Destinul primului ofiţer român ucis în Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Poenaru-Bordea FOTO: arhivă Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia
Gheorghe Poenaru-Bordea FOTO: arhivă Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia

Născut pe 12 februarie 1871 la Bucureşti, locotenent-colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea a fost primul ofiţer român ucis în Primul Război Mondial. Acesta a fost răpus de gloanţele inamicilor alături de alţi 30 de soldaţi români în zona localităţii Fundata în noaptea de 14-15 august 1916. Iar rămăşiţele pământeşti se află la Mausoleul de la Mateiaş, aflat la câţiva kilometri de oraşul Câmpulung Muscel.

Gheorghe Poenaru Bordea s-a născut în 12 februarie 1871 la Bucureşti. În anul 1892 a intrat la Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie şi Cavalerie din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu brio după doi ani cu gradul de sublocotenent. A fost avansat apoi până la gradul de locotenent colonel.

În 1904 avea grad de căpitan, iar la 1/14 august 1916 era locotenent-colonel.

După cum spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu, ”Începutul Primului Război Mondial l-a găsit încadrat pe Gheorghe Poenaru-Bordea în Regimentul 30 Infanterie Muscel, unde deţinea funcţia de ajutor al comandantului. Acesta a participat încă din prima noapte de război - 14-15 august 1916 - la acţiunea de capturare a militarilor pichetului inamic de la Vama austro-ungară Giuvala, situat de pe şoseaua Câmpulung Muscel - Braşov. Gheorghe Poenaru Bordea a căzut eroic la datorie doborât de gloanţe, în momentul în care îşi îndemna luptătorii la atac. A fost prima jertfă dată de Armata Română în Primul Război Mondial. Alţi 30 de militari români au murit în acea noapte”.

Pentru comemorarea lui, la Fundata, în locul în care a căzut la datorie este ridicat un monument. O stradă din Câmpulung Muscel şi una din Bucureşti, îî poartă numele.

Pentru sacrificial său, precum celorlalţi eroi căzuţi în Primul Război Mondial a fost ridicat Mausoleul de la Mateiaş. În acest mausoleu îşi găsesc odihna veşnică 483 de soldaţi şi ofiţeri, iar cele 31 de plăci de marmură de pe pereţii criptei cuprind numele tuturor celor 3.100 de eroi români ce au căzut în luptele pentru apărarea plaiurilor argeşene, muscelene şi naţionale.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite