Meloterapia şi efectele ei miraculoase. Ce instrumente muzicale trebuie să asculţi în funcţie de temperamentul pe care-l ai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă Foto: infomuzica.ro
Sursă Foto: infomuzica.ro

Meloterapia poate trata tulburările mentale sau afective, ajută în depăşirea unor blocaje, ne scapă de pesimism şi depresie, ne ajută să avem un somn mai bun şi să devenim mai creativi. În plus, stimulează eliberarea de endorfine, ceea ce ne poate face ceva mai fericiţi. Un psiholog explică de unde vin aceste efecte şi ce muzică se potriveşte fiecărui temperament.


"Muzicoterapia numită şi meloterapia este o formă de terapie non verbală, benefică pentru menţinerea sănătăţii fizice şi psihice. Se adresează tuturor categoriilor de vârstă, atât pentru dezvoltare personală, cât şi pentru deschiderea unui nou canal de comunicare în cazul persoanelor cu tulburări psihiatrice", explică, pentru "Adevărul", psihologul clinician Mihaela Cruceru.
 

Instinctiv, de secole, mamele le cântă pruncilor. Prin simpla observare, s-a concluzionat că muzica are efecte liniştitoare asupra copiilor, dar şi asupra adulţilor. Studiile ulterioare au demonstrat că beneficiile nu se opresc însă aici.
 

"Muzica ne însoţeşte zi de zi, chiar dacă face parte din decor sau este doar un ecou interior, având o putere deosebită asupra dispoziţiei noastre. Mamele cunosc acest lucru şi tocmai de aceea cântă copiilor pentru a-i linişti şi pentru a le readuce zâmbetul pe buze. Terapia prin muzică are scopul de a ne îmbunătăţi starea de spirit şi funcţiile mintale, iar beneficiile ei asupra sănătăţii mintale sunt demonstrate. Această formă non-verbale de terapie facilitează exprimarea emoţiilor în cazul copiilor cu autism", mai spune specialistul.
 

Care e cea mai eficientă formă de muzică

Muzica ne scapă, în primul rând, de stres. După o zi tensionată, câteva minute de muzică fac minuni. La fel şi după perioadele mai dificile, când această formă de terapie ne poate face mai optimişti.
 

"Muzica clasică s-a dovedit a fi cea mai eficientă. O oră pe săptămâna petrecută în compania marilor clasici poate diminua semnificativ nivelul de cortizol din sânge, care creşte în timpul perioadelor de stres", mai spune psihologul.
 

Nu doar muzica clasică ne face să ne simţim mai bine. Buna dispoziţie se dobândeşte cu orice înşiruire de sunete armonioase. Important e să ne alegem genul care ne place sau să încercăm să-l descoperim. Regula nu este însă valabilă pentru oricine. În unele situaţii psihologul trebuie să fie cel care sugerează genul. 
 

"În muzicoterapie se poate folosi orice tip de muzică, însă trebuie aleasă cu o atenţie deosebită deoarece poate declanşa la anumite persoane crize de epilepsie. Tocmai de aceea este recomandat ca terapia prin muzică să fie făcută de către un specialist cu studii în această direcţie", mai spune specialistul.
 

Psihologul Mihaela Cruceru explică ce presupune, concret, această formă de terapie.

"O şedinţă de meloterapie constă în ascultarea pasivă, în care clientul doar ascultă muzică şi apoi verbalizează trăirile experimentate, sau în emiterea unor sunete prin improvizaţie vocală sau instrumentală", arată specialistul.
 

Tobele, recomandate persoanelor melancolice, iar harpa, colericilor
 

De reţinut că nu doar muzica ce ne place spune ceva despre noi, ci şi cea pe care nu o agreăm.  

"Muzica preferată va exprima în general ceea ce clientul nu poate să exprime, oferindu-i siguranţă şi vorbind pentru el, iar muzica detestată va releva blocajele existente, oferind o punte spre îndepărtarea lor. Printre instrumentele muzicale folosite în muzicoterapie sunt tobele, recomandate în special pentru persoanele cu un temperament melancolic, tocmai pentru a le trezi din starea lor de melancolie şi harpa, pentru cele cu un temperament coleric pentru a instala liniştea în viaţă lor", explică specialistul.
 

Cu muzica scăpăm parcă de probleme şi deschidem calea spre fericire. Că afirmaţia nu e doar un mit, au confirmat chiar specialiştii.
 

"S-a demonstrat faptul că oboseala şi durerea pot fi înlăturate cu ajutorul muzicii, iar eliberarea de endorfine (hormoni ai fericirii) se accelerează. Are un efect miraculos în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii somnului, reduce depresia iar tensiunea arterială şi ritmul cardiac se reglează. Este foarte important că orice părinte să pună la dispoziţie copiilor măcar o parte din universul vindecător al muzicii clasice şi să facă acest lucru cât de des se poate", mai spune Mihaela Cruceru.
 

Psihologul încheie cu precizarea că prin intermediul muzicii "ajungem să cunoaştem profunzimea simţirii şi doar ascultând cu profunzime ajungem să simţim muzica".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite