Incendiul de pădure din comuna Dragoslavele continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii se luptă să stingă flăcările (foto arhivă)
Pompierii se luptă să stingă flăcările (foto arhivă)

Incendiul de vegetație uscată din comuna Dragoslavele, muntele Roșu a continuat și miercuri, cuprinzând peste 100 de hectare de iarbă uscată și pădure. Aproximativ 45 de pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, împreună cu 12 voluntari din Stoenești și 20 de lucrători de la Ocolul Silvic au încercat ieri să stingă incendiu.

Pe timpul nopții pompierii au supravegheat focul și au realizat patrule de-a lungul pădurii pentru a stinge focarele dispersate care apăreau în golul alpin.

“Din cauza vântului puternic există riscul extinderii incendiului la pădure. În această dimineaţă s-au deplasat în zona respectivă alte 45 de cadre ale ISU Argeş”, au precizat reprezentanții ISU Argeș.

Un alt incendiu de vegetație uscată a pornit miercuri dimineață în comuna Cuca. Vegetația uscată dintr-o pădure a luat foc, riscând să cuprindă și copacii. Pompierii s-au luptat ore în șir să stăpânească flăcările.

Între timp, pompierii au realizat mai multe controale și au aplicat șase amenzi în valoare totală de 10.000 de lei argeșenilor care au lăsat focurile nesupravegheate.

Este și cazul lui Alexandru Neacșa, de 73 de ani, din comuna Budeasa care a lăsat nesupravegheat un foc, acesta extinzându-se la liziera pădurii din spatele Școlii Generale din comuna Budeasa.

Bătrânul a fost amendat cu 500 de lei de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș.

Arderile necontrolate din ultima perioadă continuă să ameninţe siguranţa cetăţenilor şi a mediului. Facem din nou apel către cetăţenii judeţului Argeş să respecte măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, mai ales că traversăm o perioadă secetoasă, iar astfel de intervenţii necesită un consum mare de forţe umane şi materiale.

MĂSURI OBLIGATORII:
• Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la primărie.

• Interesaţi-vă la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

• Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se va face numai pe baza permisului de lucru cu foc, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;

• Izolaţi zona de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;

• Executaţi arderea numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteo fără vânt;

 • Parcelaţi miriştea în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate;

 • Supravegheaţi permanent arderea până la finalizarea ei.

În continuare, cadrele inspecţiei de prevenire din cadrul I.S.U. Argeş, prin inspectorii de specialitate, desfăşoară în această perioadă controale inopinate pentru identificarea terenurilor şi depistarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate şi sancţionarea contravenţională a acestora. Valoarea sancțiunii contravenționale este cuprinsă între 1000-2500 lei, se precizează într-un comunicat emis de ISU Argeș, adresat locuitorilor județului.





Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite