Exorcizările care n-au reuşit să scoată diavolii din argeşeni au băgat în draci controversatele practici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Pentru că exorcizările sunt interzise şi nu prea de BOR, care condamnă doar excesele rituale, iar reprezentanţii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului ezită să fie categorici într-o direcţie sau alta, dracii sunt în continuare afurisiţi de preoţii argeşeni în tentativele lor de a-i scoate din enoriaşii posedaţi. Unii reuşesc în lupta cu încornoratul, alţii nu, dovadă şi scandalurile iscate de-a lungul anilor pe marginea acestor practici.


De mai bine de zece ani, umblă vestea că la Mânăstirea Cotmeana din judetul Argeş, dracii sunt scoşi din oameni pe bandă rulantă, cu masluri şi rugăciuni de partea preoţilor şi patimi mari şi multe de cea a posedaţilor. Nevăzuta luptă cu puterile Iadului pare să dea rezultate la Cotmeana, date fiind statisticile neoficiale de pe buzele enoriaşilor care au trecut pe la mânăstire: zeci de oameni din care ar fi ieşit câte un necurat, doi sau trei.

“De la mama mea ştiu de părintele Ioasaf, numit şi "Sfantul", preotul cu cea mai tare credinţă, care învinge diavolii. Ştiu cazuri de oameni exorcizaţi de mai multe ori aici şi salvaţi chiar de boli psihice şi sunt convinsă că puterile părintelui nu sunt poveşti”, spune Gherghina Dumitru, 49 de ani.

Exorcizări eşuate, tranşate în instanţă

Nu peste tot în Argeş preoţii reuşesc însă să învingă dracii. Dovadă şi cel mai mare scandal iscat la nivel de judeţ pe marginea acestei controversate practici.

În 2013, mai mulţi preoţi, printre care şi Înalt Prea Sfinţitul Calinic, arhiepiscop de Argeş şi Muscel, au fost daţi în judecată de un avocat din judeţul Argeş, pe motiv că slujbele oficiate de aceştia nu au avut niciun rezultat, diavolii continuând să-şi facă de cap prin casa acestuia şi stricându-i electrocasnicele. Avocatul le ceruse preoţilor slujbe de exorcizare, pe motiv că are  o stare generală de rău pe care a legat-o de duhurile necurate. Reprezentanţii bisericii au făcut slujbe la domiciliul enoriaşului şi l-au îndemnat la rugăciune, însă beneficiile nu prea s-au văzut, aşa că s-au ales cu plângeri penale.
 
În plus, avocatul a susţinut în instanţă că de când i-au intrat popii în casă, îi vin zilnic la geam câte trei păsări sinistre şi că de vină ar fi vrăjile pe care unul dintre preoţi i le-ar fi făcut.

Dosarul, care i-a lăsat cu gura căscată pe toţi magistraţii pe la care a trecut, a ajuns până la Curtea Supremă.

“Cazul a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a fost retrimis la instanţa precedentă, decizia finală fiind de neîncepere a urmăririi penale, pentru că faptele nu există ”, a declarat, pentru Adevărul,  Ovidiu Vlăsceanu, consilier la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Exorcizarea, interzisă sau nu?

Referitor la poziţia bisericii faţă de practica exorcizării, consilierul Ovidiu Vlăsceanu de la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a precizat că singurii care pot face astfel de aprecieri în probleme de interes general sunt reprezentanţii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Referiri doar la excesele rituale

Amintim că după celebrul caz de la mânastirea din Tanacu, în care o măicuţă a murit în timpul unui ritual de exorcizare, Sfântul Sinod al BOR a cerut fiecarui ierarh să nu se abată de la  rânduielile liturgice. "Sfântul Sinod a hotărât ca fiecare ierarh să ia măsuri şi să vegheze permanent, în eparhia sa, asupra respectării cu stricteţe a Sfintelor Canoane, a rânduielilor liturgice şi a hotărârilor Sfântului Sinod, aşa încât excesele rituale să fie - dupa caz - eliminate sau prevenite, cu aplicarea sancţiunilor împotriva vedetismului sau a substratului pecuniar care, de obicei, le generează",  declara PS Vincentiu Ploiesteanu, secretar al Sfântului Sinod al BOR.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite