Legătura neştiută dintre culori şi psihicul nostru: roşu - incită, albastru - bun pentru meditaţie, negru - aduce depresia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culorile, calde sau reci, ne influenţează în mod direct starea de spirit
Culorile, calde sau reci, ne influenţează în mod direct starea de spirit

Pentru că trăim într-un univers cromatic, iar culoarea aduce în viaţă noastră o varietate de emoţii şi trăiri - bucurie sau tristeţe, căldură sau răceală, siguranţă sau teamă, agitaţie sau linişte - trebuie să fim foarte atenţi la ce alegem pentru spaţiile în care muncim şi pentru cele în care vrem să ne relaxăm.

Culorile, calde sau reci, ne influenţează în mod direct starea de spirit. Dacă ştim ce efecte are fiecare, putem profita de ele pentru a obţine mai multe emoţii pozitive, pentru a diminua senzaţia de oboseală, pentru a mări sau micşora pofta de mâncare, pentru a creşte concentrarea sau pentru a ne relaxa. 

„O culoare este cu atât mai caldă, cu cât se aproprie mai mult de roşu şi cu atât mai rece, cu cât domină mai mult albastru. Culorile închise au un efect depresiv, descurajant inducând o stare afectivă dominată de emoţii negative, în timp ce culorile prea vii devin obositoare prin expunere îndelungată. Culorile deschise au un efect stimulativ benefic, declanşând stări şi emoţii pozitive. Analizând alegerile noastre în privinţa cromaticii folosite în vestimentaţie sau în mediul în care trăim, putem să ne cunoaştem personalitatea şi modul de funcţionare la un nivel mai profund”, explică, pentru „Adevărul“, psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Utilizarea adecvată a culorii în viaţa noastră asigura creşterea randamantului şi performanţei personale, diminuează oboseala şi ajută la deconectare nervoasă, creează o stare de confort fizic şi psihic, ne aduce bucurie şi satisfacţie.

Incitantul roşu 

Roşu, este o culoare foarte caldă, are rol de stimulator general, incită, provoacă la acţiune, conferă senzaţia de apropiere în spaţiu, activare, mobilizare şi facilitează asocierea mentală de idei. 

Roşul stimulează, de asemenea, pofta de mâncare, aşa că ar fi de preferat să nu îl folosim în bucătărie decât dacă ne-am propus să ne alimentăm mai consistent. Şi nici în dormitoare nu e indicat, pentru că produce insomnie. 
 

Galbenul - mobilizare şi concentrare 

“Culoarea galben conferă căldură şi intimitate. Este o culoare caldă şi dinamică, sporeşte capacitatea de mobilizare şi concentrare a atenţiei. Expunerea îndelungată la această culoare dă senzaţia de oboseală”, mai spune Ionuţ Ghiugan. 

Aşadar, dacă ne zugrăvim pereţii cu nuanţe galben, fără să exagerăm, ne vom putea concentra mai bine în respectiva încăpere. Galbenul, în tonuri pastelate, este foarte potrivit pentru livinguri, datorită tonicităţii sale. 

Verdele, odihnitor şi calmant 

Pentru camerele de relaxare, foarte potrivită este însă culoarea verde. “Verdele dă senzaţia de linişte şi bună dispoziţie, relaxare şi echilibru. Este o culoare rece, odihnitoare şi calmantă, care facilitează deconectarea nervoasă”, explică Ionuţ Ghiugan.

Albastrul, bun pentru meditaţie 

Folosirea culorii albastru în decorarea camerelor, fără a exagera însă cu ea, poate fi utilă persoanelor care au de făcut o muncă ce necesită atenţie.

“Albastru, o culoare foarte rece, îndeamnă la calm şi reverie, dă senzaţia de depărtare în spaţiu, distanţă, infinit şi meditaţie. În exces, conduce la depresie şi încetinirea ritmului activităţii”, explică Ionuţ Ghiugan. 

Negrul aduce depresie 

Dacă ne gândim să ne zugrăvim şi decorăm spaţiul folosind negru este bine să ştim că nu vom avea de câştigat pe plan psihologic. 
 

“Negru are ca efecte psihologice şi rezonanţă afectivă: reţinere, nelinişte, introversie şi depresie.”, mai spune psihologul Ionuţ Ghiugan. 

Albul poate fi obositor 

Cât despre “banalul” alb, cu ajutorul lui putem crea impresie de spaţiu şi linişte şi oferi suport pentru dezvoltarea ideilor. Totuşi, prea mult alb ne va afecta negativ confortul. “Albul are ca efecte psihologice şi rezonanţă afectivă: puritate şi răceală, expansivitate şi uşurinţă. Este o culoare obositoare datorită capacităţiii totale de a reflecta lumina”, mai spune Ionuţ Ghiugan.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite