Neurochirurgul Vlad Ciurea: „Scrisul este parte a terapiei de recuperare pentru pacienţii care au suferit AVC”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea
Foto: Facebook Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea

Prof. Univ. Dr.  Alexandru Vlad Ciurea recomandă scrisul ca parte a terapiei de recuperare pentru pacienţii care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio-cerebral, dar şi ca metodă de a preveni teribila boală Alzheimer.

Neurochirurgul face, într-o postare pe Facebook, o pledoarie pentru scrisul de mână. 
 

"Din păcate, tot mai mulţi folosesc astăzi computerul, pentru că este mai rapid. Dar caligrafia este foarte importantă. Pentru că mii şi mii de celule nervoase lucrează la acţiunea de scriere.

Practic, participă tot creierul: emisfera dreaptă este cea artistică, a creativităţii, iar cea stângă a execuţiei. Când scriem, punem pe hârtie un gând, apoi îl formulăm cât mai succint. Este extraordinar cum tot creierul lucrează: mişcăm mâna, folosim ochii, degetele, ne concentrăm. Ca o locomotivă care se pune în mişcare", a scris, vineri, pe reţeaua de socializare, Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea

"O bună metodă de a preveni teribila boală Alzheimer"

Potrivit neurochirurgului, scrisul de mână este un proces complicat, care duce la dezvoltarea creierului şi poate fi util în diverse terapii.

"Scrisul este parte a terapiei de recuperare pentru pacienţii care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio-cerebral. Pentru că scrisul creează legături, sinapse, iar celulele se activează.

Şi mai e ceva: scriind, îţi vin idei, rezolvi probleme, te organizezi. Este o bună metodă de a preveni teribila boală Alzheimer", mai scrie medicul.

.

Neurochirurgul dă exemplul celebrului medic Ana Aslan, supranumită „femeia care a învins bătrâneţea”.

"A scris şi a primit 130.000 de scrisori de-a lungul timpului. În peste o sută de ţări. Coresponda fie cu pacienţi, fie cu colegi medici. Extraordinar!", mai spune neurochirurgul.

Cititul, de asemenea, este obligatoriu, adaugă profesorul: "Vă mărturisesc că profesorul meu, Constantin Arseni, ne spunea mereu să citim, să citim. Şi o făcea în stilul lui: <<Dacă un doctor nu pune mâna pe o carte timp de câteva luni, poate să se ducă cioban la oi!>>”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

"Să vedem“ în loc de „Nu se poate“. Maxima lui Nicolae Iorga, ca metaforă a grădinarului: Lasă seminţele să prindă

Primăriţa Elena Lasconi caută arhitect şef pentru Câmpulung Muscel

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite