Greenpeace se implică în scandalul deşeurilor periculoase din Argeş. „O bombă cu ceas”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe fosta platformă ARO Câmpulung Muscel sunt abandonate 1.600 de tone de deşeuri periculoase FOTO: Elena Lasconi
Pe fosta platformă ARO Câmpulung Muscel sunt abandonate 1.600 de tone de deşeuri periculoase FOTO: Elena Lasconi

„Este o bombă cu ceas pentru zeci de mii de oameni”, spune Valentin Sălăgeanu, directorul Greenpeace România, despre cantitatea uriaşă de deşeuri periculoase abandonate de câţiva ani pe fosta platformă ARO Câmpulung.

Primarul oraşului Cîmpulung Muscel, Elena Lasconi, s-a întâlnit în această săptămână cu reprezentanţii Greenpeace România pentru a găsi soluţii în cazul celor 1.600 de tone de deşeuri periculoase de pe fosta platformă ARO. Cantitatea uriaşă a fost abandonată de aproape opt ani de către firma Global Eco Center, aflată în faliment. Deşeurile, aflate la nici doi kilometri de centrul oraşului Câmpulung Muscel, reprezintă un pericol uriaş pentru zeci de mii de oameni, consecinţele fiind incalculabile în cazul unui potenţial incendiu ce ar provoca o catastrofă de mediu.

Săptămâna trecută, Elena Lasconi a sesizat DNA şi Ministerul Mediului privind această problemă delicată la care autorităţile nu au reuşit să găsească soluţii de ani de zile.

Trebuie aprobarea lichidatorului judiciar”

Miercuri 26 ianuarie, Elena Lasconi i-a prezentat lui Valentin Sălăgeanu, directorul Greenpeace România, istoricul acelui depozit de deşeuri, cei doi analizând şi posibilele soluţii ce ar putea fi găsite pentru eliminarea deşeurilor periculoase. „Urmează să stabilim paşii pe care îi vom face în continuare, şi aceasta în maximum o săptămână. Cea mai simplă variantă ar fi ca prefectul de Argeş să trimită la Guvern o hârtie prin care să spună că este vorba de o situaţie de urgenţă. Încercăm să găsim soluţii pentru a găsi o cale legală de a intra în acel depozit, să facem o analiză, inclusiv privind ce feluri de deşeuri periculoase sunt acolo şi care nu mai au etichete. Trebuie aprobarea lichidatorului judiciar ca să intrăm acolo. Vom face tot ce este omeneşte posibil”, a declarat pentru „Adevărul” Elena Lasconi.

elena lasconi campulung muscel

Pentru a soluţiona problema deşeurilor periculoase abandonate, Elena Lasconi a mai trimis adrese la Prefectura Argeş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Guvern şi Parlamentul României. „Starea de degradare a recipientelor în care sunt depozitate cianuri şi alte deşeuri periculoase este una atât de avansată încât în orice moment se poate produce o explozie. Multe dintre butoaiele cu deşeuri au căzut pur şi simplu pe jos pentru că paleţii de lemn au putrezit. O simplă scânteie ar putea produce o catastrofă ecologică, ca să nu mai vorbesc că există riscul inflitrării deşeurilor şi în pânza freatică, iar zeci de mii de oameni pot fi afectaţi”, adaugă Elena Lasconi.

„Nu ştim dacă deşeurile s-au infiltrat în pânza freatică”

Valentin Sălăgeanu, directorul Greenpeace România, a explicat, într-o declaraţie exclusivă pentru „Adevărul”, că pe linie administrativă lucrurile sunt „în impas” în ceea ce priveşte problema deşeurilor de la Câmpulung Muscel. „Vom discuta şi cu avocaţii privind posibilele soluţii. Însă încă mai credem că există căi administrative prin care se poate rezolva problema. Una dintre problemele de la Câmpulung este că nici nu se ştie ce se află în acele butoaie, ce fel de deşeuri. Acolo a fost şi un incendiu acum câţiva ani. Există suspiciuni rezonabile că documentele contabile nu reflectă realitatea. Deşeurile de acolo sunt o bombă cu ceas pentru zeci de mii de oameni şi trebuie neutralizate”, spune Valentin Sălăgeanu

valentin salageanu greenpeace romania

Directorul Greenpeace România a adăugat că nu se ştie nici dacă deşeurile respective sunt în siguranţă, şi nici dacă au curs şi s-au infiltrat în pânza freatică. „Nu ştim ce toxine emană. Este o situaţie fără precedent ca în inima unui oraş să ai abandonate atâtea tone de deşeuri periculoase şi să nu ştii exact în ce constă pericolul”, mai spune Valentin Sălăgeanu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Deşeuri periculoase zac uitate într-un depozit fără autorizaţie din Câmpulung

Patronul unui depozit de deşeuri din Câmpulung Muscel scapă de puşcărie. În prima fază, primise 5 ani de închisoare în dosarul penal legat de un incendiu uriaş

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite