Dulceaţa naturală de momordică. Cum a reuşit mămica magiunului de Topoloveni să facă un deliciu dulce dintr-o legumă foarte amară, fără să adauge pic de zahăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibiana Stanciulov, ambiţioasa deţinătoare a mărcilor Topoloveni şi Topoloveana, a lansat, prin firma sa furnizoare de conserve naturale inclusiv pentru Casa Regală a României, dulceaţa de momordică, un produs unic în România, după o reţetă proprie originală, înregistrată la OSIM, care are la bază una dintre cele mai amare legume din lume, considerată recent de specialişti un adevărat panaceu: castravetele amar.

Momordica n-a primit întâmplător supranumele de castravete amar. 

 "Insulina verde"

Gustul său aproape respingător este însă compensat de o serie de virtuţi terapeutice, pe care fructul cultivat de puţină vreme şi pe meleagurile noastre le are: capacitatea de a reduce glicemia, datorită conţinutului de „polipeptid p”, o substanţă considerată o adevărată „insulină verde, efecul hipoglicemiant şi antidiabetic puternic fiind datorat şi momordinei, o altă substanţă activă a amarei legume, dar şi proprietăţile sale antiherpetice, stomahice, antibacteriene, antivirotice, antifungice, antiparazitare, imunomodulatoare, antitumorale şi antineoplazice. Vitaminele, minerale (calciu, magneziu şi potasiu) şi oligoelementele conţinute (fier, zinc, siliciu, nichel, completează lista calităţilor sale. Gustul însă e cel din cauza căruia leguma n-a prea câştigat popularitate.

"Siropul folosit e fără zahăr şi 100% natural" 

Biviana Stanciulov, ambiţioasa întreprinzătoare care a reuşit să înscrie brandul ”Magiun de prune Topoloveni” în Jurnalul Oficial al U.E. a transformat castravetele amar într-un desert – aliment funcţional, printr-o reţetă proprie ingenioasă, 100% naturală, în care nu foloseşte niciun gram de zahăr.

“Momordica n-o prea poţi consuma ca atare pentru că este foarte, foarte amară, dar prin prelucrarea pe care noi o facem, reuşim să-i reducem în 48 de ore, gustul de amar, transformându-i-l în dulce-amărui, foarte plăcut din punct de vedere senzorial. Şi, atenţie, siropul din măr folosit este 100% din fruct, fără nimic adăugat, fără conservanţi, fără potenţiatori, fără zahăr. Suntem singurii producători de dulceţuri din România în a căror fabrică nu vei găsi niciodată zahăr adăugat”, explică, pentru Adevărul, Bibiana Stanciulov, managerul Sonimpex Topoloveni, care a şi înregistrat reţeta la OSIM.

Dulceaţa sa de momordică se înscrie în valorile companiei care procesează doar produse 100% naturale, fără zahăr adăugat, fără E-uri, fără conservanţi, fără gluten. Spre deosebire de o dulceaţă obişunită obţinută industrial, unde fabricaţia durează mai puţin de o jumătate de oră , procesul de fabricaţie al dulceţei de momordică durează enorm.

“La preparare folosim temperatură controlată. Dacă în industrie, dulceaţa se face în 20 de minute, eu o fac în două zile, ca să pot păstra vitaminele, mineralele şi substanţele active ale produsului”, explică Bibiana Stanciulov.

"Fie faci un pocinog, fie faci ceva foarte bun. La noi s-a întâmplat să fie ceva extraordinar"

Materia primă, castravetele amar, este asigurată de un producător din România care a dezvoltat un mic business cu momordică şi nu este deloc ieftină: 30-40 de lei kilogramul. Pentru un kilogram de dulceaţă are nevoie de 7 kilograme de castravete amar. Originalitatea reţetei constă însă în ingredientul care transformă alimentul amar într-un produs dulce. În dulceaţa de momordică, 60-70% este castravete amar, restul... inovaţie.

image

 Bibiana Stanciulov

Mărturiseşte că ideea folosirii siropului natural de măr ca substitut al clasicului zahăr din industria dulceţurilor i-a venit în urma unor discuţii mai vechi cu prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

“Acum vreo 7-8 ani ceream reputatului academician un sfat legat de intenţia noastră de a veni cu ceva nou pe piaţă, prin folosirea în procesul de fabricaţie a mierii de albine. Dânsul, ale cărui sfaturi au fost întotdeauna foarte preţioase pentru noi, ne-a spus clar că la peste 40 de grade, mierea îşi pierde calităţile. Singura soluţie părea scoaterea unui produs clasic, cu zahăr, dar fără conservant. Dar am zis nu: mai bine renunţ la dulceaţă, decât să adaug zahăr. Mai era soluţia unor francezi care foloseau în loc de zahăr, sirop de struguri.

 Nici pe aceasta n-am agreat-o, fiindcă sirop de struguri fără sulf nu se putea. Iar eu nu doream chimicale în fabrică. S-a întâmplat însă ca la acea vreme să avem în fază experimentală, un magiun de măr care... ne ieşise foarte tare. Împreună cu directorul de producţie, am avut un declic, realizând că acea consistenţă a magiunului se datora conţinutului mare de pectină – un element care încheagă dulceaţa. Aşa ne-a venit ideea siropului de măr. Exisă momente în viaţă în care fie faci un pocinog  de care nu te mai scapă nimeni de pe faţa pământului, fie faci ceva foarte bun. La noi s-a întâmplat să fie ceva extraordinar acest sirop de măr, pe care l-am folosit şi la alte dulceţuri, iar acum, la cea de momordică, pentru care avem brevet de invenţie”, mai spune Bibiana Stanciulov.

Produsul nu este disponibil în hipermarketuri, ci doar în cele două magazine Sonimpex din Bucureşti, dar poate fi livrat şi online prin comandă dată pe site-ul fabricii. Un borcan de 120 de grame costă 10 lei.

“N-am scos produsul într-un borcan mare, ci într-unul mic încât fiecare să-şi poată permite o linguriţă, fiindcă, nu trebuie să mănânci mult, ci puţin, dar de calitate”, mai spune Bibiana Stanciulov.

Compania Bibianei Stanciulov este furnizor al Casei Regale a României

Din 2009 firma Sonimpex beneficiază de protecţie  naţională pentru Magiunul de prune Topoloveni din partea Oficiului Ministerului Agriculturii,  alimentul fiind primul produs românesc care obţine această protecţie, fapt dovedit de numărul de înmatriculare 1.

Din 2010, Compania SONIMPEX TOPOLOVENI este furnizor oficial al Casei Regale a României pentru produsul Magiun de prune Topoloveni.  Un an mai târziu, primeşte din partea MS Regele Mihai I al României al doilea titlu de ”Furnizor al Casei Regale a României”, de această dată pentru Dulceţurile ”Topoloveana” din fructe, fără zahăr adăugat şi fără aditivi sau conservanţi şi pentru Zacusca ”Topoloveana” fără aditivi alimentari şi fără conservanţi. În 2014 firma Bibianei Stanciulov a  primit certificatul de reinnoire a titlului de Furnizor al Casei Regale a Romaniei, pentru o perioada de 3 ani, pentru produsele Topoloveni si Topoloveana.

 Producătorul din Argeş are zeci de premii importante  obţinute  de-a lungul anilor la târguri şi expoziţii internaţionale.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite