Noi obligaţii referitoare la calitatea construcţiilor. Ce amenzi riscă investitorii şi proprietarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrată în vigoare luna aceasta, Legea nr. 97/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii aduce modificări vizând accesul la utilităţi, în condiţii de siguranţă, în scopul protejării vieţii oamenilor, a bunurilor acestora si a mediului înconjurător.

Actul normativ a fost iniţiat după ce, în ultimii ani au avut loc mai multe incendii în spaţii folosite ca locuinţe, care nu aveau semnate procesele verbale de recepţie la finalizarea lucrărilor de construcţii şi branşamente autorizate, corespunzătoare destinaţiei de de locuire.

Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial 359 din 9 mai 2019 şi vine cu noutăţi care, teoretic, ar trebui să descurajeze introducerea pe piaţa imobiliară a unor locuinţe la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilităţi (deşi, surprinţător, la Senat a fost scos amendamentul privind obligaţia legală privind realizarea şi menţinerea branşamentelor pe durata existenţei construcţiilor).

„Introduce pentru investitori obligaţia referitoare la calitatea construcţiilor privind «permiterea utilizării construcţiei numai după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii, atât în cazul investiţiilor noi, cât şi în cazul intervenţiilor la construcţiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii»”, explică legal-land.ro.

Proprietarii construcţiilor sunt şi ei vizaţi pentru că vor avea obligaţia de ”permitere a utilizării construcţiei numai după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii pentru intervenţiile asupra construcţiilor existente care nu au fost utilizate pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii”, după cum se arată în actul normativ amintit. 

Cei care nu se aliniază la aceste obligaţii  riscă însă doar amenzi modice. Sancţiunile sunt cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei.

Potrivit Art 5. din Legea nr 10/1995 privind calitatea în construcţii, pentru obţinerea unor construcţii de calitate sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile: Rezistenţă mecanică şi stabilitate; Securitate la incendiu Igienă, sănătate şi mediu înconjurător; Siguranţă si accesibilitate în exploatare; Protecţie împotriva zgomotului; Economie de energie şi izolare termică. De precizat că, anterior adoptării, senatorii din Comisia pentru administraţia publică au eliminat tocmai  amendamentul privind includerea obligaţiei legale privind realizarea şi menţinerea branşamentelor pe durata existenţei construcţiilor (branşamente adecvate şi definitive la reţelele de utilităţi: apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, energie termică, dupa caz).

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite