Piteşti

articolul anterior articolul urmator

O specie de peşte pe cale de dispariţie, reintrodusă în râurile din Făgăraş

3
28 Apr 2021 15:36:33
Autor: Denis Grigorescu
Pescuitul lipanului este interzis din 2010 FOTO: Aqua Crisius
Pescuitul lipanului este interzis din 2010 FOTO: Aqua Crisius

Lipanul, o specie de peşte pe cale de dispariţie din România, a fost reintrodus în râurile montane din sud-estul Munţilor Făgăraş, în special în râurile din judeţul Argeş.

Asociaţia Aqua Crisius a reintrodus cu succes în total 500 de exemplare de lipan (Thymallus thymallus) în sud-estul munţilor Făgăraş. Lipanul reprezintă una dintre cele mai apreciate specii de peşti din apele montane ale României, pentru care pescuitul este interzis de 11 ani, din cauza riscului foarte mare de dispariţie. Ultimele luni au mai însemnat repopularea cu 3.500 de puieţi de păstrăv indigen şi 23.000 de icre embrionate de păstrăv autohton, în cadrul a ceea ce gestionarii, Aqua Crisius şi Ocolul Silvic Carpathia, îşi doresc să reprezinte implementarea unui management piscicol de calitate în munţii Făgăraş.

La o evaluare recentă specialiştii au confirmat că peştii s-au adaptat şi că le merge bine, ţinând cont de ritmul lor de creştere, urmând ca la începutul lunii iunie să fie suplimentate efectivele de lipan cu încă 1.500 de exemplare de 11-14 centrimetri lungime fiecare.

Lipanul (Thymallus thymallus) este un peşte de apă dulce din familia Salmonidae ce seamănă cu păstrăvul şi trăieşte în zona inferioară a râurilor repezi de munte. Este protejat în Romania din 2010, din cauza scăderii dramatice a numărului de exemplare, iar eliberarea lui în cazul capturării accidentale este obligatorie, conform legislaţiei în vigoare.

Vă mai recomandăm şi:

Aspretele, peştele contemporan cu dinozaurii, ignorat în România, singurul loc din lume unde există

 

Animale pe cale de dispariţie în România

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

T. Timisorean
28.04.2021, 17:41:03

Care rauri tati? Ca ati construit micro-hidroentrale pe toate, daca nu ma insel. Asta inseamna ca ati distrus tot ecosistemul raului pe cel putin 200 de ani, mutand 2/3 din apa intr-o conducta, si lucrand cu buldozere si excavatoare in albia raului. Dati nume, sa vedem daca este numai ceva pe hartie, pentru a "capta" banii europeni.

+2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
28.04.2021, 23:17:40

Comentariu considerat abuziv.

mocanu gheorghe
29.04.2021, 04:24:03

bai caricatura lui Einstein,pai rusii tai vin singuri,nu trebuie adusi

+1 (1 vot)
Modifică Setările