Lebedele care iernează pe Râul Argeş primesc hrană de la angajaţii unei asociaţii. Saci întregi cu boabe au fost împrăştiaţi pe gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de lebede care nu şi-au mai putut lua zborul spre ţările calde din cauza puilor prea mici au rămas să ierneze, ca şi în alţi ani, la Piteşti, pe Râul Argeş. Frigul şi mai ales lipsa hranei le-ar putea decima în acest sezon dacă oameni cu suflet mare nu le-ar sări în ajutor.

De când apa a început să îngheţe, angajaţii adăpostului Asociaţiei Ute Langenkamp Iubiti maidanezii (AULIM) Smeura din Argeş, fundaţie care, anual, îngrijeşte şi sterlizează gratuit mii de câini, trec zilnic să vadă dacă lebedele şi celelalte păsări sălbatice rămase să ierneze la Piteşti, pe râul Argeş (şi pe lac), au nevoie de ajutor.

Le lasă hrană pe săturate, astfel încât din provizii se hrănesc şi raţele sălbatice, lişiţele, pescăruşii, cormoranii, corcodeii şi alte păsări care se confruntă, iarna, cu aceleaşi probleme.

„În fiecare an facem asta. În drum spre intervenţiile la care suntem solicitaţi (salvare câini răniţi, mame cu pui sau pui abandonaţi) mergem să vedem şi situaţia păsărilor. Dacă apă este îngheţată, aducem hrană. Suntem adăpost de câini, dar doamna Ute (fondatoarea asociaţiei noastre) ne-a învăţat să iubim şi să ajutăm toate animalele. Pe lângă lebede şi păsările de pe rău, lăsam hrană şi pentru căprioarele din pădurea care înconjoară adăpostul nostru”, explică, pentru Adevărul, Mara Bădiţă, o angajată inimoasă a adăpostui de la Smeura, care se ocupă de campaniile de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân.

Saci întegi cu boabe de porumb sunt împrăştiaţi pe malul apei sau chiar pe gheaţă, iar operaţiunea nu e lipsită de riscuri. Cel care coboară de pe faleză, spre apa îngheţată este, de obicei, asigurat cu o frânghie de alpinism ţintă, sus, de un coleg de la adăpost.

Iarna trecută, când temperaturie au scăzut sub -12 grade Celsius, şi pompierii argeşeni le-au sărit în ajutor lebedelor de pe Argeş, după ce mai multe păsări au fost prinse în gheaţa formată pe cursul apei.

Pompierii au ajuns pe râu cu barca pneumatica şi au spart gheata pentru a elibera păsările din strânsoare.

Mii de păsări, pe lacurile de pe Râul Argeş

Potrivit unii recensământ realizat în ianuarie 2017 de  prof. univ. dr. Radu Gava, preşedintele Sucursalei Argeş a Societăţii Ornitologice Române, şi dr. Adrian Mestecăneanu, membru în Consiliul Director al organizaţiei, pe lacurile de pe Râul Argeş au fost numărate 6.200 de păsări (din 44 de specii).

În fruntea clasamentului speciilor identificate au fost raţa mare şi pescăruşul, cu peste 1.500 exemplare fiecare, şi lişiţa, cu circa 1.200 exemplare. Ornitologii numărau, atunci, 450 de exemplare de lebede, (circa 100 dintre ele fiind lebede de iarnă).

Din cele 6200 de păsări evidenţiate la recensământ, 1500 au fost identificate pe Lacul Piteşti.

Lebedele care au rămas să ierneze pe Râul Argeş primesc hrană de la angajaţii unei asociaţii pentru protecţia animalelor

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite