Luna aceasta s-au împlinit 40 de ani de la moartea artistului Rudolf Schweitzer-Cumpăna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudolf Schweitzer-Cumpăna
Rudolf Schweitzer-Cumpăna

În memoria artistului, Galeria de Artă ,,Rudolf Schweitzer-Cumpăna” a Muzeului Judeţean Argeş găzduieşte, până pe 17 martie, expoziţia “40 de ani de la moartea artistului Rudolf Schweitzer- Cumpăna. Pictorul şi graficianul român de origine germană a fost profesor la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, iar la vârsta de 70 de ani a primit titlul de Maestru Emerit al Artei.

Rudolf Schweitzer-Cumpăna s-a născut în judeţul Argeş, la 7 mai 1886, într-o familie de origine germană. Şcoala elementară şi liceul le urmează în oraşul natal. În anul 1904 pleacă în Germania, la Berlin, înscriindu-se la cursurile particulare ale Şcolii de artă, unde se pregăteşte cu prof. Adolf Schlabitz pentru a candida apoi la concursul de admitere al Academiei Regale de Artă ale cărei cursuri le absolvă în anul 1909. În acelaşi an revine în ţară mai întâi pentru satisfacerea stagiului militar, după care va desfăşura o amplă activitate artistică iniţial la Piteşti şi în zonele pitoreşti ale Argeşului. 

În anul 1911 expune pentru prima dată la Salonul Oficial, apoi la Tinerimea Artistică (1912), Ateneul Român (1920), mai întâi în expoziţii de grup, apoi cu expoziţii personale la Bucureşti, cât şi la Fundaţia Dalles, Institutul de Artă, Sala Ileana, dar şi în diferite oraşe din tară precum Ploieşti (1924), Craiova, Timişoara, Galaţi, Brăila, Piteşti, Buzău etc. În 1929 face un voiaj de studiu la Budapesta, în acelaşi an o Campanie de lucru la Constantinopol, Atena, Salonic. În 1931-1932 călătoreşte la Paris, unde va expune la Galeria Jeanne Castel, iar în 1932 participă cu lucrări la Expoziţia Artiştilor francezi de la Paris. Călătoreşte şi lucrează intens în Macedonia şi Grecia, ulterior în Italia (Veneţia, Milano, Roma, Napoli, San Remo) şi în câteva localităţi din Germania; în 1957 este invitat să facă o călătorie de documentare în fosta Iugoslavie. În anul 1951, maestrul Schweitzer-Cumpăna este numit profesor la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti. În timpul vieţii face donaţii semnificative muzeelor din Piteşti, Brăila, Galaţi, Craiova. 

Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani i se conferă titlul de Maestru Emerit al Artei. Se stinge din viaţă la 17 februarie 1975, la Bucureşti şi este înmormântat la Cimitirul Evanghelic-Lutheran. 

Expoziţia găzduită de Galeria de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna a Muzeului Judeţean Argeş va rămâne deschisă până pe 17 martie 2015 şi poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00. 
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite