Minunile fireşti din curtea unui preot: cantină socială, cazare şi cabinet stomatologic gratuit pentru nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Ion Popescu, pe şantierul viitorului cabinet stomatologic din Piteşti ce va oferi servicii gratuite pentru săraci FOTO: Denis Grigorescu
Preotul Ion Popescu, pe şantierul viitorului cabinet stomatologic din Piteşti ce va oferi servicii gratuite pentru săraci FOTO: Denis Grigorescu

25 de persoane nevoiaşe primesc zilnic o masă caldă într-o casă din centrul Piteştiului. unde a locuit timp de peste şase decenii preotul Marin Drăguşin, decedat în 2014. Dorinţa preotului a fost ca după moartea sa casa să fie transformată în centru social. Succesorul său, preotul Ion Popescu, duce totul mai departe.

Preotul Marin Drăguşin, decedat în urmă cu opt ani, a slujit peste cinci decenii la biserica Sf. Ioan din centrul Piteştiului, iar dorinţa sa a fost ca, după ce va trece în nefiinţă, casa în care a locuit să fie transformată în centru social. 

Locuinţa, care este din perioada interbelică, are de mai mulţi ani apă curentă, încălzire centralizată, bucătărie complet utilată, mese şi scaune. Succesorul său, preotul Ion Popescu, a dezvoltat la dimensiuni impresionante faptele caritabile pentru nevoiaşi, construind în curtea casei o clădire unde vor fi şapte camere pentru oamenii săraci, o cantină socială, precum şi un cabinet stomatologic cu servicii gratuite unde vor lucra benevol, pentru început, doi medici câte o zi pe săptămână.

„În toată activitatea mea de preot am simţit că preoţii trebuie să facă acte de filantropie. În primul rând, pentru că aceasta este esenţa Evangheliei. A fost unul dintre visurile mele să îi ajut pe cei nevoiaşi. Nici eu nu am crezut că vom face această lucrare socială, iar Dumnezeu ne-a ajutat. Înalt Preasfinţitul arhiepiscop Calinic a îmbrăţişat această idee şi m-a încurajat tot timpul, a binecuvântat acest centru social. Este necesar ca noi preoţii să facem mai mult pe partea socială”, spune preotul Ion Popescu.

Din noiembrie 2017, la centrul social din centrul Piteştiului primesc zilnic o masă caldă gratuită oameni nevoiaşi. La început erau 11, acum numărul lor a ajuns la 25. Costurile lunare ale meselor se ridică la 10.000 lei şi sunt acoperite din donaţii şi sponsorizări.

Preotul Ion Popescu a destăinuit şi un motiv special pentru care şi-a dorit să îi ajute mult pe cei defavorizaţi. Pentru o perioadă, printre cei care primeau o masă caldă gratuită la centru a fost şi un tânăr care stătuse până la 18 ani la un orfelinat. Numai că din păcate acest tânăr avea patima alcoolului. Într-o zi de iarnă, tânărul l-a rugat pe preotul Ion Popescu să îl lase să doarmă în centrul social, deoarece nu avea unde pune capul. 

„I-am spus că, din păcate, nu îl pot ajuta. Erau temeri. În centru era şi un aragaz, iar în stare de ebrietate acel tânăr putea face orice... Numai că la o săptămână acel tânăr a murit îngheţat printre blocuri... Am fost bulversat de această veste. Şi astfel s-a născut dorinţa de a face mai mult pentru cei defavorizaţi, inclusiv o bucătărie şi nişte dormitoare în care aceştia să poată sta o perioadă, tocmai fiindcă am văzut că mor oameni pe stradă”, povesteşte preotul Ion Popescu.

centru social parohia sfantul ion pitesti foto denis grigorescu

Construcţia spaţiilor de cazare a început în urmă cu aproximativ doi ani şi jumătate şi se speră ca acestea să fie finalizate până la sfârşitul anului 2023. Numeroşi oameni de afaceri din cadrul parohiei Sfântul Ioan au dorit să sprijine financiar sau cu materiale de construcţii viitorul centru social cu spaţii generoase. De asemenea, Ministerul Culturii a alocat sume de bani pentru centrul de la Piteşti, după ce a verificat temeinic proiectul. 

„Am găsit şi meseriaşi din cadrul parohiei care au lucrat benevol. Am avut de asemenea ajutorul preoţilor Constantin Ene, Florian Iordache, Roger Safta şi al părintelui diacon Mugurel Stan”, precizează preotul Ion Popescu.

Cabinetul stomatologic ce va oferi servicii gratuite pentru oamenii nevoiaşi va fi gata în prima parte a anului viitor. „Vor fi asigurate tratamentele de bază într-o primă fază, precum o injecţie, o plombă sau o extracţie. Totul va fi gratuit. Vor fi doi medici stomatologi ce vor lucra gratuit câte o zi pe săptămână şi care au acceptat imediat să ne ajute. Sigur vom mai găsi încă doi medici ca să acoperim astfel patru zile pe săptămână serviciile stomatologice gratuite”, spune preotul Ion Popescu.

Costurile totale ale investiţiei în camerele de cazare pentru săraci, în bucătărie şi în cabinetul stomatologic gratuit se vor ridica la aproximativ 1,5 milioane lei. Iar până acum a fost acoperită jumătate din sumă, nu puţini fiind cei care au donat bani. 

Şi refugiaţii ucraineni sunt găzduiţi

Iar spiritul caritabil al părintelui Ion Popescu nu se opreşte aici. Într-o locuinţă parohială din spatele casei unde a locuit preotul Marin Drăguşin este găzduită, de peste trei luni, o familie de patru refugiaţi din Ucraina, o bunică, o mamă şi doi băieţi. Mama băieţilor şi-a găsit deja de lucru: munceşte ca ajutor de bucătar la unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Piteşti. Locuinţa a fost conectată şi la internet, iar băieţii pot comunica rapid cu rudele rămase în Ucraina.

Recent, arhiepiscopul Calinic a fost de acord ca în alte două locuinţe parohiale de lângă centrul social să fie găzduite alte două familii de refugiaţi din Ucraina. În săptămânile următoare va fi adus aici şi mobilierul necesar.

Părintele Marin Drăguşin, cel care a dorit ca locuinţa în care a stat să fie transformată în centru social după moartea sa, era cunoscut şi ca un om cu un mare suflet caritabil, mereu aproape cu fapta şi cu vorba de cei sărmani sau aflaţi în suferinţă. În gospodăria părintească din comuna Cotmeana a fost realizat de mai mulţi ani un cămin de bătrâni ce poate găzdui până la 20 de persoane. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Casa unui preot a fost transformată în cantină socială

„Staţiune“ de lux pentru nevoiaşi. Un primar de la ţară construieşte o bază medicală de tratament destinată în special bătrânilor săraci

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite