Istorie pe viu în castrul Jidova din Argeş, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu Dacia barbară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Transalvtanvs Fest. La porţile Imperiului
Foto: Facebook Transalvtanvs Fest. La porţile Imperiului

Vizitatorii castrului roman Jidova au şansa să se întoarcă în timp cu două milenii şi să asiste, de vineri până duminică, la o lecţie de istorie despre perioada Daciei preromane şi cea a Imperiului Roman, din care nu vor lipsi demonstraţiile de luptă, la „Transalvtanvs Fest. La porţile Imperiului”.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 8-10 octombrie 2021, în incinta castrului roman Jidova, construit între 190 şi 211, în timpul împăraţilor romani Commodus şi Septimius Severu şi distrus de invazia carpilor în anii 244-245, cel mai important punct de apărare de pe frontiera romană transalutană şi cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus.

"Limesul era frontiera între Imperiul Roman şi ceea ce rămăsese necucerit din Dacia barbară, cum spuneau romanii, care-i numeau barbari pe toţi cei care nu făceau parte din Imperiul Roman. Erau două linii de apărare: Limesul Transalutanus de la Dunăre până la Carpaţi, care trecea prin Teleorman - Argeş şi Limesul Alutanus, pe Olt, căci dacă ceda Transalutanus, trebuia să se bazeze pe a doua linie de apărare - Limesul Alutanus. Pe linia de apărare Limesul Transalutanus, au fost 17 castre, 10 dintre ele sunt chiar pe teritoriul judeţului Argeş, iar cel mai important dintre acestea este castrul Jidova de la Câmpulung, pentru că, de la Dunăre până la Carpaţi, este şi singurul din piatră", explică pentru "Adevărul", prof. Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.

Instituţia este, ca şi CJ Argeş, partener al Asociaţiei Historia Renascita, organizatorul reconstituirii istorice ce are loc la fortificaţia întinsă pe 1,3 hectare, care, în vremurile când funcţiona ca tabără militară, putea adăposti până la 400 de soldaţi.

Castrul Roman Jidova - Foto: Muzeul Judeţean Argeş

Istoria prinde viaţă la Castrul roman Jidova, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu
Istoria prinde viaţă la Castrul roman Jidova, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu

În incinta castrului vizitatorii pot vedea o parte din clădirile romane (Principia - comandamentul, Praetorium - clădirea comandantului, clădirea ofiţerilor, Horreum - magazia de cereale).
Pe latura de sud au fost reconstituite un turn de curtină şi, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principală de intrare), turnul semirotund din colţul de sud-vest, cât şi celelalte turnuri ale porţilor Decumana, Dextra şi Sinistra de pe laturile nord, est şi vest. 

Castrul Roman Jidova - Foto Muzeul Judeţean Argeş

Istoria prinde viaţă la Castrul roman Jidova, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu
Istoria prinde viaţă la Castrul roman Jidova, principala fortificaţie a Imperiului Roman de la graniţa cu

"Primul castru a fost în apropierea acestuia şi era din pământ, dar s-a distrus. Castrul Jidova a rezistat mai bine. Aşa cum se vede el astăzi este rezultatul restaurării din 1985. La vremea respectivă s-a refăcut partea de intrare pe care o şi vedeţi din stradă, însă acolo, din 1960 şi până în ziua de azi se fac săpături arheologice sistematice. Graţie acestora s-au făcut descoperiri importante. Avem acolo fostul pavilion administrativ, avem şi o expoziţie permanentă dedicată Limesului Transalutanus, unde pot fi văzute obiecte care au fost descoperite pe Limes şi în mod special la castru, avem prezentată acolo şi reţeaua de încălzire hypocaustum, care înseamnă încălzire pe dedesubt", mai spune, pentru "Adevărul", prof. Cornel Popescu.

Hypocaustum, ingeniosul sistem de încălzire prin pereţi şi podele

De altfel unul dintre cele mai impresionante puncte de interes ale castrului este chiar ingeniosul sistem de încălzire realizat din cărămizi şi tuburi din lut, specific tehnicii romane, inventat în secolul I Î.Hr., sistem bazat pe circulaţia aerului cald pe sub podele şi prin pereţi dubli.

Materialele circuitului puteau înmagazina o mare cantitate de căldură care, ulterior opririi focului, era eliberată lent.

Târg de sclavi şi demonstraţii de tactică militară

Dar ca să înţeleagă şi mai bine de ce castul Jidova este cea importantă componentă a sistemului de fortificaţii de pe traseul graniţei estice a Daciei, oaspeţii vor fi invitaţi sâmbătă la deschiderea taberelor antice (dacice şi romanice) şi la parada militară ce va avea loc în incinta castrului. 

Vor fi lupte de gladiatori, prezentări de echipamente şi demonstraţii de tactică militară, ateliere antice (fierărie, gastronomie, ţesut, olărit, zale, pielărie, numismatică, tir cu arcul etc.).
 

Mai mult, oaspeţii vor putea vedea şi cum era un târg de sclavi,Is dar şi cum se desfăşura o mare confruntare dintre romani şi barbari.
 

Atelierele şi demonstraţiile vor continua şi duminică. Toate aceste manifestări organizate în cadrul evenimentului se vor încadra în sfera reconstituirii istorice.

Programul evenimentului:

Vineri:

• Ora 18.00 – 19.00: Conferinţă online - “Festivalul antic Transalutanus. La porţile Imperiului". Promovarea unui loc încărcat de istorie. 
   

Sâmbătă:
 

• 12.00: Deschiderea taberelor antice (dacice şi romane) 

• 14.00: Deschiderea oficială a Festivalului. Paradă militară în incinta castrului 

• 14.30 – 15.00: Lupte gladiatori

• 15.00 – 15.30: Prezentări echipamente şi demonstraţii tactică militară

• 12.00 – 20.00: Ateliere antice (fierărie, gastronomie, ţesut, olărit, zale, pielărie, numismatică, tir cu arcul etc.)

• 17.00: Târgul de sclavi

• 18.00: Marea confruntare dintre romani şi barbari

• 19.00 – 20.00: Rugul sacru 
   

Duminică:
 

• 11.00: Deschiderea taberelor antice

• 12.00: Triatlon antic (întreceri sportive)

• 11.00 – 16.00: Ateliere antice (fierărie, gastronomie, ţesut, olărit, zale, pielărie, numismatică, tir cu arcul etc.) 

• 12.30: Lupte gladiatori

• 13.00 – 14.00: Demonstraţii militare (daco-romane)

• 16.00: Închiderea oficială a festivalului.

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

Ingenioasa construcţie de acum 2.000 de ani cu încălzire prin pardoseală şi pereţi: lucruri ciudate despre Castrul Jidova, graniţa dintre romani şi dacii liberi
 

Doi hoţi care, în septembrie, au furat un kilogram de bijuterii de aur dintr-un magazin din Piteşti au fost prinşi. Mai săvârşiseră un jaf la începutul anului

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite