Miracolul vacanţei pentru copiii care văd prima oară marea. „Un băieţel mi-a zis că el credea că scoicile plutesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După cinci ediţii de succes, "Prima tabără' - Edulier pleacă la mare cu alţi 20 de copii
După cinci ediţii de succes, "Prima tabără' - Edulier pleacă la mare cu alţi 20 de copii

20 de copii din familii cu posibilităţi materiale reduse, dar care au obţinut rezultate foarte bune la învăţătură vor vedea în iulie pentru prima dată marea graţie Cristianei Ionescu, fondatorul Centrului Edulier. Deşi trece prin probleme de sănătatea grele, Cristiana se ambiţionează să facă fapte bune

Este a şasea oară când, însoţită de voluntari (foşti beneficiari ai taberelor, dar nu numai, pentru că are alături şi alţi oameni de bine, inclusiv medici), ia cortul, puştii isteţi şi direcţia litoral, ca să le ofere copiilor conştiincioşi o recompensă pentru munca şi ambiţia lor. 

“În general, sunt copii beneficiari ai asociaţiei Edulier, cei mai mulţi proveniţi din zonele rurale, din familii defavorizate, care n-au fost niciodată într-o tabără, dar care au învăţat foarte bine la şcoală. De multe ori, nici părinţii sau bunicii lor n-au văzut marea. Odată, un băieţel mi-a spus că el a crezut că scoicile plutesc, aşa ca într-o supă. Vrem să le arătăm acestor copii că, dacă muncesc, orice este posibil. Munca lor este la şcoală, asta e datoria lor, iar efortul aduce şi recompense”, spune, pentru "Adevărul", Cristiana Ionescu, fundraiser.

Până la marea plecare din 5 iulie, Cristiana Ionescu trebuie să facă bagajul: saci de dormit, costume de baie, şlapi, treninguri, prosoape, pijamale, creme de protecţie solară şi creme de după plajă, geluri de duş şi anti-ţânţari, şampon, săpun, pălăriuţe şi şepci/bandane, bănuţi de drum şi de mâncare, de vizite la muzeu, de campare şi nu numai.

“Noi nu dorim să-i facem să se simtă săraci. Pentru că, oricum, ei nu sunt cu nimic mai prejos faţă de ceilalţi. Asta e toată ideea. De aceea, pregătim fiecăruia un rucsac în care să aibă de toate. Pentru că ne lovim de astfel de îngrijorări atunci când mergem să obţinem acordul părinţilor pentru tabără", mai spune Cristiana Ionescu.

   

20 de copii
premianţi de la sate văd pentru prima oară marea.
20 de copii premianţi de la sate văd pentru prima oară marea.

   

„Zici că mă duc cu armata americană”

Pregătirile includ şi asigurarea alimentelor, multe alimente, căci în fiecare zi, în “prima Tabără”, voluntarii care-i însoţesc pe copii gătesc cât pentru un botez. „Eu, când mă duc acolo, zici că mă duc cu armata americană. Partea cea mai dificilă este să supraveghezi copiii în apă şi să găteşti pentru 28 de persoane (inclusiv voluntari). Vă daţi seama: 50 de litri de ciorbă pe zi... Nu rămâne o picătură", mai spune Cristiana Ionescu.

   

Copiii merg la plajă doar dimineaţa şi seara. În rest, au activităţi educative (căci în prima tabără se citeşte foarte mult), dar şi creative. Regulile sunt stricte, dar constructive, pentru că tabăra îi ajută şi să devină independenţi.

   

Au tot felul de activităţi, că nu-i ducem la mare ca să-i ţinem ca pe nişte clătite la soare... Facem un fel de reprogramare neuronală cu ei. Nu foloseşte unul telefonul. Ajung să-i rog eu să-şi sune dimineaţa şi seara părinţii, care mă sună pe mine să mă întrebe ce fac copiii. Trezirea e la 6 dimineaţa. În primele două zile, mă rog de ei să se scoale. Îi trezesc cu fluierul. Le spun că-i trag de picioare afară din cort. Apoi, abia aşteaptă să se scoale... Mă trezesc cu ei în picioare cu noaptea-n cap. Ne împărţim în echipe educaţionale şi-şi poartă de grijă ei între ei", mai spune Cristiana Ionescu.

Fiecare echipă îşi alege liderul şi urmăreşte să câştige cât mai multe puncte. 

"Fiecare copil se uită dacă colegul îşi dă cu cremă de plajă, dacă stă la umbră, dacă doarme la prânz... Fiecare îşi spală singur lingura, furculiţa, cănuţa şi farfuriuţa de metal, căci altfel nu se poate... Nu mănâncă nimeni în cort, nu intră nimeni cu nisip, toată lumea îşi strânge hainele. Îi învăţăm abilităţi de viaţă şi responsabilitate. Punctele se adună şi pentru fiecare reuşită primesc o îngheţată sau altceva, un cadou", mai spune Cristiana Ionescu.

   

Toate acestea sunt posibile cu ajutorul prietenilor şi sponsorilor Edulier, iar fiecare donaţie contează, căci cu 50 de lei, tabăra asigură câte o îngheţată pe zi copiilor, 95 de lei e trusa minimă necesară unui puşti, iar 850 de lei e costul integral pentru un copil (transport, campare, masă şi distracţie). Doar că, anul acesta, puştii au nevoie şi de cinci corturi.

“Noi avem un basecamp de cercetaşi, de 7x7 metri, care e ca o tabără, adus din America, cu ajutorul unui sponsor, în care încap toţi cei 20 de copii. Acum, din motive de pandemie, nu ne mai lasă cu mai mult de cinci într-un cort. Deci trebuie să cumpăr corturi cu câte două camere, ca să culc doi/trei într-o cameră, corturi care sunt în jur de 1.500 de lei fiecare... O să ne coste mai mult şi camparea care este de 10 lei/cort/zi", spune Cristiana Ionescu.

Plecarea de anul acesta este pe 5 iulie.

   

20 de copii
premianţi de la sate văd pentru prima oară marea.
20 de copii premianţi de la sate văd pentru prima oară marea.

Foto: Facebook Cristiana Ionescu

Edulier sprijină educaţia copiilor din medii defavorizate, prin activităţi educaţionale non-formale, voluntariat, implicare comunitară. De asemenea, o parte importantă a programelor este destinată sprijinirii copiilor dislexici ( TSI) prin Centrul Edulier Bucureşti. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Avocata care a strâns milioane de euro pentru copiii cu probleme: „Când am pierdut-o pe mama, mi-am regăsit cumva liniştea şi menirea“

Un copil de 6 ani, plecat cu mama sa la cules de ciuperci, a dispărut în pădure. Unde l-au găsit salvatorii

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite