INTERVIU Andrei Filip, unul dintre cei mai apreciaţi oftalmologi din România: „Până la 9 ani se pot trata multe defecte. După aceea devine greu sau imposibil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Andrei Filip, unul dintre cei mai apreciaţi oftalmologi români FOTO: arhiva personală
Doctorul Andrei Filip, unul dintre cei mai apreciaţi oftalmologi români FOTO: arhiva personală

Doctorul Andrei Filip, unul dintre cei mai apreciaţi medici oftalmologi din România, vorbeşte despre cele mai întâlnite afecţiuni oculare la copii, despre cum pot fi tratate şi de ce este important ca acest lucru să se întâmple înainte de a împlini vârsta de 9 ani.

Andrei Filip (45 de ani) este unul dintre cei şase chirurgi oftalmologi din Europa Centrală şi de Est care fac operaţii cu ReLEx SMILE, cel mai performant laser pentru corectarea dioptriilor mari. Doctor în ştiinţe medicale, membru al Societăţii Române de Oftalmologie şi al Academiei Americane de Oftalmologie, Andrei Filip are mii de operaţii la activ. A urmat numeroase cursuri de specializare la Budapesta, Praga, München, Mexico City şi Tijuana şi a participat la peste 40 de conferinţe internaţionale în America de Nord şi în Europa. Are competenţe în chirurgia cataractei şi a strabismului, în chirurgia refractivă, chirurgia glaucomului, chirurgia pleoapelor, keratoplastie (transplant de cornee), tratamente laser, angiofluorografie şi ecografie oculo-orbitară. În interviul acordat pentru „Weekend Adevărul“, dr. Andrei Filip a vorbit despre cele mai întâlnite afecţiuni oftalmologice la copii şi a explicat care sunt semnele ce pot trăda un defect de vedere la cei mici.

Domnule doctor, pare că din ce în ce mai mulţi copii poartă ochelari. Una dintre cauze ar putea fi utilizarea excesivă a gadget-urilor?

Cred doar că, în prezent, mai mulţi copii au acces la medic. Cât despre dispozitivele multimedia, consider că activitatea care solicită vederea de aproape poate influenţa evoluţia dioptriilor. Copiii au mult de învăţat şi de citit, iar relaxarea înseamnă tot o activitate desfăşurată în faţa acestor dispozitive. În plus, copiii îşi petrec cea mai mare parte din timp în interior. Cred că ar fi important să-i încurajăm să petreacă mai mult timp în aer liber.

Cât de mult le poate dăuna utilizarea excesivă a telefoanelor mobile, de pildă?

Este greu de stabilit acum acest lucru, dar cu siguranţă vom vedea în viitor cum influenţează. Există, însă, teorii care susţin că lipsa activităţilor în aer liber ar favoriza apariţia dioptriilor cu minus.

Care sunt cele mai întâlnite afecţiuni oftalmologice la copii?

Aş menţiona aici diverse tipuri de dioptrii, strabismul şi conjunctivitele.

Când ar trebui realizat primul control oftalmologic la copii?

Primul consult se face la naştere, de către neonatolog. Apoi, dacă totul e în regulă, primul control serios se face când copilul începe să colaboreze, în jurul vârstei de 2-3 ani. După aceea, în funcţie de recomandare sau la vârsta preşcolară.

Ce semne trădează un defect de vedere la copii?

Părinţii ar trebui să fie atenţi ca ochii micuţilor să aibă un aspect normal şi simetric.

Cum se poate realiza depistarea precoce a defectelor de vedere? Există aparate speciale în acest sens?

Există aparate ce pot evalua dioptriile copilului încă de la vârste foarte fragede. De asemenea, experienţa medicului e foarte importantă.

Care sunt metodele de corectare a miopiei la copii?

Miopia poate fi corectată doar cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale, ce poate avea loc după vârsta de 18-20  de ani, doar dacă dioptriile  sunt stabile de cel puţin un an.

Există tehnici laser cât se poate de sigure, ReLEx SMILE  fiind cea mai modernă. Până atunci, rolul ochelarilor e de a-i oferi copilului o vedere bună şi o dezvoltare cât se poate de normală. Dioptriile cu minus pot creşte odată cu vârsta, deci copilul trebuie monitorizat în permanenţă, iar dioptriile, adaptate în funcţie de evoluţie.

Cum se poate trata strabismul?

Depinde de la caz la caz, strabismul se tratează fie cu ajutorul ochelarilor, fie pe cale chirurgicală. Este foarte important ca tratamentul corespunzător să se facă începând cu o vârstă cât mai fragedă, pentru că, în caz contrar, există riscul ca unul dintre ochi să rămână mai slab. Trebuie reţinut că vederea se dezvoltă de la naştere până în jurul vârstei de 9 ani. Asta înseamnă că până la această vârstă se pot trata multe defecte, după acest prag devine foarte greu şi, în unele cazuri, chiar imposibil.

Expert în chirurgia refractivă

oftalmolog andrei filip 01

Numele: Andrei Filip

Data şi locul naşterii: 20 august 1974, Bucureşti

Studiile şi cariera:

Licenţiat în 1999 la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.

Din 2001 lucrează la clinica Ama Optimex.

Din 2006 este medic specialist oftalmolog. În 2007, a devenit doctor în ştiinţe medicale şi are o experienţă de peste 12 ani în chirurgia refractivă.

Este membru titular al Societăţii Române de Oftalmologie, Academiei Americane de Oftalmologie, Asociaţiei Panamericane de Oftalmologie, Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, Societăţii Europene de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, Societăţii Americane de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, Societăţii Române de Glaucom şi Consiliului Internaţional de Oftalmologie

Locuieşte în: Bucureşti

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite