Piteşti

articolul anterior articolul urmator

FOTO Aventurile lui Les Stroud, realizatorul celebrului documentar „Survivorman“, în Munţii Făgăraş: a trăit aici doar cu iarbă şi frunze de fag

0
10 Jun 2015 17:24:26
Autor: Cristina Stancu
Les Stroud, in Munţii Făgăraş      Foto: Ion Sănduloiu
Les Stroud, in Munţii Făgăraş      Foto: Ion Sănduloiu

Aventura canadianului Les Stroud în Muntii Fagaras s-a încheiat cu bine. Temerarul realizator al celebrului documentar „Survivorman“ este gata să le arate şi altora cum se poate supravieţui în sălbăticia masivului muntos, fără niciun fel de provizii. Episodul filmat în Munţii Făgăraş va fi difuzat pe Discovery Channel în luna decembrie a acestui an.


Les Stroud, eroul documentarului ”Survivorman” difuzat pe Discovery Channel şi Science Channel a încheiat filmările la un nou episod al celebrului serial. Expertul în supravieţuire, împreună cu o echipă de şapte cameramani şi producători, a bifat în masivul Făgăraş încă o temă din ciclul care l-a consacrat - “dispariţia” sa în munţii din Argeş - totul pentru a le arăta şi altora cum se poate supravieţui în sălbăticia acestora. Salvamont Argeş a fost pe urmele supravieţuitorului care, pe tot parcursul aventurii s-a filmat singur, fiecare dintre grupurile de salvamontişti fiind însoţit de un cameraman din echipa de filmare canadiană.    
 
“Jesus Christ!”, prima exclamaţie la impactul vizual cu peisajul de basm al Făgăraşilor
 
Eroul şi echipa sa au avut parte de o vreme superbă, iar filmările au fost pe măsură.
 
“În prima seară, când am ajuns la Cota 2000, Les Stroud n-a reuşit să observe mai nimic, din cauza întunericului, însă a doua zi dimineaţă, la vederea superbei privelişti, a exclamat: Jesus Christ! Şi-a dorit ca primele două zile să se plimbe singur prin munţi, timp în care noi am stat cu echipa tehnică care a filmat peisajele din Făgăraş. Condiţiile meteo au ţinut cu echipa, iar ceea ce s-a filmat va fi de-a dreptul spectaculos” a declarat directorul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.
 
Timp de 4 zile, realizatorul canadian s-a “pierdut” în munţi, unde a încercat şi a şi reuşit să se hrănească cu ce i-a oferit natura.
 
“Înainte să pornească în aventură, noi i-am arătat câteva plante ce pot fi consumate. A preferat să stea mai mult în zona de pădure şi s-a hrănit cu iarbă şi frunze proaspete de fag. Şi-a făcut ceaiuri din ace de brad, ne-a povestit că a văzut şi un lup, însă despre cum a reuşit să supravieţuiască, pas cu pas, vom vedea abia la difuzarea materialului, în luna decembrie”, mai spune Ion Sănduloiu.
 
Salvamontiştii argeşeni au organizat căutarea temerarului aventurier în termeni reali. Singura persoană care a cunoscut poziţia sa exactă (doar din raţiuni de securitate) a fost directorul Salvamont Argeş.
 
“Les Stroud ne-a rugat să nu-l găsim chiar foarte repede. S-a comportat ca un turist obişnuit, iar la un moment-dat s-a <<pirerdut>>. Ne-a dat câteva indicii, explicându-ne că plecat de la Călţun spre Est, că nu ştie exact câte ore a mers, că a ieşit din zona de marcaj şi că a mers spre sud. A doua zi l-am găsit”, povesteşte Ion Sănduloiu.   
 
Zonele cu zăpadă în care salvamontiştii l-au căutat pe canadian au fost cercetate şi cu câini de avalanşă, întrucât căutarea “dispărutului” a presupus inclusiv prezumtiva accidentare a acesteia şi imposibilitatea de a se deplasa.
 
Cât timp expertul în supravieţuire a încercat să facă faţă provocării munţilor noştri, echipa tehnică, a cărei bază a fost stabilită la Cabana Salvamont Argeş - Cota 2000 Transfăgărăşan, a continuat să filmeze.
 
“De precizat că filmările s-au făcut cu ajutorul unor drone şi, aşa cum s-a exprimat însuşi realizatorul canadian, va ieşi un material foarte dinamic, care, cel mai probabil, va depăşi celebrul “Wild Carpathia”, al prinţului Charles al Marii Britanii”,  mai spune Ion Sănduloiu.
 
Les Stroud s-a declarat impresionat de zona montană a Făgăraşilor şi de peisajele de poveste din sălbăticia Argeşului.
  
“Cred că va ieşi cel mai bun episod  din cei 15 ani de când se filmează această emisiune” a declarat Les Stroud, la vederea primelor imagini surprise de drone.
 
Episodul filmat în Munţii Făgăraş va fi difuzat pe Discovery Channel în luna decembrie a acestui an.
 
Echipa de filmări a pierdut una din drone
 
După incidentul petrecut la sosirea lui Les Stroud în România, când la aeroport s-a constatat că o parte din bagajele realizatorului au fost pierdute, aventura canadianului în ţara noastră a mai înregistrat un episod nedorit.
 
 “Una dintre drone s-a pierdut în zona Valea Paltinu. Am căutat-o până luni seara, însă n-am reuşit s-o găsim. Probabil este pe undeva, pe sus, prin brazi. Mare păcat pentru imaginile surprinse cu ajutorul acelui dispozitiv”, mai spune şeful Salvamont Argeş.
 
Despre documentarul lui Les Stroud
 
”Survivorman” este un documentar care se realizează de peste 15 ani, primul de acest gen, Les Stroud fiind cel care a iniţiat acest format de emisiune. Canadianul este sigurul care ”o face pe bune”. Realizatorul intră în pielea unei persoane care tocmai s-a pierdut. Serialul nu se desfăşoară după un scenariu prestabilit, ci, pur şi simplu, încearcă să reproducă situaţii reale de supravieţuire, fără pregătire prealabilă şi fără suportul unei echipe tehnice. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările