Lucruri mai puţin cunoscute despre cicoare. Planta are, concomitent, capacitatea de a stimula şi de a inhiba apetitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre proprietăţile mai puţin ştiute ale cicoarei, planta recunoscută mai ales pentru capacitatea sa de a stimula funcţiile hepatice, digestive, renale şi remineralizante, este aceea de reducere a efectului "yo-yo", prin eliberarea în organism a unor cantităţi mai mari de leptină, substanţă considerată hormonul saţietăţii. Efectul poate fi însă şi invers, în anumite momente. Depinde doar când o consumăm.

Bunicii şi străbunicii noştri au folosit-o pentru calităţile sale terapeutice demult consacrate, printre care cele hipoglicemiante, hepatoprotectoare, colagene şi de stimulare a activităţii cerebrale. Desigur, despre efectul "yo-yo" n-auziseră, cu toate că o influenţă a plantei asupra apetitului era evidentă. 

"Renumitul farmacist român Ovidiu Bojor şi medicul Octavian Popescu s-au numărat printre primii oameni de ştiinţă din lume care au demonstrat această legătură, după ce au observat că cicoarea are efecte benefice în tratamentul obezităţii Cicoarea reduce efectul yo-yo, extractul din această plantă diminuând secreţia de grelină (hormonul foamei) şi ajutând la eliberarea în organism de cantităţi mai mari de leptină (hormonul saţietăţii)", explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea. 
 

Înainte sau după masă?
 

Această capacitate este deosebit de benefică în curele de slăbire, dar cu mare atenţie la momentul când apelăm la această plantă, pentru că ne putem trezi cu un efect diametral opus celui scontat. 

"Dacă o vom administra înainte de masă, vom avea parte de o stimulare a poftei de mâncare, însă atunci când o consumăm în timpul mesei, va avea un efect de inhibare a apetitului, în unele cazuri, suprimând pur şi simplu pofta de mâncare, cu efecte evidente asupta greutăţii.", mai spune fitoterapeutul. 

De fapt, extractul de cicoare este, deocamdată, singurul remediu cunoscut care pentru realizarea unui echilibru între secreţia de grelină (care induce foamea) şi leptină, sau hormonul saţietăţii, ceea ce îl şi face atât de apreciat în curele de slăbire. 

“Practic, extractul de cicoare reduce aşa-numitul efect yo-yo, prin diminuarea secreţiei de grelină şi stimularea eliberării în organism a unei cantităţi mărite de leptină, producând saţietate. În plus, zaharurile nedigerabile din rădăcina de cicoare stimulează formarea, la nivelul colonului, a bacteriilor de tip bifidus, mărind biomasa fecalelor şi stimulând peristaltismul intestinal. Toate acestea înseamnă, practic, o îmbunătăţire a funcţionarii organismului”, mai spune Elena Badea.

Remediu contra hipocalcemiei

Deşi, dacă analizăm compozitia sa, acest efect pare unul paradoxal, cicoarea este, totuşi, de mare ajutor pacienţilor cu deficit de calciu. "Cicoarea conţine o cantitate nesemnificativă de calciu dar este un extraordinar remediu pentru cei care suferă de hipocalcemie, prin faptul că favorizează asimilarea acestui mineral din alimentele care îl conţin: produse lactate, soia, migdale, nuci etc”, arată specialistul.

Previne accesele de hipoglicemie 

Există studii (făcute pe animale) care demonstrează că tratamentul cu cicoare are capacitatea de a reduce considerabil glicemia ,trigliceridele şi colesterolulul negativ. 

“Cu numai patru-cinci ceşti de decoct de cicoare, administrate în reprize, se poate regla secreţia de insulină şi preveni accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele diabetului”, explică fitoterapeutul.

Cât despre capacitatea cicoarei de reducere a colesterolului negativ (LDL), aceasta se datorează efectului insulinei pe care o găsim în rizomii acestei plante.

Despre extractul de cicoare

Extractul de cicoare se obţine din tinctura de cicoare, din care se evaporă complet alcoolul. Pulberea fină rezultată este una amară, dar foarte concentrată în principii active (având de 5-6 ori mai multe principii active care sunt asimilate integral de organism, faţă de un sfert în cazul simplei pulberi).

În magazinele naturiste, extractul de cicoare se gaseşte combinat în proporţii egale cu planta integrală, sub forma unor capsule cu o eficienţă terapeutică foarte bună.

Produsul este indicat nu doar în ameliorarea efectului yo-yo, reducerea colesterolului, şi ca adjuvant în diabetul de tip I, ci şi în ateroscleroză, candidoză, ulcer gastric şi tulburari hepatice după intoxicaţii alcoolice şi otrăviri.

Dozele necesare diferă în funcţie de tipul de afecţiune şi tocmai de aceea, specialistul recomandă să se apeleze la sfatul unui medic specialist înainte de administrarea acestor  suplimente.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite