Gogonelele fac adevărate minuni: vindecă tulburările digestive şi întăresc sistemul imunitar. În ce condiţii pot fi consumate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gogonele FOTO: jamilacuisine.ro
Gogonele FOTO: jamilacuisine.ro

Deşi consumate verzi sunt nocive pentru organism, deoarece conţin substanţe care pot afecta ficatul şi sistemul nostru nervos, murate, gogonelele fac adevărate minuni. Asta pentru că în timpul precesului de fermentaţie sunt inactivate toate reacţiile toxice, în favoarea celor cu valenţe terapeutice. Protejează sistemul nervos şi pe cel endocrin şi sunt cele mai puternice alimente anti-obezitate.

S-a demonstrat în mod ştiinţific că există principii active cu o capacitate extraordinară de vindecare în coaja şi în pulpa gogonelelor, ceea ce le conferă acestora un loc aparte în lumea plantelor medicinale. Este vorba însă de murăturile preparate casnic, murate cu saramură, la rece şi fără adaos de alte substanţe chimice de conservare. 

De ce să consumi gogonele 

Gogonelele sunt pline de vitamine, minerale, fibre, oligoelemente, probiotice naturale (bacterii digestive) şi enzime. 

“În timpul proceselui de fermentaţie, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organismul nostru. De asemenea, amidonul şi zaharurile complexe sunt transformate în zaharuri simple, în timp ce lipidele sunt descompuse în acizii graşi din care au fost formate. Este de remarcat faptul că se păstreaza toate vitaminele pe care planta le conţine, inclusiv pe cele foarte sensibile (vitamina C, cele din complexul B), care sunt păstrate în proporţie de peste 50% în gogonele preparate casnic”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut. 

Întreaga gamă de minerale şi oligoelemente (fie că vorbim de potasiu, de siliciu, de seleniu sau calciu), atât de importante pentru organism, este păstrata intactă şi devine mai uşor de asimilat. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care gogonelele sunt atât de apreciate şi au proprietăţi ce favorizează digestia hranei ingerate.

“Pentru că procesul de fermentaţie are loc la acţiunea bacteriilor ce aparţin familiei de lactobacili (L. Acidophilus şi L. Bifidus), care se găsesc în mod obişnuit în corpul nostru, odată ajunse în organism, acestea ajută la vindecarea şi prevenirea tulburărilor digestive şi la întărirea sistemului imunitar”, precizează Elena Badea. 

Cele mai puternice alimente anti-obezitate

Gogonelele murate sunt excelente în curele de slăbire, protejează sistemul nervos şi pe cel endocrin. “Faptul că bacteriile care produc procesul de fermentare (acrire) a gogonelelor consumă multe din zaharurile pe care acestea le conţin face din gogonele printre cele mai puternice alimente anti-obezitate. Pentru că atunci când punem gogonele la murat adăugăm şi frunze de ţelină, seminţe de mărar, seminţe de muştar, rădăcină de hrean şi usturoi, dăm acestora un gust deosebit dar şi puterea de a lupta activ împotriva microbilor, de a proteja sistemul nervos şi pe cel endocrin”, spune cunoscutul fitoterapeut. 

Pot ajuta bolnavii de hepatită 

În cazul bolnavilor de hepatită virală, gogonelele pot fi de mare ajutor. Un studiu german a demonstrat că în gogonele se găsesc alcaloizi care împiedică înmulţirea viruşilor hepatici, blocând în special proliferarea virusului C. “În combinaţie cu frunzele de vâsc, consumul de gogonele poate ajuta la fel ca şi tratamentele cu interferon. De asemenea, gogonelele cresc rezistenţa la efort fizic prelungit şi ajută la creşterea masei musculare, din acest motiv fiind utile şi copiilor sau adolescenţilor cu o constituţie firavă”, mai spune Elena Badea. 

Cantităţi recomandate 

    

Pentru întreţinerea sănătăţii este suficient să consumi 300 de grame pe zi, în timpul meselor principale. “Ai grijă să consumi minimum doi litri de apă pe zi pentru ca rinichii să nu fie deloc afectaţi de surplusul de sare pe care trebuie să-l elimine”, mai spune Elena Badea. 

Precauţii şi contraindicaţii 

Efectele adverse la consumul de gogonele sunt foarte rare, însă e bine de ştiut la ce ar trebui să te aştepţi. 

“Poţi experimenta deranjamente digestive de tipul: diaree, balonare, uşoare colici abdominale. Dacă suferi de hipertensiune şi anumite probleme renale, ar trebui să desărezi gogonelele înainte de a le consuma”, spune cunoscutul fitoterapeut. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite