Revoltător. Tineri cu steaguri comuniste în faţa fostei închisori Piteşti: „Locul unde jegurile anticomuniste au primit pedeapsa meritată“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi tineri care susţin că fac parte din Partidul Comunist din România au afişat, miercuri, steaguri comuniste în faţa fostei închisori Piteşti, unde acum este un memorial. Ei au postat poze pe Facebook şi un mesaj jignitor la adresa celor care au suferit în teribilul Experiment Piteşti.

”Ieri, o delegaţie PCdR a sfidat cu mult curaj mizeria fascistă numită "Memorialul închisorii Piteşti", unde jegurile anticomuniste au primit pedeapsa meritată în timpul tovarăşului Gheorghiu-Dej. Glorie eternă tovarăşului Gheorghiu-Dej! Glorie eternă Armatei Sovietice eliberatoare!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook intitulată Uniunea Tineretului Comunist.

Postarea a stârnit un val de reacţii şi numeroase comentarii, cea mai mare parte fiind negative la adresa autorilor postării.

”Dacă trăiaţi voi în perioada aia comunistă nu ştiu dacă acum mai eraţi aşa viteji”, a scris Valy Balaban. Un alt internaut, Nicuşor Alecu, a scris: ”Capacitatea multora de a nu înţelege este că îmbuibaţii de astăzi sunt tovarăşii de ieri care te trimiteau la muncă forţată pe şantierele patriei, unde munceai în cele ma crunte condiţii, numai pentru vina că ai intrat in biserică, puşcărie grea dacă ai criticat sistemul...”

Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat „Experimentul Piteşti“, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Din 2014, o parte din fosta închisoare a fost deschisă publicului şi mii de vizitatori din ţară şi din străinătate vin aici anual.

Imagine indisponibilă

În 2011, mai mulţi piteşteni conduşi de o tânără pasionată, Maria Axinte, au avut ideea de a înfiinţa Fundaţia Memorialul Închisoarea Piteşti. Această fundaţie administrează de atunci partea din clădire ce a păstrat aspectul unei închisori. Pentru a se realiza un circuit profesionist de vizitare, aici s-au făcut mai multe investiţii, datorate şi zecilor de voluntari ce s-au implicat în proiect. Iar în 2014, o parte din fosta închisoare Piteşti a fost deschisă publicului.

Vizitele cu ghid se programează telefonic sau prin e-mail, sunt gratuite, iar interesul este foarte mare, zeci de mii de vizitatori din ţară şi străinătate venind aici în ultimii trei ani. Maria Axinte este şi ghid pentru turişti cărora le explică ce s-a întâmplat la fosta închisoare Piteşti.

Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn - laureat al Premiului Nobel pentru literatură – considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat „Fenomenul Piteşti“ „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.

Timp de doi ani, la Închisoarea Piteşti s-a desfăşurat "Experimentul Piteşti", considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est. Estimările totale referitoare la numărul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse între aproximativ 1.000 şi 5.000 de persoane.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite