Piteşti

articolul anterior articolul urmator

„Nu sunt de acord cu «România educată» în container”. Revolta unui primar şi a sute de părinţi faţă de condiţiile de la câteva şcoli

5
19 Sep 2021 05:59:38
Autor: Denis Grigorescu
Zeci de elevi din clasele pregătitoare din Piteşti vor face orele în containere FOTO: Ştiri de Timişoara
Zeci de elevi din clasele pregătitoare din Piteşti vor face orele în containere FOTO: Ştiri de Timişoara

Anul şcolar 2021-2022 este primul în care clasele pregătitoare vor fi compuse din maximum 25 de elevi. Iar acest fapt, combinat cu numărul crescut de clase, face ca unele şcoli cu spaţii insuficiente să fie nevoite să ceară aducerea de containere unde să înveţe elevii, fapt ce a revoltat destui părinţi.

Parlamentul a modificat Legea educaţiei în august 2020, specificând că grupele de la grădiniţă şi clasele de elevi pot depăşi limita maximă stabilită de lege privind efectivele „cu cel mult 3 preşcolari/elevi”. 

Drept consecinţă, anul şcolar 2021-2022 este primul în care grupele mici de grădiniţă vor avea maximum 23 de copii, clasele pregătitoare vor fi compuse din maximum 25 de elevi şi clasele de-a V-a din cel mult 29 de elevi. Anul acesta este primul în care legea modificată se aplică, schimbarea producându-se doar la clasele de început de ciclu. 

Înscrierile pentru clasele pregătitoare au fost finalizate la începutul acestui an, însă destule şcoli au ales să facă înscrierile fără o limitare iniţială, deşi toate unităţile de învăţământ erau la curent cu faptul că numărul elevilor dintr-o clasă va fi limitat din această toamnă.

 Drept urmare, numărul claselor a crescut, iar cum sălile de clasă existente sunt insuficiente, două şcoli din Piteşti – „Mihai Eminescu” şi „Mircea cel Bătrân”- au cerut în urmă cu doar o lună Primăriei achiziţionarea a trei containere unde să înveţe cei mici. Preţul unui container este de 30.000 de euro.

Iar acest fapt a stârnit destule controverse, destui părinţi reclamând că acele containere nu reprezintă spaţii adecvate desfăşurării actului educaţional. Primarul Piteştiului şi reprezentantul Ministerului Educaţiei spun că directorii de şcoli ştiau de multe luni că se vor schimba efectivele de elevi şi că ar fi trebuit să ia măsuri din timp privind spaţiile.

„Cum să înveţe copiii noştri într-un container? E aberant. E ca şi cum i-ai ţine într-o cutie. S-a ajuns aici şi pentru că unele şcoli au permis de mulţi ani să crească efectivele de elevi, însă nu s-au ocupat deloc să facă şi noi clădiri cu săli de clasă. Mi se pare anormal că Ministerul Educaţiei permite să se facă şcoală în containere”, a declarat pentru „Adevărul” Mihaela B., mama unui elev din clasa pregătitoare.

„Containerele astea sunt bune doar pe şantier, nu să înveţe copiii”

Şi Cristian Gentea, primarul Piteştiului, este revoltat de faptul că unii elevi va trebui să înveţe în containere.

„Eu nu sunt de acord cu România educată în containere. Am cerut în Consiliul Local Piteşti, de faţă cu doamna inspector şcolar general, să se facă o analiză. Şi asta deoarece sunt multe şcoli în Piteşti unde se lucrează într-un schimb şi nici acel schimb nu e complet. Măcar să se facă o relocare. În Consiliul Local Piteşti s-a votat să se aducă acele containere, m-au forţat cumva. Şi a trebuit să luăm bani de la alte investiţii preconizate pentru acele containere. N-am avut ce să fac… Directorul de la Şcoala „Mihai Eminescu” vrea două containere, iar cel de la Şcoala „Mircea cel Bătrân” un container şi mai are deja unul de anul trecut. Solicitările pentru containere au venit de abia în luna august, iar eu cred că acei directori de şcoli ştiau de la începutul anului că vor avea altă cifră de şcolarizare. Nu s-a făcut o analiză privind efectivele de elevi pentru anul şcolar 2021-2022, nu este normal”, precizează primarul Cristian Gentea.

Cristian Gentea, primarul Piteştiului FOTO: arhiva personală

 

Primarul Piteştiului a mai precizat pentru „Adevărul”: Sunt mulţi părinţi care sunt deranjaţi şi nu vor să îşi lase copiii să înveţe în containere. Containerele astea sunt bune doar pe şantier, nu să înveţe copiii. Cum să laşi elevii să înveţe în container? Va veni şi frigul, nu este deloc OK. Voi face o şedinţă cu directorii de şcoli în următoarea perioadă. În această primăvară am mai făcut o şedinţă cu directorii de şcoli din Piteşti, însă unul nu a vorbit despre faptul că ar putea avea probleme cu lipsa sălilor de clasă din cauza efectivelor crescute de elevi. Nu a zis nimeni absolut nimic”.

Iată cum motivează Marian Haiducu, directorul Şcolii Mihai Eminescu din Piteşti, decizia de a solicita două containere pentru elevi: „Cererea pentru containere am făcut-o în prima parte a lunii august. Noi am făcut graficul privind numărul de elevi pentru cinci clase pregătitoare din primăvara acestui an. Noi tot am sperat, ca şi în alţi ani în care cifra maximă de elevi nu a fost respectată, să ne lase să facem clasele cu un număr mai mare de elevi, să nu extindem numărul de clase, pentru că este o problemă şi cu cadrele didactice, şi cu salarizarea. Este o problemă la nivel naţional legat de reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, multă lume este supărată. Pe de altă parte, nu este o decizie rea reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, mai ales în actualul context epidemiologic. Avem o mare problemă cu spaţiile, şcoala a ajuns de la 1.200 de copii la 1.500 în câţiva ani”.

Legat de cele două clase pregătitoare, acestea învaţă, până când vor fi aduse containerele, într-un alt corp de clădire. 

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educaţiei: „Acele containere nu sunt soluţii aşa tragice”

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei FOTO: pagina personală Facebook

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere şi de la Ministerul Educaţiei legat de containerele în care vor învăţa unii elevi.

„ Spaţiile pentru elevi trebuie asigurate de către autorităţile locale. Iar şcolile sunt în proprietatea Primăriei. Nu poate ministerul să construiască o sală de clasă sau să aducă un container. Iar acele containere nu sunt soluţii aşa tragice cum le vede lumea care nu le cunoaşte. Eu am văzut Şcoala Americană din Bucureşti, ce funcţiona în containere doar dacă o vedeai de afară. Erau frumos modulate. Iar directorii de şcoli din toată ţara ştiau din toamna trecută că se va limita numărul de elevi şi ştiau de la începutul acestui an ce efective vor avea, ar fi trebuit să ia măsuri, să vorbească cu autorităţile locale din timp pentru a găsi soluţii privind spaţiile”, a declarat pentru „Adevărul” Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Vă mai recomandăm şi:

Ministrul Educaţiei oferă soluţia pentru păstrarea distanţei în clasele suprapopulate: containere sau corturi în curtea şcolii, din toamnă

FOTO VIDEO Copiii din Timişoara care învaţă în containere modulare. Sălile de clasă au costat peste 150.000 de euro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Gordon Pimm
19.09.2021, 08:48:54

Da' bravo. dmni primari ! Cine va oprit sa vas ocupati de scoala de ani de zile, de cand sunteti primari ? Trebuia sa vian cineva sa va spuna de romania educata, sa stabileasca un program, ca sa aveti ce critica si sa va spalati pe maini ca n-ati facut nimic pana acuma, ca nu va place programul. 'ai de capu vostru ....

+2 (2 voturi)
Amdo Odma
19.09.2021, 09:03:06

Singura problema pentru scoala in containere este volumul de aer insuficient deci risc mare de infectare. In rest absolut nicio problema, containerele nu sunt mai prejos de o sala de clasa.

-10 (10 voturi)
Karl Frenzy
19.09.2021, 09:35:54

Asta miroase a fi, iarăşi, afacerea cuiva cu pile. Dacă secretarul de stat crede că acele containere nu sunt "tragice", îi zic că sunt cel puţin dramatice, ba chiar comice faţă de bombasticul proiect ROMÂNIA EDUCATĂ în spaţii mai potrivite pentru WC-uri publice decât pentru clase dedicate educaţiei. Soluţia e simplă: să se mute ministerul în containere, să se mute guvernul în conatinere, la fel preşedinţia şi parlamentul iar acele clădiri să se dedice studenţilor, elevilor, grădiniţelor. La fel, şi în judeţe autorităţile se lăfăiesc în clădiri şi condiţii nemeritat de scumpe. Le-a spus cineva acestor căpoşi din minister ce importanţă are aspectul clădirii, eleganţa spaţiilor în care creşte un copil pentru dezvoltarea personalităţii?

-9 (13 voturi)
Constantine Constantine
19.09.2021, 10:57:59

De unde au plecat indicatiile pentru programul ? «România educată» Bineinteles ca de la Centru.Pentru implementarea lui era nevoie ca voiajorii de la ministerul de resort sa zboare prin toate judetele ca sa vada ce si cum, sa dea raportul iar cei de la Centru sa scoata paraua pentru a rezolva problemele.Educatie cu forcepsul nu se poate, trebuie create conditii. Problema e ca Centru nu are bani , dar are optiuni prin intermediarii ce colcaie pe linga partide ca doar de aia se implementeaza programul Anghel Saligny: vine intermediarul si vinde containerul de 3-5 mii euro cu 30 mii euro. dupa care se face parandaratul. Am vazut si eu constructii de containere prin US erau chiar etajate dar erau folosite ca ateliere scoala. Studiile se fac la clasa. Vreti o Romanie educata dar nu le oferiti nimic elevilor.pentru ca nu sinteti in stare.Stau si ma gindesc ca pe vremea comunismului o scoala se ridica de primvara si era gata la inceputul de an scolar. In Floreasca, la un an dupa plecarea rusilor in doar 5 luni s-a ridicat liceul CA Rosetti, cu teren de fotbal pista de zgura pentru atletism un mini teren de basket sala de sport si alte acareturi. M-as intreba oare cit timp ar dura sa se faca o asemenea constructie si cu ce costuri? Pentru ca Ministerul Invatamintului trebuie sa aiba un buget din care sa se puna bazele Romaniei educate si nu pentru ca indivizi cu salarii deocheate cum e secretarul de stat Ion si altii ca el.Daca vreti ca programul Romania educata sa produca pe viitor trebuie sa faceti un alt program mai intii care sa se cheme Romania curatata.Ca e bolnava rau tarisoara asta care de 32 de ani a incaput pe mina unor politicieni hulpavi si corupti. Faceti-va curatenie in propria gradina si apoi cereti educatie la nivel inalt.Caci in prezent avem doar coruptie la nivel inalt.Si prostie cit cuprinde: nu poti sa ai conducatori hoti, mincinosi cu profil de infractor si manglitor.Cu asa ceva nexam Romania educata,

-23 (23 voturi)
Dream Pervertor
19.09.2021, 11:15:51

...ce boi! In Franta, Germania, Suedia, Elvetia....se invata in containere ( ei mentin curatenia ) iar in Romania nu se poate?

-10 (10 voturi)
Modifică Setările