Cum putem ameliora stresul şi depresia cu sunătoare. Câteva preparate simple cu efecte similare antidepresivelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunătoaread prima plantă medicinală recomandată de medicina alopată ca adjuvant în tratamentul depresiei Foto: shutterstock
Sunătoaread prima plantă medicinală recomandată de medicina alopată ca adjuvant în tratamentul depresiei Foto: shutterstock

Sunătoarea este apreciată în fitoterapie datorită numeroaselor sale substanţe active: acid valerianic, saponine, colină, rutină, galactoză, hiperina, hipericina, uleiuri volatile, care conferă plantei proprietăţi sedative, dar şi antiseptice, cicatrizante, antiinflamatoare, vasodilatatoare, remineralizante şi cicatrizante. Cele mai vizibile efecte le are asupra stresului şi depresiei, ameliorate cu ajutorul unor preparate simple.

„Cercetătorii au stabilit  că sunătoarea creşte activitatea creierului şi prelungeşte efectele serotononei şi al noradrenalinei într-un mod asemănător cu cel al antidepresivelor standard dar cu mult mai puţine efecte adverse. Mai exact, sunătoarea determină creşterea cantităţii de serotonină (substanţă care asigura buna dispoziţie), creşte cantitatea de dopamină şi noradrenalină, (neurotransmiţători responsabili de menţinerea unei stări de spirit pozitive) şi scade nivelul de cortizon, hormon al stresului”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea. 
 

Distruge hormonii stresului

Aceste proprietăţi fac din sunătoare un remediu excelent în perioadele de stres, chiar dacă tratamentul se administrează pe o periadă relativ lungă. Potrivit specialistului, o ameliorare vizibilă a stresului apare în aproximativ trei luni de la începerea curelor cu această plantă. 
 

„Sunătoarea, practic ajută glanda pituitară să distrugă cantităţile excesive de hormoni de stres dăunători şi să producă mai mulţi hormoni de creştere, contribuind astfel la atenuarea stării de stres din organism. Acest remediu natural este eficient, aşa cum a fost dovedit de persoane diferite care au beneficiat de el, dar este mai bine să consultaţi un medic în cazul în care doriţi să-l folosiţi pe termen lung”, mai spune specialistul.

Pentru combaterea stresului, planta se poate folosi sub formă de pulbere, obţinută prin măcinarea tulpinii plantei cu râşniţa electrică de cafea şi folosită în maximum cincisprezece zile de la preparare, întrucât substanţele active se oxidează relativ repede.
 

„Se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriţă de pulbere, rasă, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 şi 22”, explică Elena Badea. 

O altă modalitate de utilizarea a sunătoarei în combaterea stresului  este infuzia combinată pentru care avem nevoie de patru linguri de sunătoare mărunţită care se lasă la macerat într-un litru de apă timp de 8 ore apoi se filtrează şi se pune deoparte. 
 

„Planta rămasă după filtrare se fierbe într-o jumătate de litru de apă, timp de cinci minute; după ce se răceşte, ceaiul se filtrează. La final, cele două extracte se amestecă obţinându-se o infuzie combinată. Se recomandă câte una-două căni pe zi, mai spune specialistul. 
 

Uleiurile volatile au efect tranchilizant

Planta are efecte foarte bune şi în depresie, sunătoarea fiind prima plantă medicinală recomandată de medicina alopată că adjuvant în tratamentul unei acestei afecţiuni. 
 

„Este demonstrată acţiunea antidepresivă a complexului din sunătoare. Uleiurile volatile au efect tranchilizant, iar flavonoidele influenţează ciclul nivelelor de serotonină. În plus, sunătoarea este lipsită de efecte colaterale. Pentru ameliorarea depresiei se recomandă infuzia combinată, din care se administrează câte o cană de trei ori pe zi, în cure de 60-90 de zile. Între cure se face pauză de trei-patru săptămâni, după care tratamentul se poate relua”, încheie specialistul.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite