EXCLUSIV Tatăl bebeluşului cu SHU din Italia: „Soţia, ca şi copilul, a fost infestată cu aceleaşi tulpini de E. coli găsite în brânză. Voi cere despăgubiri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatăl copilului român diagnosticat în Italia cu SHU a vorbit, în exclusivitate pentru ”Adevărul”, despre coşmarul prin care a trecut de la îmbolnăvirea bebeluşului. Bărbatul mărturiseşte că fiul său, în vârstă de un an şi trei lui, diagnosticat iniţial greşit, a fost operat de apendicită fără să fie cazul. Mai mult, spune tatăl, şi analizele soţiei lui au indicat aceleaşi tulpini patogene de E. coli găsite în brânza consumată de ea şi de bebeluş.

Coşmarul prin care a trecut familia Corban, stabilită în Florenţa, este mult mai lungă şi mai complicată decât s-a ştiut până acum. Micuţul Dennis a ajuns la un spital din Italia în data de 9 martie. Medicul care l-a consultat iniţial a pus simptomele micuţului pe sema inflamării apendicelui.

“În urma acestui diagnostic greşit, copilul a fost operat de apendicită. Abia după intervenţia laparoscopică şi-au dat seama că nu de la apendice sunt problemele şi că băiatul are, de fapt, sindrom hemolitic uremic, fiind infestat cu E. coli. Pe 12 martie s-a pus diagnosticul de SHU. În Italia nu mai avuseseră de mult timp un caz de SHU la copii, iar în analizele iniţiale n-au văzut infecţie cu E. coli. Poate din acest motiv s-au grăbit să spună că e apendicită. După confirmarea SHU, reprezentanţii spitalului au încercat de câteva ori, fără succes, să anunţe ambasada României referitor acest caz. Într-un târziu s-a dat alerta.”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Adrian Corban, tatăl copilului.

Deşi micuţul a fost operat degeaba, părinţii nu vor depune plângere împotriva spitalului din Italia.

“Iniţial am fost revoltat că l-au operat fără să aibă nicio problemă cu apendicele, însă poate că dacă nu era această operaţie, n-ar fi aflat la timp că are sindrom hemolitic uremic. Ne bucurăm că Dennis este bine, deşi continuă tratamentul, mergem cu el la controale”,  a mai declarat tatăl băieţelului.

Adrian Corban mai dezvăluie un amănunt despre care presa italiană n-a făcut precizări: că şi la mama bebeluşului s-a descoperit prezenţa tulpinilor de E. coli identificate în brânza consumată de femeie şi de copil.

După două săptămâni de calvar, tatăl lui Dennis aşteptă rezultatele finale ale analizelor efectuate de laboratoarele din Italia pentru a şti cine se face vinovat de îmbolnăvirea celor doi. 

“Ce nu s-a spus până acum este că şi soţia a fost infestată cu aceleaşi tulpini de E. coli găsite în brânză. Şi ea, şi copilul au consumat din brânza în care au fost identificate tulpinile E. coli. Am cumpărat-o pe 1 martie de la un magazin cu produse româneşti. Este vorba de  brânză telemea de vacă în burduf de oaie, produsă de Lactate Brădet. De aici şi confuzia pe care s-a dat iniţial alerta. După ce s-a dat alerta pe brânză de oaie, eu personal am sunat vinerea trecută la Roma şi la Institutul din Toscana ca să fac această precizare, inainte s-o facă  din România premierul Dacian Cioloş”, a mai precizat Adrian Corban.

“Voi cere despăgubiri celor care se fac vinovaţi de îmbolnăvirea soţiei şi copilului”

Familia micuţului aşteaptă rezultatele finale ale anchetei, ca să ştie pe cine va trage la răspundere. “Deocamdată, există doar analize parţiale, le aşteptăm şi pe cele finale. Voi cere despăgubiri celor care se fac vinovaţi de îmbolnăvirea copilului şi a soţiei. Eu nu mă grăbesc să spun că Brădet e de vină, aşa cum au făcut autorităţile. Vom vedea dacă brânza a fost infestată din fabrică, dacă a fost infestată în timpul trasportului sau dacă infestarea a avut loc în depozit ori în magazin pentru că, teoretic, se putea oriunde, fiindcă brânza era în burduf, nu avea un ambalaj propriu-zis”, mai precizează, pentru Adevărul, tatăl copilului.
 

Amintim că, după îmbolnăvirea micuţului Dennis, autorităţile italiene le-au recomandat cetăţenilor să nu consume produse fabricate de firma Lactate Brădet S.R.L. şi să le predea cât mai rapid magazinelor de unde le-au cumpărat. Italia a extins măsurile sanitar-veterinare, avertizând rapid statele UE asupra eventualelor probleme medicale care ar putea apărea. Comisia Europeană a emis o alertă internaţională (iniţial pe brânza de oaie, apoi pe brânza de vacă), după ce Italia a semnalat îmbolnăvirea copilului român internat în Florenţa.

Pe de altă parte, ancheta epidemiologică din România în cazul bebeluşilor cu SHU n-are un verdict nici acum, la aproape două luni de la moartea primului dintre cei trei copii din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, decedaţi la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. 

 Citeşte şi:

EXCLUSIV Micuţul Dennis, bebeluşul român spitalizat în Italia cu sindrom hemolitic uremic, a fost externat

Alţi doi bebeluşi din judeţul Argeş au fost transferaţi la Bucureşti cu probleme digestive

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite