Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Medic: Dacă ar fi să fac o radiografie serviciului de urgenţă, l-aş declara bolnav; un pacient la cinci-şase minute, nu cred că este omeneşte normal

5
17 Aug 2019 17:37:47
Autor: News.ro
Medicul Alina Martău                                                                                            FOTO: Facebook
Medicul Alina Martău                                                                                            FOTO: Facebook

Medicul Alina Martău, de la UPU Piteşti, a postat un mesaj pe Facebook în care susţine că serviciul de urgenţă este „bolnav”, iar presiunea pentru oamenii care lucrează în sistem este extrem de mare. Medicul afirmă că în Urgenţă se tratează un pacient la fiecare cinci-şase minute, ceea ce nu este „omeneşte normal” şi poate afecta deciziile medicale.

„Lumea nu mai are bunul simt de altădată, cel puţin în serviciul de urgenţă. În fiecare tură simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul şi epuizarea determinată de volumul mare de muncă şi de cadre insuficiente. Este o presiune maximă, mai ales când simultan vin 2-3 ambulanţe, când paturile sunt pline şi nu ştii cum să mai roteşti pacienţii, ţinând cont de gravitatea lor, când în triaj creşte starea de nervozitate a celor care aşteaptă să fie consultaţi, când...”, a scris medicul Alina Martău pe Facebook.

Aceasta explică faptul că  nu este omeneşte normal „să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 - 170 de pacienţi în 12 ore în 2-3 medici”.

„1 pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularităţile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale. Succedarea urgenţelor într-un ritm alert creează nemulţumiri în rândul non urgentelor, care devin agresive şi încep cu ameninţări şi expresii jignitoare la adresa personalului medical”, a mai scris medicul.

Alina Martău consideră că, „dacă legislaţia privind adresabilitate la camerele de gardă nu se schimbă, dacă medicina primară nu reuşeşte să mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influenţa alcoolului ar fi puse să plătească, dacă cei agresionaţi fără leziuni majore ar avea mai multă răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele”.

„În prezent, dacă ar fi să fac o radiografie serviciului de urgenţă, l-aş declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea legii sănătăţii. Viaţa are prioritate!”, a mai scris medicul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Codruta=Tepes
17.08.2019, 18:29:16

De apreciat, dar e prea putin. Ar trebui ca mult mai multi bugetari din toate institutiile sa traga public semnale de alarma cu nenumaratele probleme si nereguli si lipsuri, inainte de a se intampla tragedii, nu dupa. Si sa puna presiune si pe liderii sindicali pentru a face acelasi lucru.

+1 (3 voturi)
DEMO
17.08.2019, 18:43:45

Pai nu mafiotul acoperit RAED ARAFAT, sluga comunista, a "proiectat" acest serviciu de urgenta ? Nu el ....mamalui colorat arab. Am ajuns din cauza interlopilor comunisti sa vina si tiganii astia colorati sa jefuiasca miortica.

+1 (3 voturi)
Markus Roman
17.08.2019, 19:16:43

Inginer: eu l-as declara inutil sau chiar adversar al celor care cer disperati ajutor.

0 (2 voturi)
Florea Ion
17.08.2019, 20:47:19

Mariti nr de ore ale medicilor de la 6 ore /zi la 8 ore ca in Gewrmania si alte tarii civilizate.

+2 (2 voturi)
kitty kat
17.08.2019, 21:50:06

In alte tåri occidentale NU te poti duce la urgente cand vor muschii tåi. Dai telefon la spital si in functie de problemå te primesc si la ce orå. NU existå så te duci de capul tåu. Nici la medicul de familie nu te duci asa cum iti vine, te programezi pe computer pt. ziua + ora potrivitå si atunci te duci. Sau in caz grav de durere etc...dai telefon si vorbesti cu asistenta si ea te programeazå in aceiasi zi la o orå anume. Deci totul e programat, nu existå tigånie ca in RO. Ai ora stabilitå, atunci intrii la doctor si gata. Esti trimis la analize de laborator ? Atunci ei trimit acele solicitåri online la laboratorul spitalului, tu doar te duci la ora programatå pe computer. Deci totul e calculat la minut. Nu pierzi nici tu timpul pretios, dar nici ei, cadrele medicale... Nu mai zic de celebrul ciubuc romanesc ce in Vest NU existå, E altå mentalitate, alte valori umane...

+1 (1 vot)