FOTO Cetatea Poenari, promovată la Târgul de Turism al României, deşi este închisă de opt luni din cauza urşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Argeş şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş participă la ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României 2019, care are loc la Romexpo, în perioada 14 - 17 noiembrie. Cetatea Poenari, închisă turiştilor, este unul dintre obiectivele promovate.

GALERIE FOTO

Nu foarte mulţi agenţi economici din Argeş au fost interesaţi să participe la Târgul de Turism al României, astfel încât Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, care a rezervat un stand la eveniment s-a trezit în pierdere.

“Pentru prima dată, Argeşul are un stand de 100 de metri pătraţi la Târgul de Turism, însă, din păcate, doar 7 agenţi comerciali din Argeṣ vor participa la acest eveniment. Nu am înţeles nici noi de ce atât de puţini”, a declarat George Caval, preşedintele Camerei de Comerţ Argeş. 

Este prezent însă Consiliul Judeţean, care la standul Argeşului promovează, pe lângă mai multe simboluri ale judeţului, şi Cetatea Poenari, închisă din 27 martie 2019, din cauza numărului mare de urşi care trăiesc în zonă, după ce şi anterior avusese perioade în care accesul a fost oprit din acelaşi motiv. 

Obiectivul turistic care a adus pierderi de sute de mii de lei Muzeului Judeţean a rămas o dezamăgire pentru mii de turişti din ţară şi străinătate, care, vara aceasta, au ajuns la Arefu, în Argeş şi au vrut să urce la cetate, dar  au făcut cale întoarsă pentru că autorităţile n-au cum să le garanteze că urcarea celor 1.480 de trepte spre fotăreaţa domnitorului se poate face în siguranţă.

   

"Mai avem un singur aviz de primit"

Oficialii CJ Argeş şi conducerae Muzeului Judeţean spun că este vorba de o promovare pentru viitorul sezon turistic şi promit că ȋn primăvara anului 2020, cetatea va fi deschisă, amintind că este în curs de desfăşurare o procedură de achiziţionare a unui gard electric care-i va proteja pe vizitatori de urṣi.

"Ca să urci la cetate trebuie să parcurgi 1.480 de trepte în plin habitat al ursului şi nu e doar un urs acolo, sunt mai mulţi. Au fost mai multe discuţii cu conducerea Consiliului Judeţean, a Jandarmeriei, a ISU, a Poliţiei. Jandarmeria ne-a spus că nu putea să asigure acolo accesul decât printr-o hotărâre de guvern, pentru că nu este acces pe un drum public. Scara respectivă este proprietatea CJ Argeş. Am făcut demersuri pentru instalarea acolo a unui sistem de protecţie. Ni s-au alocat banii pentru acest sistem. Însă trebuie să respectăm legea. Pentru a împrejmui cu nişte conductori electrici,  am avut nevoie de proiect şi de la avize. Mai avem un singur aviz de primit  de Garda Forestieră  După ce vorm primi acel aviz, mai trebuie doar să luăm o aurorizaţie de la  primărie”, a explicat, Cornel Popescu.

Cetatea Poenari a fost închisă pe termen lung şi nu mai poate fi vizitată. Cât timp rămâne fortăreaţa inaccesibilă turiştilor
Cetatea Poenari a fost închisă pe termen lung şi nu mai poate fi vizitată. Cât timp rămâne fortăreaţa inaccesibilă turiştilor

Argeşul are cu 800 de urşi peste efectivul normal

În Argeş trăiesc peste 1.100 de urşi, în condiţiile în care efectivul normal al judeţului este de 280-300 de exemplare. Cifrele reies dintr-un recensământ făcut anul trecut şi au fost confirmate anul acesta de oficialii Consiliului Judeţean Argeş, care recunoaşte că situaţia a scăpat de sub control.

Şansele ca efectivul să crească sunt mari din două motive: înmulţirea pe cale naturală şi intervenţia umană limitată, în sensul împuşcării sau relocării (ultima operaíune referindu-se la cel mult câteva exemple, în condiíile în care există cu cel puţin 800 de urşi mai mult decât ar trebui). 

Operatorii din turism  fuseseră anterior sfătuiţi să nu mai includă cetatea în circuitele turistice

În vara acestui an, operatorii din turism au fost sfătuiţi de autorităţile judeţene să nu mai includă în oferte obiective la care accesul este interzis oficial din cauza pericolului pe care-l reprezintă urşii.  Iar Cetate Poenari era unul dintre ele.

„Punem mai presus de orice integritatea şi siguranţa turiştilor, asumându-ne pierderile materiale estimate la 200.000 de lei anual şi de imagine cauzate de această măsură radicală. Nu discutăm şi nu negociem siguranţa turistului“, spunea atunci,  Dan Manu, preşedintele CJ Argeş.

Citeşte şi:  Cum au câştigat urşii încă „o bătălie“ la Cetatea Poenari. Obiectivul turistic a fost închis pe termen nedeterminat după ce un grup de vizitatori s-a speriat de un urs

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite