Mecanismul de operare al infracţiunilor online. Şase indicii că rişti să fii păcălit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cifrele de pe cardul bancar nu se folosesc pentru a primi bani, ci invers. Foto: Poliţia Romînă
Cifrele de pe cardul bancar nu se folosesc pentru a primi bani, ci invers. Foto: Poliţia Romînă

Mecanismul de operare al infracţiunilor online e suficient de sofisticat încât să te lase, în câteva secunde de ignoranţă, fără bani în cont. Ca să nu devii o victimă, ţine cont de cele cîteva indicii care îşi arată că rişti să fii păcălit.

Ştiţi cifrele de pe cardul bancar? Acestea nu se folosesc pentru a primi bani, ci invers! Nu orice se share-uieşte!  Poliţia atrage constant atenţia asupra riscurilor de a cădea victime ale infracţiunilor online.

Inventivitatea autorilor e uimitoare

Atenţia este foarte importantă pentru a nu deveni victimă a unei infracţiuni, săvârşită prin nesocotirea încrederii, cu atât mai mult în mediul on-line.

"Deoarece activităţile, în mare parte, au început să se desfăşoare în mediul online, implicit, şi persoanele dornice de obţinerea, în mod uşor, a unor venituri au migrat în această zonă", precizează IPJ Argeş. 

Din această săptămână, sub denumirea ,,Fii informat când cumperi online, ca să rămâi cu banii în cont!”, Compartimentul Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş a lansat campania informativ-preventivă privind înşelăciunile săvârşite prin intermediul platformelor de tip marketplace, pentru care a fost realizat şi un spot radio.

Campania îşi propune să reducă numărul de persoane înşelate, prin promovarea unei educaţii financiare care să permită clienţilor acestor platforme să conştientizeze care este modalitatea de desfăşurare a unei tranzacţii bancare sigure.

Mecanismului de operare al infracţiunilor online

Poliţiştii spun că este foarte importantă înţelegerea mecanismului acestor infracţiuni.

- Autorii infracţiunilor adoptă rolul falsului vânzător, ori al falsului cumpărător;

- Aceştia transmit victimelor un link, care e foarte asemănător cu site-urile ce prezintă încredere. În cadrul acestui link, li se solicită victimelor completarea tuturor datelor cardului bancar (seria card, CVV, cod 3D Secure primit prin SMS), sub pretextul de a intra în posesia banilor pe care se presupune că infractorul i-ar fi transferat prin intermediul platformei de tip marketplace pe care este postat anunţul. 

- De cele mai multe ori imediat, în momentul completării acestor date, suma existentă pe card este extrasă.  

Alte caracteristici al acestui tip de înşelăciuni sunt:

- infractorii evită chatul special al platformei marketplace;

- link-urile transmise de aceştia conţin deseori greşeli gramaticale sau limbaj informal, butoane cu denumiri attractive (spre exemplu: „Primeşte fonduri”, ,,Plătit. Aştept confirmarea vânzătorului ”), sau mesaje ce sugerează urgenţa ( cum ar fi: ,,Obţine acum!”, ,,Link de primire fonduri valabil 5 minute. Completează datele cardului de urgenţă”, fără a se limita la acestea);

- infractorii pot cere detalii despre soldul existent pe card.

Trei reguli  pe care trebuie săă le resoecţi ca să nu devii o victimă

De foarte multe ori, infractorii sunt cu cel puţin un pas înaintea victimelor. Respectarea câtorva reguli de bază le poate reduce avantajul.

1. Niciodată, pentru a primi o sumă de bani, nu este necesară furnizarea datelor înscrise pe card (ce conţine 16 cifre), ci doar a numărului de cont (Codul IBAN, format din 24 de caractere-4 litere şi 20 cifre). Cardul bancar nu este un instrument de încasare, ci este doar instrument de plată.

2. Verificaţi foarte bine adresa link-ului furnizată de presupusul cumpărator sau numerele de telefon de pe care vă sunt transmise mesajele. Denumirea acesteia trebuie să corespundă exact cu cea a site-ului de încredere, să nu aibă nici un caracter difenţiat de aceasta.

3. Raportaţi orice tentativă de înşelăciune de acest tip!

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite