Documentele secrete ale CIA despre cancerul de prostată al lui Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ceausescu

În iulie 1985, colonelul George Kolt, unul dintre cei mai buni ofiţeri CIA, trimitea la directorul CIA la Washington un raport potrivit căruia Nicolae Ceauşescu urma să sufere o operaţie pentru cancer la prostată. Tot George Kolt dădea detalii şi despre situaţia dramatică din România.

Pe 22 iulie 1985, George Kolt, ofiţer CIA responsabil pentru Europa şi expert în afaceri europene, trimitea un raport de şase pagini directorului CIA de la Washington, raport din care o pagină întreagă era alocată situaţiei din România şi stării de sănătate a lui Nicolae Ceauşescu. După cum preciza George Kolt, care avea multe surse de încredere în Bucureşti, ”tot mai multe informaţii de la sursele noastre indică faptul că Nicolae Ceauşescu ar putea fi supus în curând unei intervenţii chirurgicale din cauza unui cancer la prostată. Perioada în care apare această problemă este una riscantă deoarece România trece prin mari probleme economice şi financiare înainte de iarna anului 1985, iarnă ce se anunţă una deosebit de dură”.

Ofiţerul CIA sublinia, în informarea trimisă superiorului său, că dacă operaţia va fi necesară, aceasta va fi una dificilă deoarece Nicolae Ceauşescu ”are mai multe probleme de sănătate. Iar în cazul în care Ceauşescu nu se reface repede după intervenţia chirurgicală, bătălia pentru succesiune ar face ca soţia sa Elena şi fiul său, playboy-ul Nicu, să îşi măsoare forţele cu restul oamenilor din echipa de conducere. Nu există vreun succesor dominant în acest grup deoarece Nicolae Ceauşescu nu a desemnat un succesor, însă cred că este posibil ca ceilalţi şefi comunişti să se unească pentru a încerca să îi dea jos de la conducere pe Elena şi Nicu”.

george kolt cia

„Sovieticii ar putea folosi dificultăţile economice din România“

George Kolt mai preciza în raport că economia României, slăbită de patru ani de austeritate severă, încă resimte efectele ultimelor ierni severe. Kolt mai spunea că ”predicţiile privind recoltele nu sunt bune, producţia industrială a scăzut şi va fi mult mai dificil să se atingă ţintele României privind exporturile”.

Ofiţerul CIA îşi încheia raportul cu o notă de avertizare: ”Sovieticii ar putea folosi noile dificultăţi economice din România pentru a îşi creşte influenţa asupra regimului de la Bucureşti. Iar dacă Ceauşescu e grav bolnav şi o luptă pentru succesiune începe, situaţia din România ar putea confrunta noul lider sovietic cu prima sa criză din Europa de Est”.

Informările lui George Kolt au fost apreciate de înalţii oficiali de la Washington. Drept urmare, în 1986, după mai puţin de un an de la informarea trimisă despre Ceauşescu, George Kolt a fos tnumit director al Biroului de Analiză Europeană din cadrul CIA. În 1989, Kolt a fost numit director al Biroului de Analiză Sovietică şi a condus acest Birou esenţial în anii turbulenţi ai prăbuşirii Uniunii Sovietice. George Kolt s-a retras din CIA în 2004.

Washington Post: „Nu mai prinde primăvara lui 1986”

Coincidenţă sau nu, la o lună după informarea lui George Kolt trimisă directorului CIA, prestigiosul ziar Washington Post publica, pe 25 august 1985, un amplu articol despre ţara noastră şi Nicolae Ceauşescu, articol intitulat ”Sfidarea României”. Cei doi jurnalişti americani de top care au scris articolul - Jack Anderson (câştigător al Premiului Pulitzer în 1972) şi Dale Van Atta (nominalizat de cinci ori la Premiul Pulitzer) făceau referire în articol la mai multe documente clasificate ale CIA, spunând că ”raportările secrete trimise de către CIA preşedintelui Ronald Reagan indică faptul că Nicolae Ceauşescu este pe moarte din cauza unui cancer la prostată şi că nu mai prinde primăvara lui 1986”.

Cei doi jurnalişti americani au avut şi aprecieri la adresa lui Ceauşescu: ”Nicio altă naţiune din blocul sovietic nu a fost mai independentă decât România. Iar un punct culminant al autonomiei României a putut fi constatat la deschidere Jocurilor Olimpice din 1984, când delegaţia română, singura dintre aliaţii Rusiei ce a refuzat boicotul, a fost ovaţionată de zeci de mii de oameni. Iar persoana nonconformistă responsabilă pentru acest show al sfidării este Nicolae Ceauşescu, care conduce România cu o mână de fier din 1965. Mulţi români încă îl onorează ca pe un bun naţional indestructibil”.

„Susţinerea populară“

Jurnaliştii de la Washington Post au făcut referire în articol şi la un raport al CIA care spunea că ”Ceauşescu se bucură de o mare susţinere populară”.

În articolul din prestigiosul ziar american, Jack Anderson şi Dale Van Atta precizau şi că atunci când Ceauşescu a preluat controlul Partidului Comunist Român în 1965, sovieticii şi-au închipuit în mod incorect că el va fi o marionetă loială. Dar ”Ceauşescu i-a şocat pe sovietici după patru ani de la venirea la putere, când a devenit primul lider est-european de după Al Doilea Război Mondial care a găzduit un preşedinte american, când l-a primit pe Richard Nixon la Bucureşti”.

Ziariştii americani spuneau însă şi că ”bătrânul lider român a lăsat-o mai moale. O examinare detaliată a fotografiilor sale apărute în ziarele româneşti indică faptul că starea lui de sănătate se deteriorează. A slăbit şi pare obosit. A lipsit de la întâlniri-cheie. Iar în Bucureşti se vorbeşte că, de fapt, soţia lui Elena este cea care conduce guvernul”.

În articolul publicat de Washington Post în august 1985 se făcea referire şi la nepotismele lui Ceauşescu, specificându-se că multe rude ale sale aveau funcţii-cheie: soţia, cei trei copii, trei fraţi, o cumnată şi doi cumnaţi.

Cei doi jurnalişti mai precizau la finalul articol că, aşa cum prezicea CIA, Ceauşescu va continua sfidarea calculată a sovieticilor: ”Ceauşescu ştie că sovieticii vor tolera recalcitranţa românească atât timp cât ei nu o văd ca pe o ameninţare serioasă. Succesul lui Ceauşescu în urmărirea acestei sfidări este o dovadă a abilităţii sale de a judeca în mod corect limitele toleranţei sovietice. Însă făcând acest joc, pe Ceauşescu îl şi paşte mereu riscul unui calcul greşit”.


 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite