Dracila, mărăcinele miraculos care te scapă de crampele intestinale. Trei leacuri uitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berberis vulgaris Sursă foto: oakleafgardening.com
Berberis vulgaris Sursă foto: oakleafgardening.com

Dracila (Berberis vulgaris), o tufă spinoasă cu fructe roşii şi frunze verde deschis, vara, şi ruginii, toamna, a fost folosită de sute de ani pentru tratarea disconfortului abdominal. Planta, aproape uitată în zilele noastre, conţine o serie de substanţe active ce o recomandă atât în ameliorarea tractului digestiv, cât şi în tratarea bolilor ficatului.

Cuvântul  de origine slavă "dracilă" înseamnă mărăcine.  Buruiana spinoasă şi aparent neprietenoasă ce primit acest nume ascunde o serie de virtuţi terapeutice, mai ales în fructe şi coajă.

Alcaloizii amari şi uşor toxici, taninii, berberina şi berbamina, ceara, răşinile, grăsimile vegetale, albumina, amidonul şi mucilagiile care se găsesc în coajă conferă plantei proprietăţi tonice, purgative şi antiseptice.

Acţionează asupra muşchilor şi tractului gastro-intestinal

Fitoterapeuţii recomandă folosirea rădpăcinii sub formă de decoct, infuzie şi tinctură, sau sub formă de săruri, în special în bolile ficatului (gălbinare) şi ale tractului digestiv (constipaţie sau diaree), dar şi pentru tratarea stărilor febrile şi afecţiunilor biliare.

„Dracila ajută la disiparea gazelor, calmarea crampelor intestinale, acţionând asupra muşchilor si tractului gastro-intestinal. Încetineşte tranzitul de lichide prin tractul gastro-intestinal pentru ca digestia să revină la ritmul său normal. Putem utiliza planta, spre exemplu, sub formă de infuzie din pulbere de coajă: se prepară două linguriţe de pulbere adăugate într-o cană cu apă. Se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi, sau se va folosi sub formă de pansamente externe”, recomandă specialistul în fitoterapie, Elena Badea,

Ceaiul din rădăcina mărunţită de dracilă are efecte similare, iar prepararea este la fel de simplă.

„Punem o linguriţă de rădăcină marunţită în 250 ml apă şi fierbem 15 minute. Strecurăm şi consumăm două trei căni pe zi”, mai spune Elena Badea.

Ceaiurile din fructe (conţin acid citric şi malic şi au proprietăţi astringente) au, în schimb, pe lângă efectele terapeutice şimilare, şi un gust deosebit, uşur acrişor, revigorant şi plăcut.

„Infuzia din fructe de dracilă se prepară din două-trei linguriţe de fructe la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma două-trei ceaiuri pe zi", mai spune specialistul. 

Un astfel de ceai ajută în ameliorarea febrei şi a scorbutului.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite