Piteşti

articolul anterior articolul urmator

Moldovenii din satul Piteşti, aflat dincolo de Prut, vin în Argeş de Ziua Naţională. „Mergem în ospeţie la Piteştiul din România, cu Ansamblul Ţărăncuţa!“

3
29 Nov 2021 15:32:41
Autor: Cristina Stancu
Ansamblul Folcloric „Ţărăncuţa” FOTO: Facebook Chiril Motpan
Ansamblul Folcloric „Ţărăncuţa” FOTO: Facebook Chiril Motpan

Piteştenii din Argeş au descoperit recent că au fraţi peste Prut, într-un sătuc numit Piteşti, situat în comuna Beştemac, raionul Leova, în partea de sud-vest a Republicii Moldova. O delegaţie din localitatea omonimă va sărbători 1 Decembrie în Piteştiul din România.

Situat în raionul Leova din Republica Moldova, la 61 de kilometri de Chişinău, Piteştiul moldovean se află, din punct de vedere geografic, pe aceeaşi axă cu oraşul Vaslui. Satul Piteşti este în administrarea comunei Beştemac şi are doar câteva zeci de locuitori, fiind o aşezare situată la 111 metri altitudine, „pitită“ printre dealuri - de unde i se trage cel mai probabil numele, precum Piteştiului românesc. 
 
Vestea că au "fraţi" de nume dincolo de Prut, venită odată cu invitaţia de a sărbători împreună Ziua Naţională a României lansată administraţiei comunei de primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea, i-a uimit la fel de mult pe omonimii moldoveni cum i-a uimit şi pe piteştenii din Argeş care au aflat tot recent de existenţa satului. 
 

"Să se întoarcă cu mari impresii!" 

"Iată că în România există oraşul Piteşti. Nu deţin detalii cum s-a ajuns pînă aici, dar Primăria împreună cu ansamblul "Ţărăncuţa" merg în ospeţie. Le dorim drum bun, călătorie frumoasă. Să se întoarcă cu mari impresii!", scrie Olga Rusu pe grupul de Facebook al comunei, Beştemac City.
 
La invitaţia municipalităţii piteştene, primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea, şi primarul din Beştemac, Vasile Moraru, însoţit de delegaţia sa, vor participa împreună la manifestările oficiale prilejuite de Ziua Naţională a României.
 
"Oaspeţii din Republica Moldova sosesc în seara de 29 noiembrie pentru a fi alături şi de sărbătoarea religioasă a Sfântului Andrei, protectorul României, din 30 noiembrie", anunţă Primăria Piteşti.
 

"Ziua Naţională a României uneşte românii de pe ambele maluri ale Prutului"

 
Ansamblul Folcloric Ţărăncuţa din Republica Moldova, localitatea Piteşti, care face parte din delegaţia invitată în municipiul Piteşti, va evolua într-un spectacol, alături de nume locale celebre: Ansamblul Folcloric Zavaidoc şi Grupul Folk P620.
 
"Ziua Naţională a României uneste românii de pe ambele maluri ale Prutului. Deşi mică ca număr de populaţie şi dimensiune geografică, comuna Beştemac din raionul Leova e vestită, în special, prin Ansamblul folcloric "Ţărăncuţa", faima căruia a trecut hotarele Republicii Moldova, dar şi prin faptul ca are în componenţa sa şi localitatea cu nume falnic - Piteşti. 
 
Anume această coincidenţă de nume a două localităţi româneşti - din stânga şi din dreapta Prutului - l-a inspirat pe dl Vasile Moraru, ajuns primar pe lista Platformei DA, să se gândească la un proiect de înfrăţire cu capitala judeţului Argeş din România - Piteşti", a scris, pe Facebook, Chiril Moţpan, fost oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.
 
Spectacolul este programat marţi, 30 noiembrie, de la ora 17:00, la Filarmonica Piteşti. Intrarea va fi liberă, în limita a 30% din capacitatea sălii, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare (certificat verde, mască de protecţie).
    
"Suntem bucuroşi şi onoraţi să colaborăm la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, manifestări organizate de Primăria Municipiului Piteşti. Centrul Cultural Piteşti organizează în sala de concerte a Filarmonicii un spectacolul dedicat sărbătorii naţionale. Pentru început, îi vom avea ca invitaţi speciali pe membrii Ansamblului Folcloric „Ţărăncuţa” din Republica Moldova, localitatea Piteşti, care ne vor oferi un recital de piese moldoveneşti, bineînţeles piese populare româneşti din folclorul autentic moldovenesc", explică, pentru "Adevărul", Carmen Salub, directorul Centrului Cultural Piteşti.
 Locuitori ai satului Piteşti aflat dincolo de Prut vin în Argeş, de Ziua Naţională:
Primarul din Beştemac, Vasile Moraru s-a întâlnit în toamna acestui an cu primarul municipiului Piteşti, Cristian Gentea. Foto Facebook Chiril Moţpan
 
Spectacolul va fi transmis live, pe ecranul din Piaţa Primăriei şi pe paginile de Facebook ale municipalităţii.
 
După manifestările oficiale din data de 1 Decembrie, în jurul orei 11:00, cei doi primari vor avea o întâlnire informală la Primăria Piteşti, la care este invitată şi presa.
 
"Va fi cel mai bun prilej ca edilii celor două comunităţi să interacţioneze, să se cunoască mai bine şi să întărească relaţiile de fraternitate", precizează Primăria Piteşti. 
 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Eurodeputatul Dragoş Pîslaru: „Există birocraţii mai mari decât a noastră, dar care sunt funcţionale”
 
Terapie logopedică gratuită pentru copiii din Câmpulung Muscel şi împrejurimi
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ionica Porumbel
29.11.2021, 15:32:10

pretext de o băută

-2 (2 voturi)
Adrian Foangӑ
29.11.2021, 15:55:29

Sa aduceti si-o putinica de branza, sa dati la romanii care va asteapta cu tuica si fasole.

-7 (9 voturi)
Tomescu Tom
29.11.2021, 16:10:49

Sunt mai mult decât bineveniți ! 👍👍👍

+1 (1 vot)
Modifică Setările