De ce ne îndrăgostim online de străini. Specialist: „Ne construim imaginea pe care vrem să le-o arătăm celorlalţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spaţiul virtual, dragostea este cu adevărat oarbă. Mediul online este un spaţiu ideal şi facil pentru a comunica cu ceilalţi oameni. Uşurinţa în accesarea relaţiilor virtuale reprezintă principalul motiv pentru care oamenii preferă contactul social mediat prin tehnologie, în detrimentul relaţiilor interumane directe, faţă în faţă.

În spaţiul virtual părem şi frumoşi, şi deştepţi,şi buni, pentru că arătăm doar ce vrem, când vrem şi cum vrem. Ne construim imaginea de care avem nevoie pentru a câştiga aprecierea celor cu care interacţionăm.

Filtrarea şi cosmetizarea imaginii ne fac mai... iubibili

„În spatele ecranului persoana se simte mai securizată emoţional, mai dezinhibată şi poate selecta cu grijă informaţiile pe care le transmite interlocutorului virtual. Oamenii se pot îndrăgosti cu uşurinţă pe internet datorită faptului că imaginea persoanei la nivel fizic şi psihologic este prezentată într-un mod ideal, pozitiv. Aspectele de ordin fizic şi valoric, esenţiale pentru a declanşa interesul pentru o posibilă relaţie sunt atent filtrate şi cosmetizate virtual. Barierele ce pot apărea în relaţia directă, anxietatea socială, situaţiile concrete de viaţă, motivaţia interioară sau deficienţele legate de personalitate nu există”, explică, pentru„ Adevărul“, psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Lipsa acestor elemente importante, care pot fi suprinse în interacţiune directă, reprezintă principalul motiv pentru care interacţiunea online trebuie validată în spaţiul fizic şi în relaţie directă, spun specialiştii. 

Când apare dezamăgirea

Fie că se îndrăgostesc de dragul sentimentului, fie că sunt cu adevărat fascinaţi de profilul virtual al persoanei, dragostea pentru cei care stabilesc relaţii în mediul virtual poate fi una cu adevărat reală.

Dezamăgirea poate apărea când cel îndrăgostit descoperă că persoana din spatele imaginii care l-a fascinat e cu totul altfel decât varianta virtuală.

„Fără acest demers esenţial, oamenii vor cunoaşte doar părţi din alţi oameni, iar atunci când vor descoperi întregul, decepţia şi suferinţa vor urma în mod inevitabil. Din această perspectivă, dragostea on-line, în afara relaţiei directe, poate fi toxică şi neadaptativă pentru personalităţile în formare (adolescenţi şi tineri) sau imature emoţional”, mai spune renumitul psiholog. 

   

“Eşecul repetat de a stabili o relaţie emoţională on-line, poate contribui semnificativ la menţinerea unei imagini de sine neadecvate, despre propria persoană şi valoarea sa umană”, mai spune Ionuţ Ghiugan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite