Cum poate fi tras la răspundere administratorul unui drum. Cazul femeii care şi-a pierdut mâna din cauza unui parapet metalic deteriorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nesemnalizarea corespunzătoare a stării carosabilului atunci când se produce un accident cauzat de orice obstacol aflat pe partea carosabilă, inclusiv acoperirea acestuia cu polei, din care rezultă avarierea unui autovehicul, atrage culpa administratorului drumului, antreprenorului sau executantului lucrărilor şi implicit răspunderea acestora contravenţională, civilă, sau penală.

După cum precizează avocatul Cristina Leţu, ”Proprietarul, deţinătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul care a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulaţie se poate prezenta, în termen de 24 de ore de la producere, la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare. În cazul în care persoanele enumerate nu deţin o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea vehiculelor de către societăţile de asigurări şi amiabil, administratorul drumului, antreprenorul sau executantul lucrărilor, refuză acoperirea cheltuielilor de reparaţii, aceştia sunt chemaţi în instanţă să raspundă pentru prejudiciile cauzate”.

Trrebuie precizat că administratorul drumului public raspunde de producerea unui eveniment rutier, ca urmare a stării tehnice a drumului, iar antreprenorul ori executantul lucrărilor, în cazul nesemnalizării acestora ori a oricăror obstacole.

Ca exemplu, sunt evenimente rutiere din care rezultă avarierea autoturismului, trecerea peste o groapă aflată în carosabil, intrarea într-un şanţ nesemnalizat, căderea peste maşină a unui copac care face parte din plantaţia rutieră a drumului, ruperea anvelopelor într-o groapă care nu poate fi observată, din cauza lipsei iluminatului public.

Cel mai notoriu caz în acest sens este cel în care CNAIR a plătit în iunie 2014 despăgubiri de 1 milion de euro pentru o tânără care şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident rutier din anul 2006.

În decembrie 2006, Elena Ghegeliu, o studentă la Drept din Constanţa, se deplasa cu autoturismul, împreună cu prietenul ei, pe drumul naţional către Braşov. Prietenul ei a încercat, la un moment dat, să evite o coliziune cu un BMW, dar a scăpat autovehicul de sub control, iar un parapet metalic deteriorat de pe marginea drumului a străpuns portiera şi i-a intrat fetei în mână. Doctorii au fost nevoiţi să-i amputeze mâna.

Poliţiştii au stabilit, după cinci ani de anchetă, că vina accidentului o poartă administratorul drumului, adică CNAIR.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite