Masajul în talpă, cea mai simplă metodă de îmbunătăţire a circulaţiei sângelui şi de reducere a stresului. De câte minute ai nevoie ca să simţi efectele benefice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e absolut nevoie de o specializare în reflexoterapie ca să beneficiem de efectele terapeutice ale masajului. Doar câteva minute de masaj zilnic în talpă, pe care ni-l putem face chiar şi singuri, fără a căuta cu rigurozitate vreun centru nervos, ne poate îmbunătăţi nu doar starea de spirit, ci şi sănătatea fizică.

Cunoscut de mii de ani pentru efectele sale de relaxare, masajul este o practică terapeutică recunoscută inclusiv de medicină pentru beneficiile pe care le are asupra funcţionării organelor interne, pentru efectele anti-îmbătrânire şi de reducere a stresului. 

“Stresul duce la creşterea nivelului de cortizol, ceea ce atrage după sine o altă consecinţă - creşterea tensiunii arteriale. Presiunea creată în acest fel organismului amplifică senzaţia iniţială apăsătoare ce devine din ce în ce mai dificil de înlăturat. Efectuarea zilnică a numai 5 minute de masaj în talpă ajută la reducerea presiunii arteriale şi la îmbunătăţirea respiraţiei”, explică, pentru Adevărul, dr. Zoltan Attila Lucaks, partener Green Therapy în programele de detoxifiere, anti-aging şi de stress celular şi promotor al stilului de viaţă sănătos, prevenţiei îmbolnăvirilor, a terapiilor şi tratamentelor naturiste, ca terapii complementare, adjuvante sau de sine stătătoare.

Centrii nervoşi localizaţi la nivelul tălpii corespund diferitelor zone ale corpului. Masajul în acest perimetru duce la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, oferind beneficii fiecărui organ ce are corespondent în aceste puncte. 

"Facilităm circulaţia oxigenului şi a nutrienţilor la ţesuturi"

În plus, pe măsură ce acumulăm ani şi sistemul nostru cardiovascular dă semne de îmbătrânire: vasele de sânge devin mai mici, iar circulaţia devine mai lentă, inclusiv ca o consecinţă a nivelului crescut de colesterol. Chiar dacă nu poate controla nivelul de colesterol, masajul poate sprijini sănătatea vaselor de sânge şi a ţesuturilor.

“Masând extremităţile corpului facilităm circulaţia oxigenului şi a nutrienţilor la ţesuturi. În plus, datorită efectului de eliminare a lichidului limfatic, masajul reduce umflarea picioarelor şi a venelor, îmbunătăţeşte funcţionarea celulară şi creşte secreţia de sebum - lubrifiantul natural al organismului, menţinând tinereţea pielii”, mai spune specialistul.

Sprijină secreţia de endorfine

Masarea tălpilor are, de asemenea, efect pozitiv împotriva durerilor de spate şi cervicale şi a crampelor musculare dar şi asupra durerilor de cap. 

“Beneficiile se văd şi în plan psihologic, pentru că masajul în talpă şi masajul, în general, aduc relaxare. Cum se explică acest lucru? În timpul masajului, nivelul de cortizol scade, în timp ce senzaţia de calm creşte, permiţând creierului să secrete mai uşor serotonina. În plus, este stimulată eliberarea oxitocinei, hormonul care activează sistemul nervos în sensul încetinirii bătăilor inimii şi relaxării musculaturii. Şi nu în ultimul rând, sprijină secreţia de endorfine, neurotransmiţătorii care reduc sensibilitatea la durere, sensibilitate care are legătură inclusiv cu anxietatea”, explică dr. Zoltan Attila Lucaks.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite