Fostul primar Tudor Pendiuc, „îngropat“ de mărturiile subordonaţilor în dosarul asfaltării ilegale. Legătura dintre el şi magistratul care l-a achitat iniţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pendiuc si carmen lis

Condamnat definitiv de Curtea de Apel Piteşti la doi ani de închisoare cu suspendare pentru asfaltarea ilegală a drumului care duce la vila fostei secretare Carmen Lis, fostul primar al Piteştiului a fost „îngropat“ în acest dosar chiar de mărturiile subordonaţilor săi. Informaţiile ies la iveală din dosarul instanţei şi din rechizitoriul procurorilor DNA.

După cum precizează procurorii anticorupţie, „în perioada 14-15 septembrie 2014, Tudor Pendiuc şi Mircea Branişte s-au deplasat în zona străzii Aleea Căminelor şi Aleea Seneslau, unde Tudor Pendiuc i-a indicat lui Mircea Branişte o suprafaţă de teren ce nu făcea parte din domeniul public sau privat al Piteştiului, în legătură cu care i-a cerut ca ADP Piteşti să execute lucrări de modernizare şi asfaltare”. Asfaltarea drumului s-a făcut pe 18 şi 19 septembrie 2014.

De altfel, Mircea Branişte, directorul ADP Piteşti, le-a spus celor de la DNA că Pendiuc i-a solicitat clar realizarea respectivei lucrări. „Mircea Branişte a avut o poziţie relativ sinceră, arătând că lucrarea s-a efectuat la solicitarea lui Tudor Pendiuc în locul şi configuraţia indicate de acesta”.

Foarte relevante sunt mărturiile mai multor foşti subordonaţi ai lui Tudor Pendiuc, care au confirmat că lucrarea a fost realizată cu ilegalităţi.

Audiată de procurorii DNA, martora Ana Rădulescu, şef serviciu tehnic în cadrul ADP Piteşti, a declarat că în situaţia existenţei unor nelămuriri cu privire la regimul juridic al suprafeţelor pe care urma să se efectueze lucrări se solicitau puncte de vedere în scris de la Serviciul pentru aplicarea legilor proprietăţii din cadrul Primăriei Piteşti şi numai după obţinerea răspunsului scris se proceda la executarea lucrării solicitate: „Cu toate acestea, în cazul lucrării efectuate în perioada 17-18 septembrie 2014, nu a existat înainte de executarea acesteia vreo solicitare scrisă sau telefonică din partea primăriei sau a locuitorilor din zonă”.

Un alt fost subordonat al lui Pendiuc, inspectorul Dan Ceapraz, din cadrul ADP Piteşti, care avea ca atribuţii analizarea din punct de vedere tehnic a solicitărilor venite de la locuitori sau de la primărie şi aviza începerea lucrărilor, le-a spus anchetatorilor că „în cazul lucrării din perioada 18-19.09.2014 nu a fost consultat cu privire la executarea lucrării şi a constatat în mod direct că lucrarea se află deja în curs de executare. Totodată, martorul Dan Ceapraz a mai arătat că la momentul executării lucrării ştia că în imediata vecinătate locuieşte martora Carmen Lis, care lucra la Primăria Piteşti”.

„Pendiuc a mers să constate calitatea lucrării şi apoi a vizitat-o pe Carmen Lis”

Legat de atitudinea lui Tudor Pendiuc la audieri, procurorii anticorupţie precizează în rechizitoriu că acesta „a avut o atitudine total nesinceră, arătând iniţial în declaraţiile date în calitate de suspect că i-a indicat lui Mircea Branişte care e suprafaţa ce urma a fi asfaltată, dar că nu cunoştea dacă terenul face parte din domeniul public sau privat al municipiului Piteşti. Tudor Pendiuc s-a prezentat în dimineaţa zilei de 18 septembrie 2014, după finalizarea lucrării, la faţa locului pentru a constata calitatea lucrării şi apoi a vizitat-o pe martora Carmen Lis”.

Procurorii DNA mai spun că „în ceea ce priveşte apărarea formulată de inculpatul Tudor Pendiuc referitoare la existenţa unor erori în raportarea suprafeţei de teren la coordonatele GPS din prezent, aceasta este înlăturată prin înscrisurile depuse la dosar din care rezultă că suprafaţa de teren asfaltată nu face parte din domeniul public sau privat al municipiului Piteşti”. De altfel, procurorii DNA au strâns în acest sens mărturii şi documente atât de la Valentin Vlad, administratorul firmei Professional Services Consulting, firmă ce a deţinut până în 2010 terenul pe care a fost asfaltat ilegal drumul, cât şi de la reprezentanţii firmei Keadle Imobiliare, firmă ce deţine o parte din terenul pe care a fost asfaltat drumul.

Judecătoarea care l-a achitat în primă instanţă a fost la nunta fiicei fostului primar

judecatoare irina lazar

În aprilie 2017, judecătoarea Irina Lazăr (foto) de la Tribunalul Argeş, a făcut cerere de abţinere în acest dosar, precizând că Pendiuc a participat la nunta fiului său. Cererea sa a fost însă respinsă, instanţa apreciind că „împrejurările invocate în cererea de abţinere nu acoperă ipoteza prevăzută de lege, nefiind de natură a impieta asupra obiectivităţii magistratului în soluţionarea cauzei”. Mai trebuie spus că, în 2011, aceeaşi judecătoare Irina Lazăr a participat la nunta fiicei mari a lui Tudor Pendiuc.

Judecătoarea Irina Lazăr este cea care a pronunţat, în iunie 2018, sentinţa iniţială de achitare a lui Tudor Pendiuc, iar după două săptămâni, pe 10 iulie 2018, s-a pensionat.

Jurnaliştii „Adevărul“ au încercat să ia legătura şi cu judecătoarea Irina Lazăr, însă până la ora difuzării acestui material magistratul nu a putut fi contactat.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite