar să caute ajutor pentru a dezvolta stategii rezolutive”, spune psihologul Ionuţ Ghiugan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite