Moșii de vară stau, anul acesta, sub semnul kitschului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Dacă ne luăm după oferta  comercianților care și-au întins tarabele în piețe, putem spune că și anul acesta, melamina bate ceramica. Oalele de lut au fost înlocuire cu cele de inox sau tablă iar locul străchinilor tradiționale a fost luat de vasele de melamină sau plastic,  mai proaste dar mai  ieftine decât cele de ceramică.


Doua dintre sâmbetele anului bisericesc sunt dedicate, în mod special, pomenirii morților: sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți și cea  dinaintea  Duminicii  Pogorarii Duhului Sfant (Sâmbata Rusaliilor). Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" , iar în Argeș există tradiția ca la Moșii de vară, prin cimitire să e împartă vase și colaci pentru pomenirea celor trecuți în neființă.  Comercianții speculează cum nu se poate mai bine momentul și aduc în piețe, chiar și cu o lună înainte de Rusalii (12 iunie, anul acesta),  tone de marfă.

Tarabele  au fost invadate de căni și ligheane de plastic, castroane și farfurii de melamină, ibrice de tablă, oale emailate sau de inox  și pahare de sticlă, care mai de care mai colorate. Vasele tradiționale de lut, făcute de meșterii populari, sunt piese rare printre mormanele de kitschuri
“Nu mai e ce-a fost odată. Pe vremuri, mamele noastre împărțeau urcioare,  străchini  și căni de lut. Acum nu prea mai găsești așa ceva, probabil și pentru că nu se mai caută. Pentru că ... ne-am emancipat! Acum există termosuri și caserole. Astea noi sunt mai practice și mai ieftine dar eu rămân la părearea că tot cele de pe vremea părinților noștri  erau mai frumoase  și mai bune!”, spune Ioana  Dragnea, 58 de ani, unul dintre  cumpărătorii nevoiți să aleagă câteva vase din stivele de melamină și plastic.

“Aducem și noi ce se caută. Cel mai bine se vând cănuțele de  porțelan, farfuriile clasice și  bolurile de plastic.  Sunt frumos colorate  și nu sunt scumpe deloc:  de 80 de bani la  doi lei  bucata.”, explică unul dintre comercianții din Piața Ceair.

 Vasele de lut, în schimb, pornesc de la 2 lei bucata și ajung până  la 4-5 lei.

 Păstrătorii cultului popular fac un apel  către gospdine ca de Rusalii, să se întoarcă la tradiție.

“ Este adevărat că oalele, străchinile și cănile de lut au cam dispărut. În primul rând pentru că obiceiurile anumitor comuități  s-au schimbat odată cu trecerea timpului, iar în al doilea rând pentru că aceste produse sunt un pic mai scumpe! Prețul acesta, însă, este pefect justificat pentru că vasele de lut sunt produse unicat care presupun multă migală și cheltuieli mult mai ridicate decât cele pentru obținerea celor de serie, la fel de penibile ca și materialul din care sunt confecționate.  Ar fi bine ca de Rusalii,  să revenim la tradiție  în semn de respect față de  spitritualitate, față de moșii și strămoșii noștri”, spune dr. Filofteia Pally, directorul  Muzeului Golești, un specialist în ale ceramicii.

 



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite