Piteşti

articolul anterior articolul urmator

EXCLUSIV Ce despăgubiri plăteşte statul pentru exproprierile de pe tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti VIDEO

4
25 Dec 2020 06:00:46
Autor: Denis Grigorescu
Lucrările la tronsonul 5 vor începe în primăvara anului viitor FOTO: Facebook/ Asociaţia Pro Infrastructură
Lucrările la tronsonul 5 vor începe în primăvara anului viitor FOTO: Facebook/ Asociaţia Pro Infrastructură

CNAIR a finalizat exproprierile pentru o parte din tronsonul 5 (Curtea de Argeş-Piteşti) al autostrăzii Sibiu-Piteşti, pentru localităţile Bascov, Băiculeşti şi Merişani. Pentru alte patru localităţi, procedura de expropriere demarează la începutul lui 2021.

După cum ne-au confirmat în exclusivitate oficiali din cadrul CNAIR, pentru localităţile Bascov, Băiculeşti, Merişani a fost deja intabulat luna trecută coridorul de expropriere, decizia de expropriere fiind emisă la sfârşitul lunii septembrie. Suprafaţa totală de expropriat este de 2,9 milioane metri pătraţi, iar valoarea despăgubirilor ce va fi acordată proprietarilor de la bugetul de stat se ridică la 40,56 milioane lei.

Pentru celelalte patru localităţi de pe traseul tronsonului 5 al viitoarei autostrăzi (Budeasa, Curtea de Argeş, Mălureni şi municipiul Piteşti), în această lună a fost înaintat către Ministerul Transporturilor proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanşarea procedurilor de expropriere. Proiectul a fost în consultare publică până pe 22 decembrie, iar pe 23 decembrie a fost trimis către ministerele avizatoare, respectiv  Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei

Pentru acest proiect de act normativ este necesară suma de 4,2 milioane lei, pentru un număr de 370 de imobile, în suprafaţă totală de 464.153 metri pătraţi.

Cumulat, valoarea despăgubirilor ce va fi plătită pentru tronsonul 5 se ridică la peste 44,7 milioane lei.

Surse autorizate din cadrul Ministerului Transporturilor ne-au precizat că lucrările la tronsonul 5 ar urma să începă cel târziu pe 1 mai 2021.

CNAIR SA a semnat pe 11 mai a.c. contractul „Proiectare şi execuţie Autostrada Sibiu – Piteşti, secţiunea 5, Curtea de Argeş – Piteşti, km 92+600 – km 122+950”, ofertantul câştigător fiind compania italiană Astaldi SpA. Valoarea contractului este de 1,7 miliarde de lei fără TVA, bani ce provin din fonduri europene nerambursabile.

Durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, dintre care 12 luni perioada de proiectare şi 48 de luni pentru execuţia lucrărilor. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 120 de luni (10 ani). Traseul acestei secţiuni de autostradă începe în zona localităţii Curtea de Argeş şi continuă paralel cu râul Argeş până la actuala centură a municipiului Piteşti.

Vă mai recomandăm şi:

Cătălin Drulă, la preluarea mandatului Transporturilor: Sper ca următorii zece ani să rămână, în poveşti, anii ăia în care România şi-a făcut autostrăzi

Autostrada Sibiu-Piteşti: Ultimul tronson în valoare de 5 miliarde lei a fost scos la licitaţie


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Bula cel mititel
25.12.2020, 08:34:07

4,2 milioane de lei pentru 464.000 metri patrati? Doi dolari si ceva pe metru patrat? Mare despagubire!

-2 (2 voturi)
kevin hoher
25.12.2020, 10:17:06

Mi-ai suflat mingea din varfu' bocancului.

-5 (5 voturi)
mircea miricioiu
25.12.2020, 13:34:26

nu realitatea ci presa face stirea. si ii da si dimensiunea. de obiceo cat mai umflata, ca sa capteze atentia, sa iti fure clickul. acum oricine va tipa in gura mare ca statul ofera nejustificat sume enorme unor persoane private.

-1 (1 vot)
imsi imsi
26.12.2020, 05:27:52

poatte acum intelegeti de ce nu s a facut nimic in perioada psd. incercati sa aflati cine ia banii pe exproprieri.

Modifică Setările