Fata care pictează mobilier în stil săsesc. Lucrările Dariei Muntean sunt expuse la Muzeul Astra din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daria Muntean şi picturile sale săseşti Foto: arhiva personală
Daria Muntean şi picturile sale săseşti Foto: arhiva personală

Daria Muntean, o tânără de 18 ani din Sibiu, a început să picteze mobilă în stil săsesc încă din copilărie, iar acum se poate mândri că a pus pe picioare o adevărată afacere pornită din pasiune.

Originară din comuna sibiană Sadu şi în prezent elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna“ din Sibiu, Daria Muntean şi-a descoperit talentul pentru pictură încă din copilărie, de la vârsta de 7 ani. 

Învăţătoarea ei a fost cea care i-a pus pensula în mână şi i-a cultivat pasiunea pentru artă şi tradiţii. Acum, Daria îşi doreşte să insufle şi altor tineri pasiunea pentru pictură, mai ales pentru cea în stil săsesc.

„Pasiunea pentru pictură cred că a existat în permanenţă. Din copilărie s-au înfiripat aceste aptitudini. Însă am început să abordez stilul săsesc odată cu participarea la Olimpiada Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, în urma căreia s-au cules roadele. 

Am câştigat premiul întâi mai mulţi ani la rând, iar în verile trecute am participat la ateliere pentru copii“, spune Daria. Tânăra de 18 ani a câştigat de mai multe ori premiul întâi la Olimpiada Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, organizată de Muzeul Astra din Sibiu. Până acum, a obţinut în total nu mai puţin de 16 diplome în cadrul olimpiadei. 

GALERIE FOTO CU PICTURILE SĂSEŞTI ALE DARIEI MUNTEAN

Mai mult, creaţiile tinerei artiste sunt expuse şi pot fi achiziţionate din galeriile de artă ale muzeului. „Potenţialii clienţi pot face şi comenzi, pe care le onorez cu drag. Pictez cu multă plăcere pentru oricine doreşte“, spune Daria.

Totul a început cu o lingură de lemn

 

Prima pictură a Dariei Muntean a fost pe o lingură de lemn. Uşor, uşor, picturile sale au început să prindă contur pe suprafeţe din ce în ce mai mari, de la scaune la mese sau alte obiecte de mobilier. 

Sursa Facebook Daria Muntean

Daria Muntean

Pentru că primeşte destul de multe comenzi, Daria alocă minimum patru ore pe zi acestei activităţi. Spune că nu simte când trece timpul şi nu i se pare niciodată o povară, pentru că face totul cu multă pasiune şi cu o grijă deosebită pentru detalii. „Nu am ajuns să pictez la comandă din dorinţa de a deschide o afacere, ci pur şi simplu aşa a fost să fie. De la an la an, am observat că cererile sunt tot mai mari şi comenzile se multiplică. Totul a pornit din pasiune. La început, nu mi-am propus să fac un business din asta, dar iată că, pe măsură ce timpul trece, totul prinde contur. Sunt foarte încântată că oamenii îşi doresc lucruri pictate de mine în casele lor“, spune tânăra pictoriţă.

La muzeu, ca acasă

 

Pictura este pentru Daria şi un hobby. Ea pictează în majoritatea timpului şi spune că a ales să facă asta pentru a se relaxa. În plus, şi-a propus să promoveze acest meşteşug mai ales în rândul tinerelor generaţii. „Ceea ce îmi doresc foarte mult este să duc mai departe acest meşteşug împărtăşindu-le şi celor mici tainele picturi săseşti prin atelierele organizate de Muzeul Astra din Sibiu. Am participat la nenumărate târguri din cadrul acestui muzeu, despre care pot spune că este ca o a doua casă pentru mine. Colectivul de la Muzeul Astra este a doua mea familie, cei de acolo mă primesc cu braţele deschise de fiecare dată şi le mulţumesc din suflet pentru acest lucru. Contează mult să vezi că specialişti recunoscuţi în domeniu te susţin şi te apreciază“, adaugă Daria Muntean.

Visează la un atelier

 

Părinţii au fost singurii sponsori ai pasiunii Dariei, care a investit până acum zeci de mii de lei în ustensile şi culori de calitate. Tânăra nu a făcut un calcul, însă pentru fiecare olimpiadă sau comandă primită trebuie să aloce cel puţin 50 de lei doar pentru ustensile. În viitor, Daria Muntean şi-ar dori să îşi creeze un atelier spaţios, în care să-şi desfăşoare activitatea în voie.

„Am investit în ustensile şi culori, dar în viitor îmi doresc mult să-mi creez un spaţiu adecvat, un atelier în care să pot lucra mult mai bine şi mi-aş dori să îndrum şi alţi copilaşi în acest meşteşug ce m-a captivat încă de când eram mică“, precizează Daria.

Cea mai scumpă lucrare

 

Preţurile picturilor deosebite pe care le realizează diferă în funcţie de dimensiunea mobilierului şi de complexitatea modelelor executate. Cea mai scumpă lucrare pe care a realizat-o până acum a fost un ansamblu de şase dormitoare şi o mobilă de bucătărie, preţul final ajungând la aproximativ 1.000 de euro.

Doritorii de mobilier pictat în stil săsesc pot face comenzi pe pagina de Facebook a Dariei Muntean. În general, tânăra pictează în stil săsesc, dar nu se dă în lături nici de la alte stiluri şi teme. „Cum eu pictez mobilier în stil săsesc, cele mai multe comenzi au fost cu aceste motive. În vara anului 2020, am avut o comandă destul de mare la care am lucrat aproximativ o lună, de dimineaţă până seara. Am pictat mobilier pentru mai multe dormitoare, constând în paturi, dulapuri, noptiere.“

Deocamdată, Daria locuieşte cu părinţii la Sadu, acolo unde şi lucrează, iar în fiecare colţ al casei părinteşti este câte un obiect sau tablou pictat de ea. Tânăra este hotărâtă însă să-şi perfecţioneze tehnicile, să-şi continue studiile în domeniu şi să menţină vie pasiunea pentru acest meşteşug: „Vreau să duc acest meşteşug mai departe, aşa că mi-am propus să studiez la Facultatea de Restaurare“.

„Arborele vieţii“, simbolul picturii săseşti

 

Printre caracteristicile picturii săseşti se numără culorile în nuanţe pământii şi florile care au diverse semnificaţii. Un motiv des întâlnit pe mobilierul pictat este „arborele vieţii“, care are o vechime de peste opt milenii, cu origini în Persia. În zona Transilvaniei, mobilierul pictat a fost adus de saşii care au colonizat regiunea. Legenda locului spune că mobila pictată s-a născut din nevoia de a decora frumos o piesă de mobilier care nu era făcută dintr-un lemn de calitate.

Vă mai recomandăm şi:

Cum au desfiinţat comuniştii Ateneul Popular, unde au susţinut prelegeri Liviu Rebreanu şi Tudor Muşatescu

Cu „Pădurea spânzuraţilor“, Radu Afrim scoate istoria din muzeu la Teatrul Naţional

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite