Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Militarii răniţi în Afganistan provin din acelaşi batalion cu soldaţii care au murit anul trecut într-o prăpastie din Argeş

0
30 Apr 2018 13:38:00
Autor: Denis Grigorescu
Starea militarilor răniţi este stabilă FOTO: arhiva Adevărul
Starea militarilor răniţi este stabilă FOTO: arhiva Adevărul

Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind victimele unui autovehicul capcană.

„Militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde se află în stare stabilă. Numele lor vor fi făcute publice după anunţarea familiilor. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este informată permanent despre starea răniţilor”, au declarat pentru Adevărul reprezentanţii Biroului de presă ai MapN.

UPDATE 14.45 Militarii din Batalionul 30 Protecţia Forţei "Vulturii Carpaţilor" din Câmpulung Muscel răniţi în incidentul produs astăzi, 30 aprilie, în Afganistan, se află în stare stabilă, fiind în afara oricărui pericol.

Cei opt sunt  plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganţă Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) şi caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan).

Cei opt militari răniţi provin din acelaşi batalion cu cei trei militari care au murit pe 29 iunie 2017. Asta după ce un camion cu 13 militari a căzut într-o prăpastie la limita judeţelor Argeş şi Braşov, în localitatea Dâmbovicioara, satul Valea Urdii. Trei militari rămaşi încarceraţi au murit la scurt timp după teribilul accident iar alţi 10 au fost răniţi. Camionul DAC 665T care s-a prăbuşit în râpă a fost recuperat de autorităţi la două zile după accident, după manevre care au durat cinci ore şi care au dus la blocarea traficului pe DN 73. Vehiculul era foarte vechi, fiind fabricat în anul 1987. Rezultatele anchetei nu au fost făcute publice nici până acum.

Compania de Drumuri se chinuie de aproape şapte ani să reabiliteze DN 73 Piteşti-Braşov. Contractul de execuţie a lucrărilor la DN 73 a fost semnat în 2011. La puţini ani după aceea, una dintre firmele câştigătoare, Straco, intră în insolvenţă. Între timp s-au schimbat proiectele tehnice şi s-a lucrat timid. Şi la ora actuală se lucrează pe porţiunea dintre Piteşti şi Câmpulung, iar între Câmpulung şi Braşov lucrările au început cu câteva săptămâni înainte de accident, deşi trebuia să fie încheiate de mult. Dacă lucrurile ar fi decurs normal, pe 29 iunie 2017, în Curba Ruşilor din Valea Urdii, parapetul din buza prăpastiei nu ar fi fost din var şi piatră, ci din beton armat.

Militarii din Câmpulung Muscel răniţi în această dimineaţă execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceştia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).
 

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.

Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului.

Forţele NATO ce asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii