Dispozitivul medical care a făcut minuni într-un spital din România. A salvat pacienţi COVID-19 din Terapie Intensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corturile cu oxigen şi-au dovedit eficienţa la Spitalul de la Mioveni FOTO: Fundaţia Gaudium
Corturile cu oxigen şi-au dovedit eficienţa la Spitalul de la Mioveni FOTO: Fundaţia Gaudium

Folosite în Italia încă din luna martie, corturile cu oxigen au dat rezultate foarte bune în cazul a zeci de pacienţi cu COVID-19 internaţi la Spitalul de la Mioveni, aceste corturi fiind mult mai eficiente decât ventilaţia prin intubaţie. 41 de corturi cu oxigen au fost aduse până acum la Mioveni, 31 fiind cumpărate, iar 10 donate de o fundaţie.

Zeci de pacienţi aflaţi la Terapie Intensivă la Spitalul de la Mioveni din cauza infectării cu COVID-19 şi-au revenit după ce acestora li s-a administrat oxigen printr-o nouă metodă, mai eficientă decât ventilaţia prin intubaţie.

Este vorba, după cum spune directorul DSP Argeş, Alexandru Guiţă, de corturile cefalice, în fapt corturi cu oxigen, nişte baloane din plastic transparent plasate în jurul capului pacienţilor pentru concentrarea oxigenului administrat.

„Se administrează oxigen pe acest cort cefalic ce se pune pe umeri. Se îmbunătăţeşte astfel saturaţia în oxigen a sângelui. Pacientul este conştient şi respiră singur. Mulţi pacienţi au trecut de momentele delicate după ce au fost folosite aceste corturi cefalice”, precizează Alexandru Guiţă. La spitalele din Argeş au fost aduse zeci de asemenea corturi cu oxigen, majoritatea fiind fabricate în Italia. 

Sursa spital

corturi cu oxigen foto fundatia gaudium 01

După cum arată dr. Horia Trăilă, managerul Spitalului de la Mioveni, graţie acestor corturi „a fost clar o schimbare în evoluţia abordării terapeutice în terapie intensivă, de la primii pacienţi. Aceşti pacienţi sunt ventilaţi, însă este ventilaţie mecanică neinvazivă, adică nu sunt intubaţi. Pacienţii luptă cu boala, pentru că rămân conştienţi. Ei poartă practic un fel de balon pe cap. Oxigenarea se face altfel. Pacienţii sunt ventilaţi în interiorul acestui cort. Acest echipament suplineşte oxigenarea naturală, fiind extrem de eficient în cazul insuficienţei respiratorii”.

Tot medicul Horia Trăilă spune legat de aceste corturi cu oxigen că eficienţa lor, dovedită în Italia, depinde şi cât de cooperanţi sunt pacienţii. Unii pacienţi sunt mai agitaţi, iar medicii încearcă să îi mai liniştească.

„Deşi aceste corturi sunt transparente şi văd prin ele, unii dintre ei le suportă totuşi greu. E ca şi când ai avea tot timpul o cască pe cap. În momentul în care unii pacienţi se mişcă, pot să apară scăpări de aer. Este totuşi o soluţie salutară pentru cei mai mulţi dintre pacienţii de la terapie intensivă. Dintre cei peste 30 de pacienţi cu COVID-19 pe care i-am avut la Terapie Intensivă la Mioveni, mai bine de 20 au fost cu cort cu oxigen. Procentul celor care şi-au revenit este foarte ridicat. S-a renunţat practic la intubare, aceasta folosindu-se numai în cazurile critice. Ar mai fi şi soluţia aplicării unor măşti pentru oxigenare, însă acestea sunt mult mai greu de suportat de către pacienţi, drept urmare corturile cu oxigen sunt mult mai eficiente. Se pare că această ventilare neinvazivă este secretul eficienţei lor”, afirmă dr. Trăilă.

Corturile au valvă antisufocare

La începutul pandemiei de coronavirus, la Spitalul de la Mioveni se comandaseră multe materiale în ideea că pacienţii vor fi intubaţi.

„Însă ni s-a spus că trebuie să schimbăm, nu merge bine şi am schimbat. Ne-am adaptat, totul în ideea de a îi oferi pacientului cât mai multe şanse”, spune medicul.

Dr. Horia Trăilă a vorbit la începutul pandemiei cu mai mulţi colegi din Belgia, iar aceştia i-au spus că trebuie folosită intubarea în cazul pacienţilor de la Terapie Intensivă. În scurt timp s-a dovedit că evoluţiile pacienţilor aflaţi la Terapie Intensivă în Italia sunt mult mai bune după folosirea corturilor cu oxigen.

„Sincer, bine că ne-am prins şi noi destul de repede. Am comandat aceste corturi cu oxigen de la jumătatea lunii aprilie la Spitalul de la Mioveni”, adaugă Horia Trăilă, managerul Spitalului de la Mioveni.

Până acum, la Spitalul Mioveni au fost achiziţionate 31 astfel de corturi, la un preţ de 1.500 lei plus TVA per bucată. 

În luna mai, alte 10 astfel de corturi (denumite şi corturi CPAP) au fost donate secţiei ATI de la Spitalul Mioveni de către Fundaţia Gaudium din Piteşti. Acestea sunt echipamente non-invazive de ventilaţie şi au ca scop administrarea de aer şi oxigen în tratarea insuficienţei respiratorii. Corturile, ce suplinesc oxigenarea naturală, sunt rezistente la presiuni ridicate pe perioade lungi de timp, de până la 7 zile. Sunt prevăzute cu valvă antisufocare şi port inspecţie pacient. Costul total al donaţiei a fost de 17.255 lei.

Sunt totuşi şi cazuri de pacienţi în cazul cărora cortul cefalic nu este eficient şi se apelează la intubaţie. „Ventilaţia cu intubaţie este ca o ultimă soluţie în tratament. Nu poţi să nu o aplici. Se ştie totuşi că această ventilaţie pe intubaţie are complicaţiile ei, recunoscute în toată lumea”, mai precizează Alexandru Guiţă.

Pe aceeaşi temă:

Nouă persoane infectate cu COVID-19 la Spitalul Militar din Piteşti

Ce maşină ar cumpăra Ludovic Orban: Ford sau Dacia?

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite