FOTO VIDEO Zeci de bătrâni au fost înşelaţi de trei angajaţi ai unei bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

38 de persoane, din Stâlpeni-Argeş, au fost duse de nas şi acum au rămas cu datorii pe viaţă! Trei angajaţi ai unei bănci sunt acuzaţi că au făcut împrumut pe numele lor, dar mult mai mare decât suma pe care păgubiţii au încasat-o. Oamenii legii au demarat o anchetă, salariaţii băncii fiind acuzaţi pentru înşelăciune.

Situaţia conflictuală a fost descoperită chiar de către preşedintele băncii, Mircea Avram. Totul a ieşit la iveală în momentul în care au început să crească considerabil datoriile din credite neachitate. Astfel, a solicitat să stea de vorbă cu fiecare client dator, în parte. Nu mică i-a fost suprinderea atunci când a văzut că numărul persoanelor păcălite se apropie de 40. ”Am constituit o comisie în luna iulie, anul acesta, determinat de faptul că am sesizat creştere a pierderilor din neîncasarea ratelor. În termen de două luni a finalizat fiecare client în parte cu tot ceea ce înseamnă constituirea bazei de calcul, sincerizările pe fiecare client în parte, confirmarea soldului, precum şi giranţii care fac parte în contractul de credit. Şi, desigur, am înaintat cazul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung şi am anunţat şi Poliţia. ” În prezent, cei trei salariaţi ai băncii respective nu mai lucrează. Potrivit dicrectorului Mircea  Avram , unul s-a pensionat pe caz de boală, altul şi-a dat demisia, iar celui de-al treilea i-a restrâns activitatea. ”Până la constatarea vinovăţiei, vinovăţie care va fi decisă de către organele competente, este cea mai bună soluţie”, a mai precizat acesta.

Dintr-un credit în valoare de aproape 20.000 de lei, un păgubit a primit doar 3.000 de lei

Oamenii  se mulţumeau că pot obţine un credit bancar, fără să ia în calcul că pot ajunge în această situaţie, şi nu citeau cu atenţie actele pe care le semnau. Astfel, unii dintre ei au ajuns să fie giranţi pentru alte persoane pe care nu le cunoşteau. În timp ce între alţii şi cei trei angajaţi ai băncii avea loc o înţelegere, multe dintre ele concretizându-se prin încheierea unui proces verbal. Oamenii obţineau împrumutul cu giranţi de care nu ştiau, încasau o parte din el, iar restul banilor mergeau în buzunarele salariaţilor, care se angajau că vor plăti ei diferenţa creditului.

Disperaţi că le-au bătut la uşă reprezentanţi ai firmelor de recuperare sau au primit propriri pe pensii, oamenii speră acum să le facă dreptate oamenii legii.  ”Am solicitat un credit de 150 de milioane lei vechi. Am semnat toate actele şi când m-am dus să ridic banii, angajaţii băncii mi-au dat decât 30 de milioane. Eu mi-am plătit partea mea, dar ele nu şi mi-a venit proprire acasă. Apoi am verificat în acte şi am văzut că am girat pe nu ştiu cine.”, ne-a spus Liliana Florescu, una dintre păgubite. Una dintre salariatele băncii respective a reuşit să facă un astfel de împrumut şi unei mătuşi. Viorica Petrache spune cum s-a ajuns la caestă neînţelegere:” Angajata băncii este nepoata mea. S-a rugat de mine şi mi-a spus că nu vrea să ceară la părinţi. Să o ajut eu. Şi am ajutat-o. M-a pus, am semnat pe două hârtii. Şi m-am trezit acum că eu de fapt nu am girat-o pe ea, ci pe altă peroană. Am acum 154 de mlioane de achitat. Am ratată 2,7 milioane lei.”.

Mâhnit de supărare, Virgil Zoiţa îşi spune şi el oful: ”Te prezentai la bancă, solicitai un credit, şi una dintre angajate falsifica actele şi punea giranţi. Obţinea un credit mai mare, pentru care plătea rate. Dar a plătit o perosnae decât 2, 3, 4 luni, după care nu au avut să mai plătească şi astfel au păcălit alte persoane pentru alte credite. O altă persoană spune că pe numele ei a fost efectuat un împrumut în valoare totală de aproape 20000 de lei, iar ea a încasat decît 3.000 de lei. ”Am vrut să fac un credit de 30 milioane de lei. Până am iscălit mi-a găsit doi giranţi şi m-am trezit cu împrumut de 195 de milioane. Eu decît 30 milioane am ridicat de la bancă. Restul i-a luat angajatele de la bancă şi am încheiat un proces verbal cu ele,în care scrie că ele plătesc restul sumei”, ne-a spus Mihaela Stanciu. Valoare totată a prejudiciului este de 6 miliarde de lei vechi.

Dosarul de înşelăciune se află pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung. ”Este vorba de trei persoane care sunt acuzate pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Aceşti erau lucrători la o bancă dintr-a comună din judeţul Argeş. Au întocmit mai multe documente false, luând credite pe numele a mai multor persoane din zonă”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite