Gheorghe Mihalache a lăsat pistolul pentru ţambal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Mihalache cântă la ţambal de la vârsta de 10 ani
Gheorghe Mihalache cântă la ţambal de la vârsta de 10 ani

Fostul ajutor de şef de post predă, de peste 25 de ani, ţambalul la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, unde a pregătit peste 100 de elevi

Gheorghe Mihalache a deprins pasiunea pentru ţambal încă din copilărie. Bărbatul face parte dintr-o familie cu tradiţie în muzica populară, atât tatăl său cât şi un unchi fiind cântăreţi la ţambal, iar un alt unchi cântă la vioară şi fratele său la acordeon.


“La mine în comună era o vatră folclorică. Erau foarte mulţi lăutari. Am învăţat de la unchiul meu, el m-a îndrumat să cânt la acest instrument. Aveam vreo 10 ani şi erau încă doi ţambalişti vecini cu mine. Unul dintre ei încerca să-l înveţe pe băiatul lui, Marin Ulei, acum professor la liceul Dinu Lipatti din Bucureşti şi membru al ansamblului Ciocârlia, şi asistam şi eu cu unchiul meu. El a învăţat primul şi mi-a arătat şi mie cum să cânt la ţambal.”, spune bărbatul.


A lucrat ca agent de poliţie
A urmat apoi armata şi a lucrat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor ca subofiţer şi ajutor de şef de post. După patru ani a fost trecut în rezervă, pasiunea pentru ţambal fiind mai puternică decât dorinţa de a face carieră în poliţie. 


Gheorghe Mihalache venise la Piteşti, în vizită la sora şi la fratele său când a intrat în contact din nou cu interpreţii de muzică lăutărească. “M-am împrietenit cu lăutari din Argeş şi când le-am povestit că eu aveam salariu pe atunci 2000 de lei pe lună au râs de mine. Ei câştigau atât într-o noapte, la o nuntă. Aşa că am început şi eu să cânt la nunţi şi m-am angajat în ansamblul Chindia din Piteşti.”, îşi aminteşte interpretul.

Cu ansamblul a mers la numeroase spectacole şi concursuri în ţară şi în străinătate, a vizitat peste 15 state. De asemenea, a mai colaborat şi cu Ansamblul Doru şi cu Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti.


A învăţat sute de elevi să cânte la ţambal

Ţambalistul şi-a făcut un taraf la Casa Armatei din Piteşti în 1987 şi a ajuns să cânte în faţa lui Nicolae Ceauşescu, la Cântarea României. Trei ani mai târziu s-a angajat ca profesor la Şcoala Populară de Arte, acolo unde profesează şi în prezent.

“Aici am făcut orchestra şcolii şi am răspuns de ea. Mi-au trecut prin mână peste o sută de elevi. Până să iasă orgile veneau mai mulţi să înveţe, erau mulţi ţambalişti. Eu mi-am păstrat clasa pentru că sunt puţine şcoli de arte şi meserii care mai au clase de ţambal. Anul ăsta am trei elevi, în ‘84 aveam 16. La o parte din ţambaliştii din judeţ le-am predat şi le-am dat diplome. Mulţi cântă acum cu orgi însă, eu mi-am păstrat tradiţia şi am rămas la ţambal ”, spune profesorul . Gheorghe Mihalache a studiat şi chitara şi timp de doi ani a predat tainele acestui instrument tinerilor.


Pasionaţii de muzica populară care vin la profesorul Mihalache să înveţe sunt de toate vârstele.  “Am acum un elev de 55 de ani, este cel mai în vârstă de până acum. Este director la un I.A.S. la Izvoru şi a vrut cu tot dinadinsul să înveţe să cânte la ţambal. Îi place instrumentul, m-a rugat să-i fac rost de unul .”, spune dascălul.


Instrumentul la care Gheorghe Mihalache cântă este moştenit de la tatăl său şi are peste şase decenii. Ţambalistul l-a restaurant şi l-a reparat de-a lungul anilor.

Profil
Născut:
15 decembrie 1947, comuna Pătroaia Vale, judeţul Dâmboviţa
Studii: Stagiul Militar la Timişoara, Şcoala de Subofiţeri MAI, Bucureşti
Experienţă profesională: A lucrat ca subofiţer în judeţul Ialomiţa şi ca ajutor de şef de post în Târgovişte. În 1974 a trecut în rezervă la cerere.
Familie: Este căcăstorit cu Gabriela. Nu au copii.


Ce-i place: Îmi place muzica populară în special, dar şi celelalte genuri, mai puţin manelele. Oamenii trebuie să facă o diferenţă între muzica lăutărească şi manelele, sunt două stiluri complet diferite. Îmi place de asemenea şi mâncarea noastră tradiţională, ciorbele, sarmalele, preparatele româneşti. Când am timp mă uit la televizor, mai ales la ştiri ca să fiu la curent cu tot ce se întâmplă.


Ce nu-i place: Nu-mi place că la noi în ţară se minte mult. Nu-mi plac nici aglomeraţia şi birocraţia şi încerc pe cât posibil să le evit. Dacă vrei să rezolvi o problemă eşti plimbat pe la o mie de persoane când ar putea să te ajute una singură.


Întrebări şi răspunsuri
Ce interpreţi vă plac?
G.M.
: Îi admir mult pe interpreţii de muzică lăutărească şi populară şi îi ascult cu plăcere. Îmi place mult de Marius Mihalache, interpret de ţambal, iar dintre interpreţii vocali de muzică populară îmi plac Achim nica şi constantin Lătăreţu, dar şi taraful din Clejani.


Cu ce vă ocupaţi timpul liber?
G.M.:
Compun piese de muzică populară, cânt ca solist-instrumentist muzică populară şi din când în când mai merg şi la nunţi. Anul ăsta le-am cam evitat însă pentru că m-am operat la inimă şi a fost şi criza asta economică.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite