De ce optimiştii se descurcă mai bine într-o situaţie de criză - explicaţia psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este demonstrat faptul că o atitudine pozitivă în viaţă ne ajută să rezolvăm mai uşor problemele, să ne îndeplinim obiectivele propuse, să depăşim limite şi chiar să biruim boli. Psihologul Ionuţ Ghiugan explică de ce gândirea pozitivă atrage reuşite şi satisfacţii şi de ce oamenii pesimişti au de pierdut în viaţă.

Sunt situaţii în viaţă în care tindem să privim lucrurile optimist şi situaţii în care, din contră, le privim negativ, pesimist, conştienţi sau nu de efectul acestor perspective asupra reuşitelor sau eşecurillor respectivelor încercări la care ne supune viaţa. Teoria potrivit căreia optimismul ne aduce eficienţă şi succes nu este doar un mit. 

“În mod obişnuit evaluăm o persoană atunci când se raportează la o situaţie problematică prezentă sau viitoare folosind termenii de optimist sau pesimist. Astfel, întâlnim oameni care abordează cu speranţă şi încredere situaţiile problematice, anticipând un final poztiv, în timp ce alţii evaluează în sens opus, având aşteptări negative şi lipsite de perspectivă”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Gândirea pozitivă, un element cheie în gestionarea eficientă al stresului

Persoanele optimiste se bucură de mai mult succes şi au o sănătate psihică şi chiar fizică mai bună decât cea a pesimiştilor. În plus, optimiştii sunt mai fericiţi decât pesimiştii pentru că prin gândirea pozitivă pot creşte nivelul personal de satisfacţie. „Pentru optimişti, viaţa nu este o problemă, ci o soluţie”, spunea omul de cultură francez Marcel Pagnol (1895-1974). Prin faptul că văd mai degrabă partea plină a paharului, optimiştii, spun psihologii, reuşesc să gestioneze mult mai bine decât persoanele cu o gândire negativă situaţiile dificile.

“Termenul de optimism este definit pe baza a două concepte: o atitudinea constantă de a aştepta lucruri bune în viitor şi încrederea în capacitatea de a depăşi cu succes încercările vieţii. Ca trăsătură de personalitate, optimismul se traduce prin gândirea pozitivă, care reprezintă un element cheie în managementul eficient al stresului”, mai spune specialistul.

Optimiştii procesează mai flexibil informaţiile negative

Gândirea pozitivă are beneficii pe plan psihic, dar şi pe plan fizic. Există studii care demonstrează că pacienţii optimişti afectaţi de boli grave şi incurabile supravieţuiesc mai mult decât cei care au o gândire negativă.

“Gestionarea eficientă a stresului este asociată cu beneficii importante pentru sănătatea fizică şi psihică a persoanei, pentru calitatea vieţii individului. Optimistul foloseşte un tipar de gândire în care informaţiile negative venite din mediu extern sunt procesate mai flexibil. Pe baza acestor scheme cognitive, persoana adoptă comportamente mai eficiente şi poate identifica mai uşor obiective noi în perspectivă”, explică psihologul.

“Ce este un pesimist? Un optimist bine informat”

Optimismul n-ar trebui însă confundat cu ignoranţa şi nu putem miza doar pe el ca să ne rezolvăm problemele. Pentru asta este nevoie să privim corect confruntările vieţii, cu dozăa optimă de realism. “Ce este un pesimist? Un optimist bine informat”, spunea Grigore Moisil.

“Nu în toate situaţiile de criză optimismul ne poate ajuta. În lipsa informaţiilor esenţiale sau atunci când nu înţelegem corect situaţia, optimismul devine un mecanism defensiv necesar menţinerii unei imagini de sine pozitivă, dar nu ne rezolvă problemele cu care ne confruntăm. Gândirea raţională, bazată pe evaluarea realistă a situaţiei şi adoptarea unui comportament asertiv în relaţiile cu ceilalţi oameni, reprezintă calea cea mai eficientă de a rezolva problemele existenţei”, mai spune Ionuţ Ghiugan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite